Artçı Durumlar

Geçmiş Yaşam ve Bilinçaltı Terapi Seansları Ertesinde Yaşanan Durumlar

Ömer Melih Aksoy
Şifahane
5 min readDec 26, 2020

--

Terapi süreci sadece psikoterapist/şifacı ile birebir yapılan seanstan ibaret değildir. Terapi süreci rahatsızlığın yaşanmaya başlaması ile başlar ve kişinin durumdan şikayetçi olup çözüm kararı vermesi ile aktif bir süreç halini alır.

Şifacının aktif bir şekilde müdahalesinin olduğu birebir Seanslar terapi sürecinin tamamı değildir. Seansların önünde hazırlık ve ertesinde de ardıl süreçler meydana gelir. Seansların sonrasında da şifalanan kişinin açığa çıkacak durumları nasıl işleyebileceğini bilmesi bu süreçlerde terapiste bağımlılık geliştirmemesi Şifa Etkinliği açısından oldukça önemlidir.

Psikolojik olarak kişi seans ile soruna ve sorunların kaynağına odaklanarak çözüm sürecinin aktif bir şekilde işlendiği bir süreci başlatır. Ancak seans süresi çoğu durumda kişinin tam anlamıyla ve bütünlüğü ile şifalanması için yeterli değildir. Ya ardıl terapiler yapılması ya da kişinin artçı durumlar ile ilgili olarak rehberlik alması ve bilgilendirilmesi gerekir.

Özellikle Geçmiş Yaşam Regresyon Terapilerinde kişi sorunuyla ilgili olan geçmiş yaşamlarından bir veya daha fazlasına odaklanarak o yaşamları ile ilgili olarak izlenimleri hatırlar. Ancak Regresyon Terapisi ile başlayan süreç bundan daha fazladır. Sadece hatırlanan anılar ve süreçler değil geçmiş kişilik bilinçdışından şuura taşınır.

Özellikle bir ömürü işleyebilmek için bir iki saate sınırlı seanslar yeterli olmayacaktır. Sınırlı bir süre içinde elbette bir ömür içinde yaşanan bir olay ve bununla ilgili belli başlı odaklanılan bazı şeyler işlenbilir ancak terapi hedefleri ve beklentileri tam olarak karşılanmayabilir.

Geçmiş Yaşam Terapileri bir bakıma Tıp alanı içindeki Cerrahi işlemlere benzerler. Ameliyat öncesinde hem hastanın hem cerrahi ekibin hem de ameliyathanenin hazırlanması gerektiği gibi ameliyat sonrasında da hastanın bir refakatçi ile birlikte sağlık görevlileri tarafından müşahede altında tutulması ve sağlık durumunun takip edilmesi gerekir. Regresyon Terapileri için de bütüncül hijyen ve güvenlik garantisi olan bir önhazırlık süreci gözetilmeli ve seans ardında yakın veya uzaktan takip muhakkak olmalıdır. Regresyon çalışmaları başlandığı zaman sorunlar tam anlamıyla anlaşılabilecek kadar bilgi de muhakkak toplanmalıdır.

Hatırlamayı es geçtiğiniz bir durum, olay veya süreç olması durumunda psikoz, depresyon veya benzeri durumlar meydana gelebilir. Unutmayın bazen seans dahilnde ele alınan kişilik çok derin ve şiddetli travmalar yaşamış veya yüz kızartıcı suçlar işlemiş olabilir ancak bunlar bastırılıp hatırlanmayabilir yine de kişilik bütünlenmeye odaklandığı için bu içerik de kişinin hayatını etkiler ve bastırma / inkar / ihmal durumu daha da kötü hale getirebilir.

