Сучасні свінгові бенди. Vol 1

Для каналу All That Swing

Alex Kravchenko
Sing in Swing

--

Тут така штука: свінгуючих треків “з тих часів” є певна фіксована кількість і їх вже більше не стане. З часом вони можуть почати набридати і приїдатися. Та й не всі старі записи мають гарну якість: вони можуть не качати або бити по вухах.

Тому хочеться знайти сучасних музикантів, які грають в такому ж стилі і додати трохи свіжої крові в свої плейлисти. Але тут проблема: серед інших напрямків джазу традиційний свінг сьогодні в меншості. Тому якщо спробувати пошукати сучасні популярні джазові бенди, навряд чи ми знайдемо щось із свінгуюче у їхніх записах. Ще можна пошукати фестивалі та локальні тусовки у соцмережах. Але фестів багато (було і колись буде), на кожному з них грає якийсь бенд, він може комусь подобатися чи не подобатися, мати чи не мати записів, грати Бейсі чи новоорлеанщину і так далі.

Тож пропоную власну підбірку бендів, що грають правильний качовий свінг для танців. Може згодитися для поповнення своїх музичних колекцій для тренувань чи діджейства, або щоб знати, на який фест їхати.

Дисклеймер: список далеко не повний. Якщо знаєте ще якісь класні бенди, діліться в коментарях, буду радий розширити свою колекцію!

Дисклеймер 2: я не розглядав бенди, які грають традиційний джаз не для танцюристів. Наприклад Вінстон Марсаліс має крутезний бігбенд і навіть дає цілі концерти на честь Бейсі чи Дюка, але не виступає на танцювальних фестах. Або Гунхільд Карлінг грає крутий новоорлеанський джаз, але робить акцент на шоу, а не на танцювальність (хоча є ще бенд Карлінг Фемілі, але він зараз не грає для танців, наскільки мені відомо).

Увесь матеріал поділено на дві великі групи — американці та європейці (африканці на жаль мають мало лінді-тусовок і бендів, а про азійські бенди чи фести у нас відомо мало, бо вони існують трохи відокремлено , а на великі фести часто звуть крутанів з Європи чи США).

Свінгові бенди Сполучених Штатів

Фото: http://www.lindyfocus.com/

США — батьківщина джазу та свінгових танців, тому американські бенди розберемо першими. В Європу, на жаль, американців завозять не так часто: фінансово це можуть дозволити собі тільки великі фести. Вони зазвичай обирають пару топових колективів (наприклад Наомі чи Вебстера) і возять їх рік за роком. Інколи можна привезти бенд і зробити їм тур на 3–5 фестів по Європі — організатори скидаються на квитки та гонорари і не попадають на великі гроші, а публіка отримує класний бенд у себе вдома за не дуже дорого. Це звичайно дуже круто, але в Штатах є ще багато класних бендів, які до нас ніколи не доїжджали.

Загальні особливості американських бендів:

  • Люблять копати в історію музики. Музиканти часто знають роки написання пісень чи альбомів, пам’ятають склад на якомусь окремому записі і люблять вивчати та точно відтворювати техніку гри того чи іншого виконавця або якісь конкретні соло. Якщо подивитися стріми великих американських вечірок, можна почути як бендлідери оголошують кожну пісню і розповідають її коротку історію (рік написання, хто виконував чи у кого тут класне соло).
  • Більший відсоток фастів — в Штатах своя історія розвитку танцю і в них часто не ділять свінг на тільки лінді чи тільки бальбоа, а танцюють все під всю музику, називаючи це просто свінгом чи джиттербагом. Крім того, оригінальні свінгові бігбенди теж грали не дуже повільно.
  • В назві бендів майже завжди є ім’я бендлідера. Трохи віддає американським індивідуалізмом і асоціацією бенду з однією людиною. Але це також зручно — одразу знаєш, з ким можна поспілкуватися з організаційних питань. До речі, оркестри Епохи свінгу також часто називалися по імені бендлідера, тому це також історична особливість.
  • В складі бендів часто можуть бути учасники чи бендлідери інших бендів, навіть якщо вони всі з різних штатів. Наприклад Джонатан Дойл (у якого є свій бенд) іноді грає в оркестрі Наомі та Брукса Прумо, а також бігбенді Стаута. Там же (у Стаута) грають Маккінзі, Віндлі та інколи Гембл, а у всіх них є власні бенди. Про всі ці прізвища читайте нижче.
  • Бігбендів для танців у світі існує не так багато. Але ті, що є — всі американські

Jonathan Stout and his Campus Five

Фото: фейсбук

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Джонатан Стаут — гітарист, аранжувальник, діджей та бенд-лідер з Лос-Анджелесу. Вже більше 15-ти років виступає на танцювальних фестах (з його слів, більше 20, але Ютуб знаходить найстаріші відео тільки з 2006 року). Великий шанувальник творчості Чарлі Крісчена та Барні Кесселя і дуже вдало відтворює їх техніку гри. Має декілька музичних колективів, серед них і бігбенд на 14 музикантів.

