Cea mai mare schimbare cu care se vor confrunta afacerile

Toma Grozăvescu
SMARTERS Grow
Published in
5 min readNov 28, 2016

Mi se pare foarte amuzant cum în viața de zi cu zi vedem lumea într-un mod, dar când ne punem hainele de „business” avem o viziune total diferită. Și nu mă refer aici la faptul că te gândești la cifre și nu la copiii tăi.

Ci efectiv credem că lumea este diferită. Mai exact, toată ziua stăm pe Facebook, Instagram, Linkedin sau Pinterest, comandăm produse online, ne abonăm la newslettere pentru a ne menține informați. Dar când vine vorba de business și în special de marketing, gândim ca și acum 25 de ani.

Spun asta pentru că atunci când țin o prezentare sau discut cu oameni despre digital marketing, aceștia mai mereu spun „Dar Toma, clienții mei nu sunt online”. Și totuși, el este clientul businessului lui și e toată ziua pe internet.

Deși internetul devine din ce în ce mai „sexy” și în România, cred că totuși 97% dintre antreprenori și marketeri încă subestimează impactul pe care îl va avea asupra vieților și afacerilor noastre.

De ce spun asta?

Am mai multe motive. În primul rând, faptul că, deși am început să avem o prezență online pentru afacerile noastre, avem tot o mentalitate învechită. Credem că rolul paginii de Facebook este doar de a spama oamenii cu ofertele noastre cum se făcea la radio, TV sau cu reclamele stradale. Și ne mai mirăm de ce nu ne vede nimeni postările. Dar online-ul este total diferit față de canalele de marketing tradiționale și poate fi și mult mai eficient, dacă îl folosim cum trebuie.

Înainte de a le spune oamenilor cât de grozave sunt produsele noastre, avem nevoie de atenția lor. Și unde ne este atenția în ziua de azi?

Te provoc să faci un mic experiment data viitoare când mergi pe stradă sau stai la o terasă. Uită-te la trecători și vezi câți dintre ei sunt cu capul în telefon și câți îl țin destul de ridicat încât să vadă bannerele stradale?

Sau, când mergi cu mașina, câți dintre oameni se uită la bannerele de pe marginea drumului care costă sute de euro pe lună doar să stea acolo? De fapt, problema nu este că nu se uită la reclame, problema e că nu se uită nici la drum!

Reclamele la televizor și afișajele stradale sunt mai scumpe decât acum 5 ani, dar cine le mai vede? Când filmul sau emisiunea la care ne uităm sunt întrerupte de reclame, cine stă să se uite la ele? Fie schimbăm postul sau, din ce în ce mai des, scoatem telefonul și ne uităm ce mai e nou. Poate, poate a apărut ceva la care merită să dăm like, share sau comment.

Văd zi de zi că sunt foarte mulți care spun că internetul deja e „gata”, am ajuns în faza lui finală sau că lucrurile nu s-au schimbat așa de mult totuși. Dar acesta este un trend care s-a repetat. La începutul secolului XX, radioul era rege. Apoi la mijlocul secolului a apărut televiziunea care, venind și cu imagini, a smuls marea parte a audienței radioului. De ce să asculți pe cineva vorbind când îl și poți vedea?

Până în apropierea anului 2000 a fost foarte bine pentru televiziune, dar apoi a apărut internetul. Povestea se repetă și toți spun că e ceva trecător, sau că am văzut deja ce poate. Dar nu e deloc așa.

Uite un grafic legat de modul în care consumăm media zilnic:

cum-consuma-consumatorii-media-2016

Este clar că în rândul generațiilor tinere, internetul câștigă mult teren.

Și să-ți faci o imagine, internetul peste 10–15 ani nu va arăta deloc ca și cel de astăzi. Nu va mai exista ideea de a te conecta la internet pentru că vei fi mereu conectat. Până și frigiderul tău va ști să-ți comande singur bere când va vedea că rămâi fără.

Deja putem să cumpărăm bilete de avion și să comandăm mâncare folosind doar chatul de la Facebook. Internetul nu înseamnă doar un nou mediu unde putem pune bannere, înseamnă o democratizare a accesului la conținut și a deciziei de cine primește mai multă atenție.

Un video pe Facebook care devine viral este mult mai eficient într-o campanie de marketing decât un spot TV, iar costurile de creare și distribuire sunt incomparabil mai mici.

Un exemplu recent și foarte concludent pentru ceea ce am spus mai sus este Dollar Shave Club. Aceasta este o companie ce comercializează lame de ras și alte produse de îngrijire personală pentru bărbați. Probabil necunoscut la noi, în doar 5 ani de la fondare a ajuns să fie cumpărată de către Unilever cu 1 miliard de dolari.

„Secretul” lor? Poate fi văzut foarte ușor în videouri de genul. Unde, folosindu-se de puțin umor și făcând mișto de liderul absolut din industrie, Gillette, au reușit să adune peste 23.000.000 de vizualizări. Și acestea sunt doar vizualizări de pe Youtube, și doar pentru un video.

Precum ei mai sunt o grămadă de mici antreprenori care înțeleg puterea noilor platforme sociale și încep să lucreze la detronarea liderilor, care fie se vor adapta, fie vor fi nevoiți să cumpere.

Când se schimbă platforma unde ne este atenția, sume foarte mari se pot câștiga sau pierde, depinde doar de noi cum reacționăm.

Sunt surprins că un mediu unde totul este mult mai ușor de măsurat, unde ai negru pe alb ce funcționează și ce nu, unde ai semnale în materie de minute și nu luni de zile dacă o nouă campanie este eficientă ori nu, încă este ignorat.

Este nevoie, în primul rând, de un schimb de mentalitate. Să înțelegem că trebuie să câștigăm atenția, și apoi să oferim valoare. Iar dacă executăm destul de rapid, rezultatele pot fi exponențiale.

Există o oportunitate extraordinară pentru aproape fiecare industrie din România. Cred că micii jucători, cei care sunt mai agili și se vor adapta mai ușor la noul mediu, vor fi cei care vor lua bucata mai mare din plăcintă. Iar jucătorii mai mari nu vor mai avea de ales decât să-i cumpere sau să înerce să se adapteze și ei.

Ca să ne folosim la maximum de această oportunitate trebuie să ne gândim cum se va vinde produsul nostru peste 10 ani. Și, ideal, cum mă pot folosi, știind de cum se va vinde peste 10 ani, să-l vând diferit astăzi?

--

--

Toma Grozăvescu
SMARTERS Grow

Founder & Growth Hacker @SMARTERS Romania, my purpose is to show people that it can be done.