Krisar vädret?

Amanda Tosto JMK
skyddsrummet
Published in
2 min readMar 15, 2018
Foto: Magda Ehlers.

Sommaren var kort och det känns som att kylan aldrig kommer att försvinna. Har Sverige påverkats av den globala uppvärmningen eller är det bra tokigt väder? Skyddsrummet har pratat med meteorologen Sverker Hellström från SMHI för att få svar på det.

Enligt WWF har den globala medelvärmen har höjts med en grad; har det påverkat årets vinter och sommar?
– Just den här vintern kan man tycka att årstiderna har varit förskjutna med kylan som kommit först i februari och mars, men det är nog snarare en följd av de stora och till synes slumpmässiga variationerna från år till år. Så kommer det säkert att se ut även i ett framtida klimat, säger Sverker Hellström.

Men Sverige kan inte vara opåverkat?
– Det är nästan säkert att växthuseffekten redan har gett ett varmare klimat i Sverige och att den uppvärmningen ökar ytterligare om växthusgaserna ökar.

Vad innebär ett varmare klimat?
– När man talar om ett varmare klimat tänker man främst på kortare vintrar, men årstider handlar inte enbart om temperatur utan även om dagsljusets längd. Oavsett eventuell global uppvärmning kommer vi i Sverige att få leva med vintermörkret.

Vad kan man göra för att förhindra den globala uppvärmningen?
– För att bidra till att motverka växthuseffekten kan man försöka dra ner på sin resursförbrukning, framförallt sådant som innebär förbränning av fossila bränslen och därmed utsläpp av växthusgaser.

Borde man vara orolig?
– Det är väl bäst om man kan undvika att oroa sig, för saker blir ju inte bättre för det.

Här kan du läsa hur du förbereder dig för en kris.

Sophie Wichmann
Amanda Tosto

--

--