Geçmiş Yaşam Regresyonu bir terapiden ziyade kişinin gündelik meditasyon pratiği içine dahil olacak şekilde işlenmesi daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Herkes kendi kendine regresyon yapabilmeyi ve bu esnada açığa çıkan yükleri ve kompleksleri işleyebilmelidir. Aksi durumda bir sorunun iyileştirilmesi için Şifacı ile birlikte yapılan Geçmiş Yaşam Regresyon Terapilerinin inziva ortamında veya yataklı Şifahanelerde/Şifa Evlerinde müşahede altında refakatçilerle birlikte yapılması daha uygundur ve bu esnada kişi ilerleyen zamanlarda açığa çıkma ihtimali olan yük ve kompleksleri işlemek için gerekli teorik ve pratik bilgiler ile donatılmalıdır.

Ofislerde kısıtlı zamana sıkışan ve ardında gerekli rehberliğin yapılmadığı Geçmiş Yaşam Regresyon terapileri özellikle şifalanacak durumun kompleksliği ve şiddetine doğru orantılı olarak yanılma payı ve psikolojik olumsuzlukların oluşma riskini arttırır.

Özellikle psikoz ve madde bağımlılığı arkaplanı olan bireyler için izole bir ortamda yatılı müşahade ile geçmiş yaşam terapilerinin diğer bütüncül terapiler ile birlikte sabırla ve anlayışla işlenmesi elzemdir. Çünkü işlenmesi gereken konu bir veya iki saate sıkışan bir seansa sığmaz, ardıl çalışmalar yapılması ve kişinin kendi kendini şifalandırma yetilerinin açılması ve kullanmayı öğrenerek geliştirmesi gerekir. Bu tür bireylerin şifalanması bir Şifacının tek başına kolaylıkla üstlenebileceği bir sorumluluk değildir, Şifalanın ve Şifalanan Yakınlarının da Şifa sürecine aktif bir şekilde sabır ve anlayışla katılması olumlu bir şifa sonucu alınması için son derece önemlidir.

Bir kaç saat içinde yapılan bir seans elbette etkilidir ancak her durumun şifalanması için yeterli değildir. Ev ekonomisi ve şifa sürecinin doğası söz konusu olduğu zaman kişinin kendi kendini iyileştirmek için yeterli donanımı alması ve bunun üzerinde profesyonel yardım alması daha uygundur.

Çoğu durumda şifalanan kişi seans esnasında geçmiş yaşamlarında yaşadığı olay ve süreçlere odaklandığından oluşan duygu ve düşünceler ve bunları üreten kompleksler bilinçdışında kayıtlı olduğu için seans ertesinde kişinin kendi kendine doğal bir empatik psikodrama durumu başlar. Geçmiş yaşamlarda olan bitenleri seans dışında da hatırlamak için dramatize eder. Kişinin mevcut ömründeki kişiliğinin yanı sıra bir veya daha fazla geçmiş yaşam kişiliği şuurun aktif ve pasif odağına çekilir. Burada önemli olan durum bu duygu ve düşüncelerin seans sırasında hatırlanan olay ve süreçlerden daha başka durumlara köklenmiş olma ihtimalidir. Böyle bir tetiklenme durumunda kişi kendisine daha önceden anlatılmamış konulardan imtihana girmiş gibi olur.

Bu gibi geçmiş ile bugünün birbirine karıştığı durumlarda ayrıştırma yapmamız için bizim daima kendimize ve Tanrı’ya sormamız gereken sorular şunlardır;

  • Şu anda hissettiğim duygu ve düşünceler bugüne ve şimdiye mi ait?
  • Şu anda hissettiğim duygu ve düşünceler bana mı ait? Kaynağı nedir? (Bireysel — Mevcut veya Geçmiş Yaşamlar, Bireyötesi — Aile / Genetik, Toplum)
  • (Eğer bir geçmiş yaşam kaynağı varsa) Şu anda hissettiklerim hangi geçmiş yaşamıma ait, bunlara dair olan yaşanmışlığı yeterince hatırladım mı?
  • Bu hisler zamansal olarak reenkarnasyon döngüsünün hangi dönemine ait? (Anne Rahmi, Doğum, Yaşam / Bebeklik-Çocukluk, Gençlik, Yetişkinlik, Yaşlılık, Ölüm Anı, Ölüm Geçişi, Berzah, Ömür Planı Belirleme, Aile Arayışı)
  • Bu hisler Dünya’ya gelmeden önce evrende yaşadığım yaşamlarımda da mevcutlar mı?

