Intervju med Front systems: Lager- og kassesystemet skreddersydd for retail

Stine Stenhaug
Simpleness
Published in
5 min readJun 18, 2019

I denne serien intervjuer vi aktører som er med på å definere hvordan fremtidens handel vil se ut. Denne gangen snakker vi med Front Systems, forrige gang var det Teston.

– Man er helt avhengig av sømløs integrasjon med tredjepartsselskaper for å dekke nye behov som stadig er i endring.

Front Systems skal smelte sammen det fysiske og det digitale innen varehandel og mote for å skape inspirerende, bærekraftige og individuelle muligheter for både forhandler og kunde.

Hvem er dere og hva driver dere med?

Vi er jo kjent for å levere kassesystem, men leverer i realiteten en omfattende fashion-retail-plattform som følger varen hele veien fra innkjøp til salg, enten i fysisk butikk eller online. Vi har tre hovedområder som vi satser på; automatiserte masterdata, varelagernøyaktighet og selve kassesystemet (POS), med omnikanal som en viktig faktor.

Hva differensierer dere fra konkurrentene?

Vi har gode integrasjoner mot nettbutikker, med Shopify som siste tilskudd. Det er helt vesentlig at butikkene forstår verdien av omnikanal og det å spre produktene sine i de kanalene konsumentene faktisk er.

En multibrand-butikk har ofte svært mange ulike leverandører, noe som vil si flere ulike kilder å hente data fra. Det siste året har vi jobbet målrettet mot leverandører for å hente ordre elektronisk til Front Systems. Ved å gjøre dette vil vi få masterdata inkludert GTIN (strekkode) på produktene, og i noen tilfeller også bilder.

I tillegg har vi en support og customer success-avdeling som daglig er i dialog med butikker rundt i Norge. Det gjør at vi kan fokusere hundre prosent på behovene til motebutikker rundt om i landet.

Hvordan oppstod forretningsideen?

Gründer Karl Einar Kaalstad utviklet kassesystemet på slutten av 90-tallet da hans familie drev Sandaker Herreklær. Han savnet et system som var utviklet for butikken, og fant ut at han like godt kunne lage det selv fremfor å kjøpe noe som var dyrt og ikke tilpasset butikkens behov.

I 2007 ble Front Systems etablert, og vi har siden den tid videreutviklet et skreddersydd tekstilsystem. Vi jobber tett med ledende aktører i bransjen for å lage et system spesialtilpasset for motebutikker, og Tatler er en av dem vi har jobbet med siden oppstart.

Hvilke større endringer har dere vært gjennom i løpet av de drøye 12 årene siden oppstarten i 2007, og hvordan har dere opplevd at retailbransjen har endret seg på den tiden?

Handelen var mindre kompleks før. Det var færre integrasjoner med tredjepartssystemer, og mange systemer dekket alle de behovene kunden hadde. Kundens behov var i tillegg færre.

I dag er behovene mange flere, og det er det få, om noen aktører, som klarer å gjøre alt hundre prosent. Man er helt avhengig av sømløs integrasjon med tredjepartsselskaper for å dekke nye behov som stadig er i endring.

I følge PostNord sin årlige netthandelsrapport gjorde 43 prosent av nordmenn research på nettet før de kjøpte i butikk i 2018. Andre veien var det i 2018, 32 prosent som gjorde research i butikk før de kjøpte varen på nett.

For å dekke denne etterspørselen har vi for eksempel utviklet en meget robust applikasjon i Shopify som synkroniserer varelager og kunder på tvers av fysisk butikk og nettbutikk.

Dere snakker om den “grenseløse forbrukeren” på nettsidene deres. Hva skiller denne fra fortidens forbruker i deres øyne?

Den nye generasjonen forbrukere har vokst opp (og brukt mye tid på) skjermer. For å lykkes i dagens marked er det helt essensielt at butikkene tilpasser seg denne gruppen av forbrukere. Man må da flytte kjøpsknappen til der kunden er til enhver tid — være seg sosiale medier, nettbutikk eller markedsplasser.

Det digitale og fysiske smelter sammen i økende grad. Hvordan møter dere denne utviklingen? Hva er det viktig at et kassasystem skal gjøre og være om 5 år?

Første skritt har vært å utvikle kassen for iPad. Alt av periferiutstyr kobles opp mot bluetooth, noe som gjør oss mindre avhengig av butikkens infrastruktur. På grunn av dette er kassepunktet mer mobilt enn tidligere.

Endringene skjer utrolig raskt, og vi utelukker ikke at konsumentens mobil blir fremtidens kassesystem. Altså at kunder selv kan skanne varer og betale med mobilen.

Uavhengig av om fremtiden er «kasseløs» eller ikke, vil det alltid være behov for å hente varene fra en kilde. Derfor legges det mye ressurser i videreutviklingen av vår Portal som håndterer masterdata og lagernøyaktighet.

Hvilke bedrifter er deres forbilder?

Jeg er kanskje litt kjedelig når jeg sier Apple, men det er jo en god grunn til at vi nå leverer kassesystem til iOS. Apple har vært utrolig dyktige når det kommer til brukervennlighet. Det er også en kjensgjerning at Apple bare «funker»!

I tillegg har disruptive Tech-selskaper som Airbnb og Uber endret en hel bransje ved å tenke helt nytt og hoppe over fordyrende mellomledd. De har gjort hele tjenesten transparent, og gitt kunden kontroll ved å la dem rate sine opplevelser.

Hva er det beste en fremoverlent retailer kan gjøre i dag for å skaffe seg et konkurransefortrinn? Og hva vil det kreve av endringer?

Det å vise konsumenten hva du har i butikk er essensielt. Som nevnt tidligere gjør 43 prosent av nordmenn research på nett før de kjøper en vare i butikk. 32 prosent gjør research i butikk før de kjøper varen på nett. Det handler om å aldri skuffe en kunde med feil lagerbeholdning, hverken den ene eller den andre veien. Dette er noe vi ser på som helt vesentlig for å lykkes i dagens marked.

I tillegg mener vi man bør ha en klikk & hent-funksjonalitet som fungerer godt. Det høres enkelt ut, men det er forbløffende få som faktisk klarer dette. I tillegg ville jeg sørget for å dukke opp når kunder søker etter produkter på nett. Dette krever masterdata med GTIN og gode produktbilder, og gode systemer som snakker sammen.

Hvem er deres største konkurrenter om 10 år?

Det er høyst sannsynlig et selskap som enda ikke har sett dagens lys. Våre konkurrenter endrer seg fra år til år.

--

--