В доступі є чотири небігбендові альбоми — гарні качові треки зі знайомими темами, широким діапазоном темпів та хорошою якістю записів. Підходить для всіх свінгових танців та мастхев для кожного діджея чи перформера.

Також його бенд регулярно грає на топових американських івентах, тому живі виступи на ютубі знаходяться неважко — фінали ILHC або лайвстріми з Lindy Focus. В Європі бенд нещодавно привозили на Lindy Shock і Chase.

До речі, раджу звернути увагу на Lindy Focus. В рамках цього фесту декілька років тому анонсували проект Heritage Sounds, для якого відтворили оригінальні аранжування композицій бігбендів Чіка Уебба, Лайонела Хемптона, Джиммі Лансфорда та заграли їх. Для цього робили окремий фандрайзинг, а потім грали для танцюристів і стрімили безкоштовно на ютубі.

А ще у Стаута є два альбоми з джазовими стандартами на одній лише акустичній гітарі. Для танців може не підійти, але фоном слухається круто! В нього ж можна придбати гітарні таби (ноти) на кожну пісню. Послухати можна тут чи тут.

Michael Gamble and the Rhythm Serenaders

Фото: офіційний сайт

Website

Spotify

Youtube

Майкл Гембл — контрабасист, кларнетист, аранжувальник та бенд-лідер з Ешвілу, Північної Кароліни. Як і Стаут, має 15+ років музичного досвіду та декілька колективів, включно з бігбендом. Гембл також один з організаторів Лінді Фокусу та один з співавторів проекту Heritage Sounds (див вище).

Бенд відтворює стиль та відчуття музики кінця 30х — середини 40х років, особливо “малих складів” Бенні Гудмана та Арті Шоу. Всі аранжування максимально близько до оригіналів тих часів (так мало хто робить) та мають гарний 4/4 кач. На спотіфаї чомусь доступний лише один альбом, але на айтюнсі є ще один.

На бендкемпі цього проекту немає, але є особистий проект Майкла. За час карантину він організував віддалений запис аж 4х міні-альбомів з різними музикантами Штатів і декілька місяців тому виклав їх на бендкемп! Тут є як аранжування старих пісень, так і авторські треки.

Лінк на карантинні записи

Naomi & Her Handsome Devils

Фото: офіційний сайт

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Наомі Уяма — вокалістка, викладачка танців, бендлідер.

Тут можна багато не писати, бо всі та хоч раз чули вокал Наомі на вечірках. А хтось міг бути у неї на класах чи чути вживу на Свінгляндіі 2017 року. Сам бенд в Європу приїздить хіба що на топові фести раз на рік (наприклад Lindy Shock), але Наомі як тічер подорожує частіше і інколи співає пару пісень з місцевими бендами, тому почути її вживу в Європі нагода є.

Щодо музики — качає за будь-якого темпу (хто був на класах у неї, підтвердить, що вона може качати просто своїм голосом). На сцені дуже круто себе поводить як бенд-лідер — слідкує за залом, дає чіткі сигнали, якщо виступає з не своїм бендом.

Репертуар — майже всі власні обробки старих пісень, які часто можуть відрізнятися від оригіналів за темпами і настроєм. Деякі пісні в нас вже навіть стали боянами, але танцювати під них завжди було і буде зручно.

The Glenn Crytzer Orhestra

Фото: кікстартер

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Гленн Крайцер — бендлідер, гітарист, вокаліст та композитор з Нью-Йорку. Має записи бігбенду, тому хто любить бігбендовий саунд з сучасною якістю, слухати тут!

Альбомів зараз існує аж 10, найстаріший — з 2009 року, і в цілому, в Києві на вечірках його ставлять вже давно. Не всі пісні підходять для танцювання, бо бенд не фокусується тільки на “зручній” танцювальній музиці, але обрати є з чого. Авторські треки також присутні.

А ще на ютубі є карантинні лайвстріми Гленна з різними складами щонеділі, про них навіть колись згадували на каналі!

Brooks Prumo Orchestra

Фото: офіційний сайт

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Ще один справжній бігбенд, що грає спеціально для танцюристів! І бендлідер — знову гітарист. На цей раз — з Техасу.

В наявності два альбоми крутої якості і зручних темпів. Стилістично — відчувається вплив бенду Каунта Бейсі, як по складу пісень, так і по потужним рифам. Також є більш старіші стандарти у власних аранжуваннях.

