Oryantasyon — Feragatname ve Tanımlar

Ömer Melih Aksoy
Şifahane
Published in
5 min readApr 28, 2022

“Şifahane” yayın faaliyeti dahilinde bulunan içerikteki teoriler, yaklaşımlar, uygulamalar ve genel olarak bilgiler İlahi, Ruhsal ve Bütüncül Şifa ve Simya alanları üzerine olmakta olup Modern Tıp uygulamalarının yerini tutamaz. Modern Tıp uygulamalarına ihtiyaç duyan ciddi bir fizyolojik veya psikolojik sağlık sorununuz varsa muhakkak sorununuz üzerine ihtisas yapmış uzman bir hekime danışmanızı öneririz. Hekiminizin önerdiği tedaviyi tamamlayıcı ve destekleyici olması yönüyle burada bulunan çalışmaları uygulayabilirsiniz.

“Şifahane” yayın, eğitim ve etkinliklerinde bulunan teori ve pratikleri birebir gözetim ve rehberlik dışında uygulanmasında oluşabilecek risklerde sorumluluk uygulayan kişidedir.

Burası Şifa ve Simya alanında olabildiğince bilimsel nitelikte bilgi paylaşımı yapabilmek içindir, ancak ilgilendiğimiz konu genel bilim çevreleri tarafından bilimsel kabul edilmese dahi araştırma yöntemleri konulardaki kanıtın doğasına uygun olacak ölçüde gözlem, deney ve araştırmaya dayalıdır. Bu konularda bilimsel standartları belirleyen kamu veya devlet tarafından tam bir kabul görmüş kurumlaşma ihtiyacı hala daha mevcuttur. Yine de uygulamalar Dünya’da kadim zamanlardan beridir damıtılan Evrensel Hayat Yasalarına gözlerini açmış ilk Şifacılardan beridir gelenekler ile taşınarak günümüze gelmiştir.

Şifa ve Simya alanı sadece şu anda yaşadığınız ömrünüzün ötesinde, anne rahminden öncesi ve gelecek muhtemel ölümün sonrasıyla ilgili olduğu için Şifa ve Simya uygulamalarındaki iyileşmeler somut duyuların ötesinden başlayarak kimi zaman konunun doğasına göre somut olarak gözlemlenir ancak her zaman somutluğu garantilemez. Çalışmalar uygulandığı zaman her kişi kendi özgün deneyimlerini yaşar. Bu yüzden bu alandaki yapılabilecek bilimsel bilgi üretmeye yönelik çalışmalar öznel deneyimleri bireyselliğe saygı duyarak hesaba katılarak planlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu yönüyle pozitif bilimlerin veya şu anda mevcut sağlık bilimlerinin bilimsel araştırma yöntemleri doğrudan Şifa ve Simya alanında uygulanamaz ancak uyarlamalar yapılabilir veya kendi kanıt doğasına göre sıfırdan araştırma yöntemleri geliştirilebilir.

Bütüncüllüğün dahilindeki İlahiyat ve Ruhsallığın ilke ve erdemlerini gözeterek sağaltım ve iyileşme amaçlayan Bütüncül Şifa ve Simya kendi alanında Modern Tıp, Psikoloji, İlahiyat , Hukuk, Tarih, Sanat gibi alanların odaklandığı konulara benzer, orantılı-ilişkili veya aynı olsa da bu konularla ilgili sorduğu sorular ve ürettiği bilgiler bu alanların bilimselliğinden farklı olsa da birbirleri ile uyumlu olabilirler ve konuyla ilgili İnsanlığın ihtiyaç duyduğu bilgiyi tamamlamak için birlikte çalışabilirler.

“Şifahane” dahilindeki yayın, eğitim ve etkinliklerin içeriğinde Şifa ve Simya ilim alanlarıyla kastedilen çalışmalar öncelikli olarak kişinin maneviyatında/ruhsallığında temellenmiş kendi kendini algılama, anlama ve sağaltma yeteneklerinin aktif/pasif ve bilinçli/bilinçdışı yöntem ve yaklaşımlarla uygulamaya konmasına yöneliktir. Bu yönüyle iyileştiricilik özelliği doğrudan doğruya öncelikli olarak hastalıkların veya bozuklukların belirtilerini gidermeye yönelik değildir. Ancak kişinin yaşadığı sorunun kökündeki sebeplerle ilgili manevi içgörü kazanması ve kendi kendini iyileştirme süreçlerinin başlatılıp sürdürülmesi üzerine iyileştirme amacı temellenir.

