Experten om trollfabrikerna: “Vi behöver vara förberedda”

Sophie Wichmann
skyddsrummet
Published in
3 min readMar 15, 2018

“Trollfabriker” är numer ett vedertaget uttryck och ett samlingsnamn för systematiserade påverkanskampanjer på Internet. Björn Palmertz på Försvarshögskolan menar att “trollfabriker” är ett eskalerande problem och att Sverige bör se upp inför valet.

Bildkälla: https://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll

Nättroll finns överallt. Personer som aktivt vill provocera andra och skapa splittring i debatten genom uppseendeväckande uttalanden och påhopp. Numer finns det även proffesionella troll som får betalt för att trolla i Internets alla hörn. Skyddsrummet har talat med Björn Palmertz som är senior analytiker på Försvarshögskolan för att ta reda på mer om nättrollen.

“Sedan lägger man till tolkningar eller rykten som är grova förenklingar, generaliseringar eller är helt falska för att spä på misstro, oro och rädsla.”

Björn berättar att “trollfabriker” används av både statsaktörer, olika grupper och organisationer. Trollfabrikerna kan vara mer eller mindre organiserade, men alla har de något gemensamt: dölja perspektiv som deras uppdragsgivare inte vill ska komma fram i en debatt, sprida desinformation eller försöka få en åsikt att verka mer förekommande än vad den faktiskt är.

En vanlig metod är att haka på existerande diskussioner eller utmaningar som sker i en nation och får människor engagerade. Sedan lägger man till tolkningar eller rykten som är grova förenklingar, generaliseringar eller är helt falska för att spä på misstro, oro och rädsla.

Viktigt med beredskap

USA, Frankrike, Tyskland, Estland och Lettland är några av de länder som blivit utsatta för påverkanskampanjer kopplade till politiska partier och val enligt Björn. Han menar att det indikerar att även Sverige skulle kunna bli utsatt.

– Vi behöver vara förberedda, berättar Björn.

Björn förklarar att statsaktörer använder påverkansoperationer för att uppnå inflytande i andra länders säkerhetspolitik. Målsättningen är att påverka beslut, uppfattningar eller beteenden hos statsledningen eller folket.

– Detta sker exempelvis genom spridning av vilseledande eller oriktig information som ett sätt att skapa förvirring, misstro eller missnöje.

“Vi behöver vara förberedda”

Trollfabriker fick förnyad aktualitet i samband med presidentvalet i USA 2016 med Rysslands inblandning. I nuläget sker påverkanskampanjer från Ryssland genom bland annat olika aktörer, förutom att inhämta underrättelser, också verkar för att öka det ryska politiska inflytandet utomlands och aktivt motverka utvecklingar som den ryska statsledningen anser vara negativa, enligt Björn.

Björn menar dock att det inte är något nytt, Sovjetunionen och många andra länder har historiskt använt påverkansoperationer som ett utrikespolitiskt verktyg.

– Det finns beskrivningar att redan Alexander den Store på 300-talet före kristus under sina kampanjer mot Perserriket försökte påverka sina motståndares rädslor och sätt att uppfatta sin situation, Romarriket var också framgångsrika på att inkorporera påverkan i både sina militära och civila expansion.

“Omöjligt att ha koll på alla inställningar vi skulle behöva ha för att helt skydda vår integritet.”

Internet har dock inneburit nya förutsättingar för påverkanskampanjer och det är enklare än någonsin för vem som helst att nå ut var som helst. Björn menar att det är lätt att nå ut till stora grupper och att det dessutom går att gömma sig bakom anonymitet. Algoritmer möjliggör idag riktad marknadsföring, vilket skapar så kallade filterbubblor, ekokammare där personer får sina egna åsikter förstärkta, att använda sådan typ av riktad information är ett effektivt verktyg för “trollfabrikerna”.

– Människor lämnar frivilligt och ofrivilligt väldigt mycket spår efter sig på nätet eftersom de flesta av oss omöjligt kan ha koll på alla inställningar vi skulle behöva ha för att helt skydda vår integritet.

Siri Lallerstedt
Sophie Wichmann

--

--