ISTQB Foundation Level Güncel Müfredat V4.0

Gizem Sert Yıldırım
sigortamnet
Published in
5 min readFeb 12, 2024

2024 Mayıs ayı itibarıyla gerçekleşecek olan ISTQB Temel Seviye sınavına yönelik müfredat değişiklikleri, sınavı yeni araştırmaya başlayan okurlar için oldukça önemlidir. Bu yazının amacı, adaylara müfredat değişiklikleri hakkında temel bilgiler sunarak ISTQB sınavına daha etkili bir şekilde hazırlanmalarına yardımcı olmaktır.

ISTQB Hakkında:

ISTQB, yazılım testi ve kalite güvencesi alanında dünya genelinde kabul görmüş ve tanınan bir sertifikasyon programıdır. Bu program, yazılım testi konusunda uzmanlaşmaya yönelik uluslararası standartlara uygun bilgi ve beceri setine sahip olduğunu kanıtlamak isteyen bireylere kapılarını açar. ISTQB sertifikası, adaylara sektördeki bilgi birikimlerini belgeleyerek standartlara uygun bir profesyonel nitelik kazanma fırsatı sunar.

ISTQB sınavı, farklı seviyelerdeki sertifikalardan oluşur ve adaylara testle ilgili detaylı konularda bilgi sahibi olma fırsatı sunar. Ancak diğer sınavlara katılım için öncelikli olarak Foundation Level sertifikasına sahip olmak gerekmektedir.

Müfredat değişikliği:

ISTQB Temel düzey ders programı 2018 sürümü 3.1(V3.1) 2019 da yayınlandı. Bu sürüm, halihazırdaki sınavlara giren adaylar için geçerli müfredattır. Yeni müfredat 2023’te yayınlandı. Yeni Temel Düzey Ders Programı V4.0 ve 6 Mayıs 2024’ten sonra yapılacak olan sınavlarda geçerli olacak. İki müfredat birbirine çok benzer ancak bazı önemli farklılıklar var.

Sınavın temel yapısı, geçme puanı ve soru sayısında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Sınav, 40 sorudan oluşan çoktan seçmeli sorularla uygulanır. Sertifika alabilmek için minimum 26 doğru cevap (%65 başarı) gereklidir ve yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez.

ISTQB sınavındaki bölüm başına düşen soru sayısı, adayların sınav hazırlıkları için kritik bir faktördür. Sınav sürecinde, belirli konulardan daha fazla soru beklenmesi, adayların odaklanması gereken alanları belirlemelerine yardımcı olabilir. V4.0 ve V3.1 sürümleri arasında genel benzerlikler olsa da, bölüm başına düşen soru sayısında bir istisna dışında neredeyse aynıdır. V3.1 sürümünde ikinci ve üçüncü bölümlerde beşer soru bulunurken, V4.0 sürümünde ikinci bölümde altı soru ve üçüncü bölümde dört soru bulunmaktadır. Diğer bölümlerdeki soru dağılımları ise her iki sürümde aynıdır. Bu değişiklikler, adayların sınav stratejilerini oluştururken belirli konulara daha fazla odaklanmalarını sağlayarak daha etkili bir hazırlık süreci geçirmelerine katkıda bulunabilir.

Sınavdaki sorular, belirli bir zorluk seviyesine göre tasarlanmıştır. V4.0 sürümündeki sınavda, soruların zorluk seviyeleri bölümlere göre değişebilir, ancak her bir zorluk seviyesine karşılık gelen toplam soru sayısında bir değişiklik olmamıştır. Hem V4.0 hem de V3. 1'de; Seviye 1: Hatırlama (K1) seviyesinin 8, Seviye 2: Anlama (K2) seviyesinde 24, Seviye 3: Uygulama (K3) 8 soru bulunmaktadır. Yani her iki versiyondaki K seviyesi başına düşen toplam soru sayısı aynı olduğundan, V4.0 ve V3.1 sınavlarının her ikisinin de aynı zorluk seviyesinde olduğu söylenebilir.

Değişiklikler incelendiğinde, müfredatlarda kaldırılan, eklenen ve yeniden yazılan bölümler olduğu gözlemleniyor. İki müfredat arasındaki en önemli ayrım, V4.0'e Agile testinin eklenmiş olmasıdır. Çevik test, yazılımı çevik bir geliştirme ortamında test etmek için kullanılan belirli ilkeler ve uygulamalardan oluşan bir dizi metodolojiyi ifade eder. Çevik testlerin müfredata eklenmesi, çevik geliştirme metodolojisinin gün geçtikçe artan popülerliğini ve etkisini yansıtmaktadır. Bu güncelleme, yazılım testi uzmanlarının, sektördeki dinamik değişimlere uyum sağlamalarını desteklemek amacıyla yapılmış önemli bir adımdır.

Yeni v4.0 sürümünde bahsetmeye değer eklenen bölümler;

· Tüm Takım Yaklaşımı-Gerekli bilgi ve becerilere sahip herhangi bir ekip üyesi herhangi bir görevi yerine getirebilir ve herkes kaliteden sorumludur.

· Yazılım Geliştirme için Sürücü Olarak Test Etme-TDD, ATDD ve BDD, testlerin geliştirmeyi yönlendirmenin bir aracı olarak tanımlandığı benzer geliştirme yaklaşımlarıdır.

· DevOps ve Testler-DevOps, geliştirme (test dahil) ve operasyonların bir dizi ortak hedefe ulaşmak için birlikte çalışmasını sağlayarak sinerji yaratmayı amaçlayan organizasyonel bir yaklaşımdır.

