Örnek Olay İncelemesi: “İnternetime Dokunma” Eylemi

Açelya Bazin
ŞikayetVar
Published in
2 min readJan 2, 2018

Online aktivizm ya da siber-aktivizm genellikle, aktivizmin çeşitli formları için İnternet iletişimi teknolojilerinin kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde uluslararası insan hakları grupları, sivil toplum kuruluşları, diğer siyasi kuruluşlar, geleneksel olmayan medya kuruluşları, yurttaş gazetecileri, çevre grupları ve çeşitli halk hareketleri online aktivizmin en az bir formunu kullanmaktadırlar.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), 22 Ağustos 2011 itibarıyla güvenli İnternet düzenlemesi adı altında İnternete dört farklı filtre getirileceğini duyurmuştur. Bu dört filtre, “aile”, “çocuk”, “yurtiçi” ve “standart” paket olarak sıralanmaktadır. Düzenlemeye göre; bu paketlerde resmen “yasaklı” olmadığı halde birçok siteye giriş izni engellenmektedir, filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacaktır ve İnternet aboneleri “yasa gereği” bu paketlerden birini seçmek zorundadır. BTK’nın bu uygulamasının sansür olduğunu belirten İnternet kullanıcıları, filtrelere karşı İnternet aracılığıyla eylem duyurusunda bulunmuş ve 15 Mayıs 2011 Pazar günü en kalabalığı İstanbul Taksim Meydanı’nda olmak üzere Türkiye genelinde çeşitli illerde “İnternetime dokunma” eylemi gerçekleştirilmiştir.

“İnternetime dokunma” eyleminin araştırmaya konu olmasının en önemli nedeni Türkiye’de İnternet üzerinden örgütlenerek sanaldan gerçek yaşam alanına taşınan en büyük eylemlerden biri olarak değerlendirilmesidir.

Bir diğer önemli nokta ise, her anlamda birçok farklı kesimden insanın bir araya gelerek tek bir ortak amaç doğrultusunda hareket etmesidir. Bu bölümde “İnternetime dokunma” eylemi; araştırmanın amacı, sorunsalı ve ilk iki bölümdeki veriler ışığında; Web sitesi, hacktizm, zincir e-posta, online imza kampanyası ve sosyal medya olmak üzere aşağıda yer alan şekilde incelenmiştir.

Zincir e-postaların hem sorunla ilgili daha fazla kişiyi bilgilendirme hem de birbirini etkileyerek ardı ardına devrilen domino taşları gibi hızlı bir tepki oluşturmak amacıyla çeşitli eylemlerde kullanıldığı bilinmektedir. “İnternetime dokunma” eylemiyle ilgili olarak yapılan araştırmada ise, konuyla ilişkin zincir oluşturan bir e-postaya rastlanılmamıştır. Onun yerine www.ihbarweb.org.tr, http://www.sikayetvar.com ya da BTK’nın kendi sitesi gibi önceden belirlenen adreslere, güvenli İnternet düzenlemesiyle ilgili tepki ve şikayetleri içeren toplu e-postalarının gönderildiği saptanmıştır.

Makalenin tamamını okumak için tıklayın.

Makale: Online Aktivizm Araçları Yoluyla Oluşturulan Etkilerin Metafor Kullanılarak Açıklanması Örnek Olay İncelemesi: “İnternetime Dokunma” Eylemi Nuray Yılmaz Sert

--

--