Dil öğre(t/n)iminde teknoloji kullanımı

Erkan Ismail ARKIN
Öğretmen.Ninja
Published in
4 min readFeb 26, 2017

Günümüzde teknoloji yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi, buna hiç şüphe yok. Özellikle günümüz gençliği artık tamamıyle bir teknoloji ve internet jenerasyonu ve çıkan her yeniliğe ve gelişmeye de aç durumdalar. Bu şartlarda yabancı dil eğitiminde biz eğitimciler için en büyük hedeflerden bir tanesi öğrencilerin günlük hayatlarının her alanında yanlarından ayırmadıkları teknoloji araçlarını yabancı dil öğreniminde de kullanmalarını sağlamak. Bunun yolu da bu teknoloji araçlarını dil öğretim yaklaşımlarının bir parçası haline getirmek ve öğrencilerimize teknolojinin dil öğreniminde kullanımı ile ilgili eğitim vermekten geçmektedir.

Peki yabancı dil öğretiminde teknolojiyi kullanmak neden önemlidir? Öncelikle teknolojinin öğretim yaklaşımlarında etkin kullanımı, öğrencilerin İngilizcede 4C olarak adlandırılan ve dil öğreniminde temel dört becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu temel becerileri kısaca iletişim (communication), yaratıcılık (creativity), yardımlaşma ve işbirliği (collaboration), ve eleştirel düşünme (critical thinking) olarak tanımlayabiliriz. Bunun yanında özellikle internetin ve öğrencilere sunduğu kaynakların öğrenilen yabancı dili konuşan bireylerle suni olmayan gerçek şartlarda iletişim kurmalarına ve o dilin kültürü hakkında da daha fazla bilgi sahibi olmalarına imkan sağladığını söyleyebiliriz.

Dilerseniz, dil öğreniminde önemli bu temel becerilerin teknoloji araçları sayesinde nasıl geliştirilebileceğini örneklerle açıklayalım. Örneğin, ders öğretmeni tarafından açılacak olan bir sınıf web sayfası (classroom blog) sayesinde öğrencilerin hazırlamış oldukları sözlü, yazılı veya görsel sunumları bu web ortamında arkadaşlarıyla, diğer sınıflardaki öğrencilerle, ve hatta diğer okullardaki veya ülkelerdeki öğrencilerle paylaşmaları istenebilir. Bu sayede öğrenciler paylaştıkları sunumlar ile ilgili yorum ve geri dönüt alabilirler; bu sayede öğrenilen yabancı dilin kullanıldığı bir iletişim ortamı yaratıldığı için dilin etkin kullanımı teşvik edilmiş olur. Öğretmenlerin ve öğrencilerin bu amaçla kolaylıkla kullanabilecekleri eğitimsel paylaşım sitelerinden bazıları şunlardır: Edmodo, Padlet, Pinterest. Bu platformlarda öğretmenler ayrıca dil öğreniminde faydalı olduğunu düşündükleri ses, video, power point sunumu, vb. dokümanları, ve farklı web sitelerindeki hazır kaynaklara erişim linklerini öğrencileriyle paylaşabilirler.

Öğretmenler eğer dilerlerse, hazır kaynaklar yerine kendileri konu sunumu, ders tekrarı, yapılan aktivitelere geri dönüt verme gibi dersle ilgili kendi kaynaklarını yaratabilirler. Bu amaçla kullanılabilecek video kayıt uygulamalarına SnagIt ve Jing gibi uygulamaları örnek verebiliriz. Bu uygulamalar sayesinde öğretmen, bilgisayar ekranında görünen her şeyi (Word dokümanı, power point sunumu, video, ses dosyası, internet sayfası) ve sesini kaydedebilir. Bu sayede, örneğin power-point sunumu yansıları üzerinden bir konu hakkında açıklama yaparken bu görüntüleri ve sesini kayıt altına alabilir. Bu video kaydı internet üzerinden öğrencilerle paylaşılabilir, konu anlatımı, tekrarı, yapılan ödevlere geri dönüt verme gibi aktiviteler, sınıftaki kısıtlı zamandan bağımsız olarak öğrencilerle paylaşılır, ve öğrenciler bu kayıtları defalarca izleyebilirler. Bu yaklaşımla, ders ile ilgili mekanik açıklamalar, tekrarlar, örneklemeler gibi konular ders dışında öğrenciler tarafından diledikleri zaman izlenebilir, böylelikle sınıfta tartışma ve dil kullanımına yönelik aktiviteler için daha fazla zaman kalır.