· Sola Kaydır Yaklaşımı- Erken test ilkesine bazen sola kaydırma adı verilir çünkü bu, testin SDLC’de daha erken gerçekleştirildiği bir yaklaşımdır.

· Retrospektifler ve Süreç İyileştirme-Retrospektifler genellikle bir projenin sonunda yapılır veya ihtiyaç duyulduğunda yapılabilir. Bu toplantıların genel olarak amacı işi daha iyi yapabilmenin yollarını aramaktır.

· Erken ve Sık Paydaş Geri Bildiriminin Faydaları-Erken ve sık geri bildirim, olası kalite sorunlarının erkenden bildirilmesine olanak tanır.

· İşbirlikçi Kullanıcı Hikayesi Yazma-Bir kullanıcı hikayesi, bir sistem veya yazılımın kullanıcısı ya da alıcısı için değerli bir özelliği temsil eder.

· Kabul Kriterleri-Bir kullanıcı hikayesi için kabul kriterleri, kullanıcı hikayesi uygulamasının paydaşlar tarafından kabul edilmesi için karşılaması gereken koşullardır.

· Kabul Testi Odaklı Geliştirme (ATDD)-Öncelikle sistemin işlevsel davranışını öngörmeye odaklanan ve bu davranışları karşılamak için yazılım kodunu geliştirmeye yönelik bir yaklaşımdır.

· Test Piramidi-Test piramidi, farklı test seviyelerini ve bu seviyelerdeki testlerin miktarını görselleştiren bir modeldir. Popüler olan modelde üç katmanlı olan birim, entegrasyon, uçtan uca testler tanımlanır.

· Test Çeyrekleri-Brian Marick tarafından ortaya atılan ve yazılım testlerini daha kapsamlı bir şekilde ele almak amacıyla geliştirilen bir kavramdır. Bu model, test aktivitelerini dört ana kategoriye (Çeyrek I-Teknik Testler, Çeyrek II-İş Yüzü Testleri, Çeyrek III-Destekleyici Testler, Çeyrek IV-İnovasyon ve Deneme Testleri) ayırarak bir çeyrek düzenine yerleştirir.

Yeni v4.0 sürümünde bahsetmeye değer kaldırılan bölümler;

· Gözden Geçirme Tekniklerinin Uygulanması

· Kullanım Durumu Testi

· Test Stratejisi ve Test Yaklaşımı

Yeni v4.0 sürümünde bahsetmeye değer değiştirilen ve genellikle soru gelen 4. bölüm konusu Branch Coverage’dır.

· Karar Testi ve Karar Kapsamı-Şube Testi ve Şube Kapsamı

ISTQB Temel Düzey Ders Programı V4.0'daki değişikliklerin bölüm bazlı çıkarımlarını aşağıdaki başlıklarda özetlenebilir.

Bölüm 1 (Testin Temelleri):

· Test becerileri bölümü genişletildi ve geliştirildi

· Tüm ekip yaklaşımıyla ilgili bölüm (K1) eklendi

· Testin bağımsızlığı ile ilgili bölüm, Bölüm 5'ten Bölüm 1'e taşındı

Bölüm 2 (SDLC’ler Boyunca Test):

· Bölümler 2.1.1 ve 2.1.2 yeniden yazıldı, geliştirildi ve ilgili öğrenme hedefleri değiştirildi.

· Önce test yaklaşımı (K1), sola kaydır (K2), geriye dönük (K2) gibi konulara odaklanıldı.

· DevOps bağlamında test üzerine yeni bölüm (K2) eklendi.

· Entegrasyon testi seviyesi iki ayrı test seviyesine ayrılmış olarak değiştirildi.

Bölüm 3 (Statik Test):

· İnceleme teknikleriyle ilgili bölüm, K3 öğrenme hedefi ile birlikte (bir inceleme tekniği uygulayın) kaldırıldı.

Bölüm 4 (Test Analizi ve Tasarımı):

· Kullanım durumu testi kaldırıldı.

· Teste iş birliğine dayalı yaklaşıma daha fazla odaklanma görülmektedir. Test durumlarını türetmek için ATDD’yi kullanma hakkında yeni K3 öğrenme hedefi ve kullanıcı öyküleri ve kabul kriterleri hakkında iki yeni K2 öğrenme hedefi eklendi.

· Karar testi ve karar kapsamının yerini şube testi ve şube kapsamı aldı.

· Beyaz kutu testinin değeri ile ilgili bölüm geliştirildi.

Bölüm 5 (Test Faaliyetlerinin Yönetilmesi):

· Test stratejileri/yaklaşımları bölümü kaldırıldı.

· Test çabasını tahmin etmek için tahmin teknikleri üzerine yeni K3 öğrenme hedefi eklendi.

· Test yönetiminde Çevikle ilgili iyi bilinen kavram ve araçlara daha fazla odaklanıldığı görülmektedir.

· Risk yönetimi bölümü risk tanımlama, risk değerlendirmesi, risk azaltma ve risk izleme olarak dört ana faaliyet tanımlanarak daha iyi yapılandırılmıştır.

Bölüm 6 (Test Araçları):

· Temel düzeyi için çok gelişmiş olduğu için bazı test otomasyonu konularındaki içerik azaldı-araç seçimi, pilot projeler gerçekleştirme ve araçları organizasyona dahil etme bölümü kaldırıldı.

--

--