Що цікаво — декілька пісень для бенду написала Лора Глесс (Nothing To Do But Hang With You, Losers Weepers) і вона ж малювала обкладинки для обох альбомів (і ще вона його дружина — прим. ред). А пісня Six Cats and Prince аранжована спеціально під фінали змагань - рівна кількість квадратів, барабанне соло перед оллскейтами і вогонь в кінці! Взагалі, для кожної пісні в них є окремий короткий опис та історія (звичайно, у фізичній версії альбому)

Gordon Webster

Фото: thetrackpodcast.com

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Гордон Вебстер — піаніст та бендлідер з Нью-Йорку.

Альбоми Вебстера існують з 2007 року. Є студійні записи, альбоми наживо і декілька сольників. В Києві він давно відомий, його ставлять і на заняттях, і на вечірках. Темпи зручні, ритм-секція качає, є декілька джемових треків. Стилістично орієнтується на початок-середину 30-х та зокрема на Фетса Воллера. Також його часто привозили на європейські фести (той же Лінді Шок), тому почути його вживу було відносно нескладно для нас. На концертах робить дуже (інколи занадто) гаряче, особливо коли сет вже закінчився, а народ хоче ще. Є історії про ще один цілий сет музики, який вони заграли просто так після своєї основної програми і за який їм не платили.

Professor Cunningham & His Old School

Фото: bluenotejazzfestival.com

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Адріан Каннінгем — саксофоніст, кларнетист, вокаліст та бендлідер з Нью-Йорку.

Бенд має не так багато альбомів за весь час існування — всього три, починаючи з 2013 року. Але вони часто їздять по фестивалях і заїжджають в Європу малим складом, тому є висока ймовірність послухати їх вживу (раніше навіть робили тур на декілька фестивалів підряд).

Бенд грає в різних стилях — від Нового Орлеану та хот-джазу до бігбендів і ритм-н-блюзу. Декілька блюзів також знайдеться. А ще вони рік тому записали класний альбом пісень з мультиків Діснея, бачив його на спотіфаї!

Keenan McKenzie

Фото: офіційний сайт

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Кінан Маккінзі — саксофонист та кларнетист, викладач музики, композитор, бендлідер.

Має два студійні альбоми та один “карантинний”. Також брав участь в деяких записах з Стаутом та Гемблом і грає в бігбендах Лінді Фокуса та інших Кемп Голівудів.

Вся музика в альбомах — авторська, тому старі оригінали можна не шукати. Темпи різні, але як на мене, швидших пісень дещо більше, ніж повільніших. Структурно пісні дуже цікаво зроблені, є багато зручних рифів та прикольні брейки. Багато записів з вокалісткою Лорою Віндлі, яка технічно співає в іншому бенді, але вони живуть в одному місті, тому можна заплутатися в назвах і бендах=)

Нещодавно оголошував про нові проекти та віддалені записи (був вже один прикольний з відео на хеллоуїн), тому можна підписуватися і чекати оновлень.

Mint Julep Jazz Band

Фото: офіційний сайт

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Лора Віндлі — вокалістка, діджейка, блогерка, бендлідерка бенду Mint Julep Jazz Band.

В доступі є два студійні альбоми на всіх онлайн-платформах.

Бенд складається з чотирьох духових, ритм-секції та милого вокалу Лори. Музика стилістично охоплює майже всю еру свінгу, є як оригінальні авторські композиції, так і обробки старих пісень. Багато повільних та середніх темпів!

Вживу можна послухати бенд на відео з фестивалів Camp Hollywood, Hot Rhythm Holiday, а також саму Лору на різних Лінді Фокусах разом із Стаутом (вона взагалі дуже круто поводить себе на сцені).

Лора також веде блог про шопінг для американських ліндіхоперів і викладує красиві коктейлі в інстаграмах.

Candy Jacket Jazz Band

Фото: bandcamp

Bandcamp

Spotify

Youtube

Candy Jacket Jazz Band — бенд барабанщика Джоша Коллазо з Каліфорнії. Джош — один з топових ударників у свінговій тусовці Штатів, грав майже на всіх великих фестах та у складі майже всіх бігбендів. Стаут розповідав, що він без відпочинку на Фокусі відігрував по 2–3 концерти з різними бендами за ніч (тобто десь по 6 сетів за раз). Дуже точно відтворює барабанні партії з оригінальних записів.

Бенд має 5 альбомів на бендкемпі (один з яких наживо), два на спотіфаї. Майже вся музика авторська зі зручними темпами. На першому альбомі бенду особливий “зістарений” звук, начебто слухаєш якийсь запис із 40х. Не знайшов інформації, чи це зробили штучно “цифровим” способом, чи заморочилися та робили запис як, раніше, всім бендом одночасно на пару мікрофонів. Але є бенди, які заморочувалися.