Travma sonrasında kişinin psikolojik olarak acı çekmesi ile stres bozuklukları oluşur. Terapi sonrasında da bu travma sonrası süreçler şifalanmak için açığa çıkabilir. Burada çok boyutlu komplekslerden oluşan kişiliklerin doğasını anlamamız gerekiyor. Bir travma hayatın bir çok alanında nasıl düşünüp davrandığımızı çokça farklı şekillerde etkileyebilir.

Bu yönüyle Şifacıların terapi sonrasında da Şifalananları yakın ve uzak açılardan takip etmesi oldukça önemlidir. Kişi kendi kendini şifalandırıyorsa da daima kendini takip etmelidir. Çünkü geçmişin hatırlanması veya geçmiş kayıtlara erişim üzerine kurulu regresif terapilerde seans içinde işlenen olay, durum ve süreçlerden başka bileşenlerin de işlenmesi gerekir.

Eğer bu yapılmazsa Şifa tamamlanmadığı için kişi şifalanmak yerine daha da bozulduğunu hissedebilir. Bir çok insanın Regresyon Terapilerinden korkmasının temel sebeplerinden biri de bu artçı durumlardır.

Geçmiş bir yaşamın hatırlanması aynı zamanda bilinçdışında geçmişte yaşanılmış bir kişiliğin de bütüncül olarak çağırılmasını tetikler. Bu hem seans öncesinde kişinin hayatında izlerini kendini çocukluktan veya bebeklikten (hatta anne rahmine girdiğinden itibaren) hissettirdiği gibi seans sonrasında kişinin odağını geçmişe çevirmesiyle daha aktif bir şekilde gerçekleşir.

Özetlemek gerekirse; bir ömürden kesitler hatırlamak ve şifa çalışmaları yapmak her zaman beklenen veya hedeflenen şifa sonucunu almak için yeterli değildir. Bu kesitleri hatırlamak bir başlangıçtır ve regresyon çalışmaları sadece seanslar ile sınırlı kalmamalı kişinin tarihsel, kültürel ve dini arkaplanı da araştırması ve regresyon çalışmalarını gündelik meditasyonlarına dahil etmesi gerekir.

Eğer Rüya, Trans, Oto-Hipnoz veya Hipnoz hallerinde geçmiş yaşamlarınızdan bir kesit hatırlarsanız bunu sadece öyle hatırladığınız gibi bırakmayın, Bir kapıdan geçerek Ruhsallığınızın içinde bir mekana girmiş gibi düşünün ve burayı aktif meditasyonlarınızda inceleyerek daha ileri seviyede şifa çalışmalarını gerçekleştirebilmek için gerekli olan bütün bilgileri toplayın ve anlamaya odaklanın.

Öncelikli olarak Bilinçdışı, Bilinçaltı ve Derin Seviyelerin nasıl işlediğini bilmek çok önemlidir. Yaşanılan travmalara karşı verilen çok çeşitli psikolojik tepkiler vardır ve bunların önemli bir kısmı bilinçdışı olarak işler ancak hayatın seyrinde bir şekilde kendini dolaylı olarak gösterir. Bazen şifre veya bulmaca çözmek gibi olabilir. Ancak düzenli meditasyon pratiği yaparsanız bir umut ipin ucunu yakalayıp burada size anlatılmak istenen mesajı tam olarak kavrayabilirsiniz ve bu kavrayış ile bütüncül şifa sonuçları alabilirsiniz.

--

--