Încetează să fii romantic legat de modul în care îți câștigi banii ca antreprenor

Toma Grozăvescu
SMARTERS Grow
Published in
4 min readMay 11, 2016

Chiar acum, în timp ce citești asta, există cineva care se pregătește să te scoată din business. Nu e cineva care te urăște sau vrea să te saboteze, ci e un competitor care a înțeles cum funcționează marketing-ul în ziua de azi.

De când am intrat în domeniul marketingului și am devenit chiar eu antreprenor, am ajuns să văd mult mai bine de ce 80% din afaceri eșuează în 18 luni de la lansare. Sigur, motivele pot fi mai multe, de la o idee de afaceri nevalidată corect, la un management financiar sau al oamenilor defectuos.

Dar singurul lucru care mai poate aduce timp unei afaceri pentru a se redresa, marketingul și vânzările, sunt prea des cauză a motivului pentru care afacerile eșuează.

Una din greșelile cruciale pe care le fac antreprenorii, mai ales cei care au avut deja un relativ succes, e faptul că devin romantici legat de modul în care și-au făcut banii. Dacă ai început o afacere în 1991 să spunem, și timp de 10 ani ți-ai atras clienți folosind flyere și o reclamă stradală, vei vrea să continui să faci aceleași lucruri. Sau dacă ai vândut aparate de aer condiționat, și reclamele în reviste și ziare au funcționat, tot cu asta vrei să continui.

Când auzi marketeri tineri sau antreprenori vorbind de „online” sau chiar spunând că „poți vinde prin Facebook” ori alte rețele sociale, singura reacție pe care o ai e „fii serios, astea sunt baliverne care o să treacă”, ca să o citez pe bunica mea. Dar am o surpriză pentru tine: nu numai că internetul e aici ca să stea, dar dacă nu schimbi ceva o să te scoată din afaceri!

Știu că momentan ai reacția despre care am zis mai sus, dar hai să îți arăt (cu cifre) de ce cred asta.

Dacă nu citeai articolul acesta, cu siguranță scanai altceva pe internet, fie că te uitai la un videoclip pe Youtube sau dădeai like la poze cu pisici pe Facebook. Petrecem aproape 8 ore pe zi consumând media, iar procentul pe care internetul îl ocupă din acest interval crește pe zi ce trece.

[caption id=”attachment_720" align=”aligncenter” width=”1024"]

Schimbarile in modul in care consumam media

Sursa: http://qz.com/[/caption]

Și aici nu vorbim doar de adolescenți sau tineri, TOATĂ LUMEA e mai atentă la telefon decât la ce se întâmplă în jur. Data viitoare când ești în mașină încearcă să te uiți puțin în jur, la ceilalți șoferi, să vezi ei unde se uită. Vei vedea că, dincolo de faptul că nimeni nu se uită la panourile stradale, majoritatea nici la drum nu se uită, sunt cu ochii în telefon! E de speriat, știu.

Și dacă ești un antreprenor modern și accepți faptul că internetul e aici să stea, totuși trebuie să recunoști că față de Social Media ești sceptic. Nu înțelegi cum ai putea să vinzi pe o platformă plină de poze cu pisici, citate sau selfie-uri.

Dar persoana medie are conturi pe 5 rețele sociale și petrece aproape 2 ore pe zi pe ele. În România Facebook este rege, dar Instagram și Snapchat devin din ce în ce mai interesante pentru internauții autohtoni. O cercetare Pew Research arată că în sondajele legate de folosirea internetului, opțiunea de răspuns „tot timpul online” nu numai că își are locul, dar un procent semnificativ din oameni au și bifat-o.

Nu cred că atât de mulți antreprenori fac greșeala de a ignora mediul online și social media pentru că nu au IQ-ul sau capacitatea de a le înțelege. Cred că are legătură cu ideea de la începutul articolului, romantizăm metodele prin care am făcut bani, prin care ne-am crescut afacerea, și am vrea să le folosim doar pe acestea.

Dar am o surpriză pentru tine: inovației nu-i pasă de mine sau de tine, ci trece ca un tsunami și schimbă tot în jur. Iar dacă abia acum începi să descoperi Google Adwords, bannere online și retargeting, din păcate trebuie să-ți spun că deja ești în urmă.

Tot mai mulți dintre noi începem să ne uităm la showurile și filmele preferate atunci când vrem, când avem poftă și timp, nu vrem să fim nevoiți să fim seara la 8:30 acasă și să dăm drumul televizorului pe PRO TV. Vrei să te uiți la film sâmbăta dimineața în pijamale, mâncând cereale.

[banner]

Și să te mai întreb un lucru, care e primul lucru pe care îl faci atunci când apare o reclamă la televizor? Schimbi canalul. Iar dacă ai ghinionul să-ți fi căzut telecomanda din pat și trebuie să te uiți la ea, imediat ai și luat telefonul și te uiți cine ți-a mai dat like. Și cu toate astea, chiar și în România se investesc miliarde de lei în reclame TV pe care nu le vede nimeni.

Sfatul meu este să nu mai fii romantic atunci când vine vorba de marketing și de afacerea ta și să accepți faptul că lucrurile se schimbă. Alaltăieri funcționa print-ul și televiziunea, ieri Google Adwords, astăzi Facebook, proabil mâine Snapchat și poimâine realitatea virtuală. Nu încerca să te lupți cu modul în care se comportă oamenii și unde își îndreaptă atenția, ci adaptează-te la obiceiurile lor și vei avea o afacere înfloritoare.

--

--

Toma Grozăvescu
SMARTERS Grow

Founder & Growth Hacker @SMARTERS Romania, my purpose is to show people that it can be done.