Sınıf içi iletişim için Slack

Doğukan Candan
Öğretmen.Ninja
Published in
2 min readFeb 24, 2017

Yıllar önce Slack’in tanıtım videosunu izlediğimde, bir uygulama bağımlısı olarak bir yerlerde bir şekilde bu uygulamayı da kullanmak istemiştim. O zamanlarda kendime ait bir sınıfım yoktu, tanıdıklarım ise çok farklı sektörlerde şirket içi iletişim platformu olarak kullanıyorlardı. Ben de çaresizce uygulamayı yükleyip telefonumda ona yer açtım, ancak uzun süre kullanama şerefine erişemedim… bugüne kadar.

Basitçe Slack, günümüzde kullandığımız onca iletişim aracından sadece biri. Bazı avantajları olduğu gibi, dezavantajları da var. Bu yazıda hem Slack’i tanıtıp sınıfta nasıl kullanabileceğinizi, hem de olumlu ve olumsuz yanlarını yazacağım.

Slack bir mesajlaşma uygulaması, aklınıza ilk gelen WhatsApp gibi. Ancak telefon numarasına ihtiyacınız yok, yani ne siz öğrenci numarasını alıyorsunuz, ne de onlar sizin numaranızı. Eğer okulunuzun öğrenciye sağladığı bir mail adresi varsa, bu adres uzantısını kullanarak hesabınızı oluşturabilir ve tüm öğrencilerinizi davet edebilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda karşınıza “Channels” adlı bir bölüm gelecek. Burada belli konulara odaklı özel kanallar oluşturuyorsunuz. Bu sizin sınıfınızın adı olabilir, veya sınıf içerisinde oluşturduğunuz farklı proje ekipleri de olabilir. Bu kanalları özel (gizli) hale getirip sadece sizin eklediğiniz kişilerin payalaşım yapmasını sağlayabilirsiniz, veya tüm ekibe açık hale getirirsiniz. Örneğin her yeni üyeye gelen ve o ekibe özel açılan bir #general kanalı var, ve bu kanalda herkes paylaşım yapabilir.

Biraz karışık görünüyor, ama kullanmaya başladığınızda ne kadar kolay ve verimli olduğunu göreceksiniz. Uygulama Google Drive gibi sıkça kullandığımız sistemlerle çok akıcı çalışıyor. Hem dosya yükleyebiliyorsunuz, hem de Drive üzerindeki dosyanızı direkt paylaşabilirsiniz.

Öğrencilerinizi alıştırmak başka bir sorun tabii ki. Şu an adını hatırlayamadığım birinin attığı tweet aklıma geliyor; “kişileri yeni bir uygulama kullanmalarını sağlamak, Normandiya çıkarması yapmaktan daha zor!” demişti… haklıymış. Öğrenciler WhatsApp’tan vazgeçmiyor, ve numaranızı istiyorlar. Numarasını rahatlıkla paylaşan öğretmenler var, ama ben paylaşmamayı tercih ediyorum. Benim öğrencilik zamanımda öğretmenin numarasını alabilmek büyük bir olaydı…

Uygulamanın her platformda desteği var: PC, Mac, iOS, ve Android cihazlarınıza uygulamayı yükleyebilirsiniz. Dört ay sonunda tüm öğrencilerim Slack’i aktif olarak kullanmaya başladı, projelerimizi Slack kanalları üzerinden tartışıyor, önemli olayları buradan konuşuyoruz. Bazı öğretmen arkadaşlarım bu uygulamanın “öğrencilerle fazla içli dışlı olmak” olacağını söyledi, ancak hiç bir öğrencim Slack’i suistimal etmedi. Sanırım suistimal etmek isteyen öğrenci sizinle her türlü “çok içli dışlı” olmaya çalışabilir.

Yeni nesilin nasıl bir dünyaya gittiğini bilmiyoruz, ancak şu an birçok firmanın iletişim platformu olarak Slack kullandığını biliyorum. Şimdiden onları bu platforma alıştırmak ve alışkın oldukları WhatsApp ortamından onları çıkarmak iyi olacaktır.

--

--

Doğukan Candan
Öğretmen.Ninja

Apple Teacher, Google Certified Educator, ITGS Teacher at ACI.