Şifa ve Simya alanı görüşme, muayene, duyusal ve duyu ötesi/sezgisel algılarla danışanı gözlemleyerek sorunun anlaşılması üzerine uygun bir yaklaşım planı geliştirilip gereken uygulamaların icra edilmesini içerir.

Bir yönüyle Modern Tıp alanındaki Tanı-Teşhis-Tedavi sürecine benzer bir süreç olsa da Modern Tıptan farklı olarak Şifa sürecinde soyut ve duyuötesi algılar devreye girer. Bu yönü vurgulu olan Şifa uygulamaları potansiyel olarak herkeste var olabilen ancak doğuştan ve/veya bilinçli bir şekilde açılabilen hususi yeteneklere sahip olup bunları geliştirmiş kişiler tarafından uygulanabilir.

Şifa alanının Ruh tanımları Psikiyatri ve Psikoloji alanındaki Ruh tanımlarından farklılık gösterebilir. Bir Psikiyatrist veya Psikolog için kişinin ruhsal ve zihinsel sağlığı üzerine teşhis veya tedavi yapmak için kişinin bütüncül varlığını yetkin bir Şifacının gördüğü gibi görmesi

Ancak Ruh üzerinde etkili bir Şifa çalışması yapabilmek için öncelikle Ruhun ebediyeti ve zaman sürekliliğinde anne rahminden önce de ölümden sonra da şu anda kendini ifade ettiği ve evreni algıladığı bedenden bağımsız varlığı kabul edilmelidir. Modern Tıp ve Psikoloji tanımlanmış vaka sınırları kişinin bedensel kimliği ve varlığı üzerinedir. Anne rahmi öncesi ve ölümden sonrasında mevcut olan bedenden bağımsız varlığıyla hastaya/danışana hitap etmediği için bu alanlar Şifa alanından farklıdır. Birbirlerinin yerini tutamazlar ancak birbirleri ile birlikte Sağlık kazanımı için çalışabilirler.

Şifa ve Simya içindeki çeşitli uygulamalar (ör. Meditasyon çalışmaları) kişinin kendi kendini iyileştirme ve koruma yönünü somut duyuların ötesinde algılanabilen akledilebilen hayat yasalarına göre kazandırdığı ve geliştirdiği için öncelikli olarak kişinin kendini daima sağlıklı tutabilmesi yönünde destekleyicidir. Hayat enerjisinin kaynağı İlahidir ve kişinin ebedi varlığının baki bölümlerine bağlıdır. Ruhsal ve Manevi problemlerin çözülmesi kişinin mevcudiyetinde sağlığını ve kaderini belirleyen enerjilerin iyileşmesi üzerinden iyileşebilir.

Genel olarak iyileştirme etkisi iyileşme mekanizmasına destek olmasına bağlıdır, doğrudan sorunu işlediği yerde dahi Şifalanın kendi kendini iyileştirme süreçleri ile çelişen inançları, duyguları ve düşünceleri de Şifa ve Simya çalışmalarına olumsuz etki edebilir.

ör. Tanrı’nın varlığına inanmayan veya Tanrı’ya isyan eden birisi İlahi kaynaktan gelen iyileştirici bir güce karşı şüphe duyduğu için bu gücün kendisine tesir etmesini bilinçdışında tehlikeli bulduğu için akışı kabul etmeyebilir.

Hastalığının kaderi olduğuna ve mutlu olmayı haketmediğine inanmış veya kendinden nefret eden kendini suçlayan birisi iyileşmeye direnir ve iyileşse dahi bilinçdışı olarak kendisine acı çektirecek başka sorunlar oluşturabilir.