Якщо подивитись на відео виступів бенду чи знайти фотки, можна помітити, що ударник знаходиться в першому ряду і по центру, разом із солістами, бо треба одночасно і свінгувати і рулити бендом. Виглядає класно і тут барабанщика вже точно всім видно. До речі, схоже розташування бачив і на фото Чіка Вебба з бендом.

Jonathan Doyle

Фото: офіційний сайт

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Джонатан Дойл — саксофоніст, кларнетист та композитор з Вашингтону. Бендлідер декількох складів різного розміру. Ще був помічений в складі бендів Наомі та Брукса Прумо.

Спотіфай та Ютуб видають мало інфо по його записам (один альбом та лайв-виступи), але на бендкемпі є аж цілих 9 альбомів, причому в різних стилях — є традиційний свінг з декількома духовими, є новоорлеанщина, є дуети та тріо з Джонатаном та ритм-секцією. Вибір дуже широкий і підходить під різні цілі. Послухайте альбом Oxblood Melodians, там Дойл грає на бас-саксофоні!!

Одразу раджу йти на бендкемп, бо того одного альбому на спотіфаї буде недостатньо (і там дивна м’яка ритм-секція, як на мене).

Solomon Douglas Swingtet

Фото: офіційний сайт

Spotify

Youtube

Website

Соломон Дуглас — піаніст та бендлідер. Про нього чомусь не так багато інформації знаходиться і сайт дуже дивний, але це таке.

Чим відомий бенд — тією самою єдиною та неповторимою версією Біг Еплу, під яку ми всі танцюємо, та яку впізнаємо з перших секунд! А ще в доступі є три свінгові альбоми і один не дуже свінговий. По складу схоже на бігбенд середнього розміру з прикольним якісним саундом та близькими до оригіналу аранжуваннями. Довго думав, що це бенд однієї пісні, але там є що послухати!

Є ютуб канал з живими виступами піаніста та окремий автоматичний канал зі студійними піснями, якщо в спотіфаї незручно. Нещодавно грав на лайві What a Jazz Festival 2020 разом з Shirt Tail Stompers!

California Feetwarmers

Фото: фейсбук

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Для любителів якісного новоорлеанського саунду, вуличних парадів та гарячого джазу з 1920х! В доступі є 4 альбоми. Ні, там не суцільні фасти, але більшість треків гарно підійдуть під бальбоа з шегом. На ютубі можна знайти шег від Стівена і Чензі та та виступи місцевих шоугруп під музику цього бенду. Ну і на LA Shag Fest цю банду вже декілька років запрошують.

Хоча в цілому цей бенд орієнтується не тільки на танцюристів і грає також на музичних фестах. Їх кларнетист, до речі, кілька років тому приїжджав в Київ та джемив в Хламі.

А ще бенд був номінований на Греммі в 2015 році. (Будумц! — прим. ред)

Meschiya Lake & The Little Big Horns

Фото: офіційний сайт

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Мешію Лейк можна впізнати за сильним тягучим голосом та купою голосних духових позаду неї. Новоорлеанський бенд має 4 альбоми з 2010 року та купу виступів на фестивалях, не тільки танцювальних.

Музика з дуже широким діапазоном темпів, крім стандартного новоорлеанського джазу є дуже круті блюзи і є пісні, які просто класно послухати вдома. В Києві пісні бенду відомі давно, можна чути на вечірках і на класах. На ютубі можна знайти безліч класних живих виступів в різних складах.

Bridgetown Sextet

Фото: офіційний сайт

Bandcamp

Spotify

Youtube

Website

Бенд піаніста Ендрю Олівера з Портленду. Грають класний традиційний гарячий джаз 20х-30х років з новоорлеанським відтінком (декілька музикантів родом звідти). Всі пісні — відомі стандарти чи хіти тих років, але аранжування власні (інколи вони прикольно додають якісь соло чи відомі рифи з інших пісень). Грувовий 4/4 свінг також знайдеться, але в меншій кількості. Також в альбомах є класні фортепіанні твори Мортона (Crave, Fingerbreaker), які звучать дуже по-двадцятому!

На бендкемпі є три альбоми з 2009 по 2015, на спотіфаї — тільки два. Також бенд регулярно стрімив живі концерти на фейсбуці пару місяців тому (потім похолодало і на вулиці вже не пограти). Мав можливість послухати цього піаніста вживу в Києві — дуже крутий і технічний музикант, грає страйди та регтайми, але не по-Фетсуоллеровськи, а ще раніше — в стилі Джеллі Ролл Мортона

А тепер слухаємо!

Для зручного прослуховування зібрав невеликий плейлист на декількох стрімінгових платформах

Spotify

Youtube

Deezer

Apple Music

Далі буде!

--

--