İkinci El Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Özellikle ekonomik süreçler düşünüldüğünde sıfır otomobil almaktansa genellikle ikinci el tercih ediliyor. Her ne kadar ülkemizde ikinci el otomobil piyasası oldukça hareketli ve başarılı olsa da her zaman dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Yüksek fiyat etiketinden uzak durmaya çalışırken daha yüksek masraflar çıkaracak hataları gözünüzden kaçırmamak için okumaya devam edin!
Otomobilin içini ve dışını inceleyin
“Çizik, ezik ve pas kontrolü yapın” diyor CARFAX, belki küçük çizikler sizin için sorun olmaz fakat daha büyük deformasyonları gözünüzden kaçırmamak için arabanın içini ve dışını kontrol etmelisiniz. CARFAX ayrıca, düzensiz paneller aracın bir kaza geçirdiğini ancak iyi bir şekilde tamir edilmediğini gösterebileceğinden, gövde panellerinin eşit şekilde hizalandığını kontrol etmenizi de öneriyor.
Kaputu, bagajı ve kapıları açıp kapayarak kolayca açılıp kapandığını da gözden geçirebilirsiniz. Yine aracın iç kısmında, kapılarında ya da kaputunda fazla püskürtme olup olmadığını da incelemelisiniz. Böylece tamir edilmiş ve sonradan boyanmış kısımları görebilirsiniz.
Aracın çindeki tüm koltukları test edin, kumaş renginden oturma hissine kadar dikkatlice inceleyin. Eğer içeride küf kokusu varsa, halı ve yer paspaslarında sızıntı veya su hasarı belirtileri olup olmadığını kontrol edin.
Test sürüşüne çıkın
İkinci el otomobil alışverişinin olmazsa olmazı test sürüşleridir. Aracın size uygunluğunu, araçta bir problem olup olmadığını, aracın içinde varsa gösterge hatalarını ya da çalışma esnasında yolunda gitmeyen bir durumu görebilmek adına mutlaka test sürüşüne çıkmalısınız.
Özellikle motoru çalıştırdıktan sonra her sese ve göstergeye dikkat etmelisiniz. Önerilen genelde farklı yol türlerinde ve farklı hızlarda aracı kullanmaktır. Aracın herhangi bir yöne çekmemesi ve frenlerinin kontrol edilmesi de oldukça önemli. Herhangi bir ses çıksa da anlamını bilemeyeceğinizi düşünüyorsanız yanınızda bir usta bulundurabilirsiniz.
Otomobilin kilometresine dikkat edin
İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri aracın kilometresidir. Ancak aklınızda olsun, bir aracın kilometresi çok yüksek olsa bile bu onun yıprandığını göstermez ya da kilometresi çok düşükse bu bilgi tek başına iyi bakıldığının kanıtı olamaz.
Peki ikinci el bir aracın kilometresi ne kadar olmalıdır? Bu sorunun kesin bir cevabı olmasa da bakım ve kullanım şekli kilometreden daha önemli sayılabilir. Örneğin daha çok otoyolda kullanılmış bir aracın yüksek kilometresi tolere edilebilirken, şehir içinde yüksek kilometre yapmış bir aracın ömrü daha kısa sürebilir. Yine düşük kilometredeki araç eğer nadiren kullanılmışsa bu durumda da plastik ve kauçuk parçalar daha kırılgan hale gelebilirler. Dolayısıyla ikinci el otomobil satın alırken kullanıldığı yerleri ve kullanım aralıkları da öğrenmek gerekir.
Sızıntıları kontrol edin
Herhangi bir otomobilde herhangi bir sıvı sızıntısı çoğu zaman kırmızı bayrak anlamına gelir. Aracın altını kontrol ederek sızıntı olup olmadığını görebilirsiniz. Cars.com, siyah sıvının yağ sızıntısı; yeşil, sarı veya pembe sıvının antifrizde bir sızıntı olduğunu ve kırmızımsı sıvının şanzıman veya hidrolik direksiyon sıvısında bir sızıntı olabileceğini gösterdiğini söylüyor.
Bir profesyonele danışın
Yanınızda tamirci ya da usta mutlaka bulunmalı. Böylece fark edilemeyecek detayları da inceleyebilirler. Çoğu servis bu şekilde ön alım hizmeti verdiğinden eğer tanıdığınız biri yoksa bile mutlaka yardım alacağınız biri vardır. Böylece büyük sorunları olan bir araca karşı hazırlıklı olursunuz.
Araç şasi numarasına bakın
Bu numara VIN diye de geçer ve araç hakkında ihtiyacınız olan bilgileri ve kayıtları verebilir. Yine araç geçmişi raporunu da inceleyerek otomobilin daha önceki sahiplerini, servis detaylarını ve önceki kazaları inceleyebilirsiniz.