Günümüzde bir çok eğitim kurumu sosyal medya hesapları üzerinden (örneğin Twitter, Facebook, Instagram) öğrencileri ve aileleri ile iletişim halinde olmakta, önemli duyuruları paylaşmakta, dil öğrenimi ile ilgili etkinlikler ve kaynaklar ile ilgili haberler paylaşmaktadırlar. Benzer bir yaklaşımla, sınıf öğretmenleri de açık veya kapalı Facebook grupları, veya WhatsApp vb. mobil iletişim uygulamalarını kullanarak öğrencileri ile sınıf dışında da etkileşim halinde kalabilir, tartışma konuları başlatarak yazılı veya sözlü yanıt isteyebilir, dil öğrenimine yönelik kaynak ve aktiviteler paylaşabilirler.

Öğretmenlerin internet, sınıf web platformu, ya da sosyal medya üzerinden öğrencileriyle paylaşacakları bu kaynaklar, öğrencilerin sınıf dışında kendi başlarına veya arkadaşları ile birlikte tamamlayabileceği kişisel ve bağımsız çalışma aktiviteleri ile dil öğrenimlerinde kendilerine yardımcı olacaktır. Kısacası, teknoloji kaynaklarının sınıf dışında etkin kullanımı ve bu kaynaklara erişim konusunda öğretmenlerin internet üzerinden öğrencilerini yönlendirmeleri önemlidir.

Teknoloji kaynakları yalnızca sınıf dışında değil, sınıf içi aktivitelerde de öğrenimi destek amaçlı kullanılabilir. Bunlara en iyi bir kaç örnek Quizlet, Socrative, Kahoot, ve TodaysMeet gibi uygulamalardır. Quizlet, özellikle kelime öğreniminde kullanılabilecek bir uygulamadır. Öğretmenler ve öğrenciler bu web sayfasını ziyaret ederek hazır kelime listelerini çeşitli oyun uygulamaları ile tekrar edebilir ya da kendi kelime öğrenme/tekrar testlerini yaratabilirler. Kahoot ve Socrative uygulamaları, öğretmenlerin kısa ve basit testler yaratmasına imkan sağlayan platformlardır. Uygulamaların web siteleri üzerinden yaratılan testler bir projektör cihazı ile sınıfta ekrana yansıtılır, öğretmen tarafından oluşturulan ve öğrencilerle paylaşılan bir erişim kodunu kullanarak öğrenciler internet erişimi olan cep telefonlarını kullanarak bu testlere erişebilir ve yanıtlayabilirler. TodaysMeet uygulaması da benzer şekilde ders öğretmeni tarafından oluşturulan bir tartışma platformuna öğrencilerin cep telefonları ile erişmelerini, ve öğretmen tarafından sorulan bir soruya, tartışma konusuna yanıt vermelerini sağlayan bir uygulamadır, özellikle ikili ya da grup çalışmalarında tartışılan fikirlerin ekran üzerinden diğer grup üyeleri ve sınıf öğretmeni ile paylaşılmasına imkan veren bir ağtabanlı (web) tartışma platformudur.

Yukarıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere, teknolojinin dil öğreniminde destek olarak kullanımında tek sınır öğretmenlerin ve öğrencilerin yaratıcılığıdır. Günümüzde hızlı internet erişimi ve neredeyse sonsuz kaynak paylaşımları sayesinde her türlü bilgiye erişim oldukça kolay hale gelmiştir. Bunun yanında dil öğreniminde ve öğretiminde kullanılmak üzere uzmanlar tarafından yeni uygulamalar ve platformlar yaratılmaktadır. Tüm bu bilgi, kaynak ve destek platformları doğru ve planlı kullanımla dil öğretiminde ve öğreniminde fark yaratabilir, bunun için tek yapmamız gereken biz öğretmenler ve siz öğrenciler teknolojideki bu yenilikleri takip etmeliyiz ve sınıflarımızda ve sınıf dışında dil öğreniminde bu kaynakları maksimum ölçüde kullanmalıyız.

--

--