Bu tür inançların da doğrulanarak oluşturduğu şifa direncinin giderilmesi durumunda Şifa çalışmaları daha etkilidir. Tanrı’nın da doğrudan muhatap olarak görüldüğü ve katkısının deneyimlendiği İlahi nitelikli bir Şifa çalışmasında öncelikle sağlanması gereken kişinin kendi özlük hakkı olan kendine dair yeterli koşulsuz sevginin oluşması ve Tanrı’nın daima kişinin muradı ve İlahi Yasalara göre İlahi Yardım ve Rehberliği sağlama yönünde hayatımıza katıldığı gerçeğinin kabulüdür.

Hayatın İlahi bir kaynağı varsa bu kaynağı somut duyularla doğrudan gözlemlenemese dahi soyut olarak mevcuttur. Tanrı’nın varlığının kabulü Şifa için iyileşme için önemli bir dayanaktır. Tanrı’nın varlığının kabulünden ötede O’nunla muhabbet halinde çalışmalarını gerçekleştirmesi yönüyle Şifa ve Simya diğer alanların konularına yönelik kendi sorularını sorarak, teorik ve pratik bilimsel yöntemlerine göre bilgi üretebilir. Üretilen bilgi bu soruların cevabını araştırırken gözlem aracı olarak duyuötesi algı ve biliş yapılarına başvurduğundan kendi özgün bilimsel niteliğini kazanır.

Bilim İnsanları somut duyuların ötesindeki algılamayı kabul etmediği taktirde bilimsel vizyonları evrendeki varoluş seviyelerinin tamamına yaygın varlıkların ancak somut plandaki algılanabilen kısmına sıkışır. Bilim İnsanları bilinmeyenlerin bilinir hale geldiği bir çaba ise büyük bilinmeyenlerin keşfi için duyu ötesi algıların kendisini de inceleyerek en nitelikli bilgilere ulaşmak için bilimsel gelenekler doğurmalıdır.

Bilinmeyenlerin özelliklerinden birinin çeşitli sebeplerden ötürü tam gözlemlenemediği için anlaşılamama ve tarif edilememek olarak düşünülebilir. Bu geliştirilmemiş bir algı veya akli yapıdan kaynaklı ise bunun gelişimi neticesinde varolanın içinde algılanan, ölçülen, tarif edilen, bilinen ve anlaşılanların sayısı da doğal olarak artış gösterebilir.

Eğer bir sorunun sebebi kişinin duyu ötesi algılarla algılanabilen maneviyatında ise sorunu çözebilecek uygulama; her sorunda olduğu gibi hesaplanması gereken bütün değişken ve sabitleri hesaba katan bir yaklaşıma dayalıdır. Kaynağı/kökü manevi bir doğada olan bir sorunun çözümü maneviyattaki kökü hedef alırsa bu hem gerçekçiliğe hem de idealizme uygundur. Kaynağı maneviyatta bulunan sorunların manevi kaynağını tatmin edecek doğada bir çözüm uygulanmadığı sürece gerçekçilik ertelenirken sorunun biçim değiştirerek veya artarak ilerlediği gözlemlenebilir. Çünkü sorunun belirtileri giderilse dahi kaynağı hala mevcut kalır.

Tanrı ile İnsanın diyalog kurması yönüyle İlahi niteliklere sahip çalışmalar uygulayan, bir Şifacının varlığı bu durumda Psikologlar ve Doktorların amaçları ile hizalıdır ve aynı şeyi amaçlamasıyla bu bireyler birlikte organize çalışabilirler. Tedavi süreçlerinde hastalarının/danışanlarının hayatın İlahi yasaları önünde içsel çatışmalarından doğan sorunları gidermek için yöntem ve yaklaşımlar barındıran Şifa çalışmaları ile kendi maneviyatlarının derinlerinde bulunan iyiliklerden istifade etmesi durumunda Modern Tıp ve Psikolojinin amaçlarına da destek olacaktır.

“Şifahane” portalının dışında Şifacılık alanında farklı tanımlar ile karşılaşabilirsiniz. Buradaki tanımlamalar bir genel tanım vermeyi amaçlamamaktadır, böyle bir genelleşme ancak toplumsal ve akademik kabul ile mümkün olabilir. Yukarıdaki belirtilen tanımlamalar bu yüzden “Şifahane” yayını ve yazarının konuyla ilgili faaliyetleri içindir.

--

--