Poslednji pozdrav novinarstvu

Hajd’te nešto da se dogovorimo — da se držimo zajedno.

Hajd’te da se dogovorimo da ne primećujemo da građani zemlje nam ne mogu ni najmanje da se informišu o realnom stanju svoje države i sveta u domaćim medijima i na javnim servisima za informisanje. Jer zaista ne mogu. Ovo nije moje mišljenje, već činjenično stanje. Neki mogu da negiraju medijski mrak u Srbiji kad su u pitanju vesti sa domaće scene (i to još kratko), ali ako mediji u Srbiji rade svoj posao, zašto prosečan građanin Srbije ne zna da:

  1. … na hiljade građana susedne nam zemlje Rumunije izašli na ulice pre tri nedelje u znak protesta protiv odluke vlasti da ne dozvole sugrađanima u dijaspori da glasaju? Moguće je, doduše, da nijedan nacionalni medij u Srbiji nije pretplaćen na Reutersov servis pa nisu videli. Ju, vidi - evo vesti i na Reutersovom sajtu. Ko bi rek’o. A, kako se Rumunija pokazala kao “treća najvažnija izvozna destinacija za srpske proizvode u EU” u prvih 6 meseci ove godine, pomislila sam da bi moglo da nas zanima šta se tamo dešava. Silly me.
  2. … na hiljade makedosnkih studenata izašlo na ulice u reakciji prema odluci Vlade te zemlje da se uvodi eksterno polaganje ispita i na fakultetima? Zašto je taj sistem štetan po studente i po obrazovanje uopšte možete pročitati… pa ne možete pročitati na srpskom nam jeziku. Verovatno cepidlačim samom mišlju da su nam studenti (i saradnici) još jedne susedne nam zemlje uopšte bitni. A mediji jedva da izveštavaju ozbiljno i o studentima u Srbiji koji štrajkuju, pa valjda ja očekujem previše. Silly, silly me.
  3. … treća susedna nam zemlja Mađarska takođe ima problemčiće sa budžetskim deficitom i usporenim ekonomskim rastom, bez obzira što su već punih 10 godina članica EU? Pored toga što je i tu bilo protesta maločas, neki (ozbiljniji novinari) su Mađarsku nedavno nazvali jedinom diktaturom u Evropskoj uniji, dok je tzv šef mađarske Skupštine izjavio pre mesec dana da zemlja razmatra izlazak iz Evropske unije. Nego jesam pomenula da Srbija uvozi proivode i usluge u vrednosti od oko 838 miliona dolara godišnje iz Mađarske? Ali šta će nama da znamo sve to kad nemamo zaista nameru da se pridružimo toj EU… Baš sam blesava. K’o da sam Sisala Vesla.

Ima još dosta toga, ali ne bih da kradem novinarima posao i da vas ja o tome informišem. Ne kažem da baš niko ne radi svoj posao u srpskim medijima. Evo, recimo nekoliko naših medija su preneli vest o najnovijem EU skandalu — o korupciji u Eulexu, misiji EU na Kosovu. I to bi skoro bio pravi primer novinarstva… da srpski mediji nisu preneli vest o Kosovu, za koji neki u Srbiji tvrdi da bi trebalo i dalje da bude teritorija Republike Srbije, iz britanskih medija. Daleko bilo da domaći novinari uzmu telefon u šake i sami nešto pitaju ili - nedajbože, pu-pu, pomer’se s ‘mesta - odu do kancelarije Eulexa (hint: nije u Velikoj Britaniji) pa vide šta ima novo.

Toliko od Sisanja Vesala za večeras.

A sad molim minut ćutanja za srpsko novinarstvo. Slava mu.

Šta ste propustili na Sisala Vesla: “Vaskrsnuće sisanja vesala”

Sledeće na Sisala Vesla: “Dir nepismeni ingliš prevodioci end džurnalisti in Serbija”

Like what you read? Give Danica Radisic a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.