Cele 5 elemente cheie pe care orice website eficient trebuie să le aibă

Îți creezi un website nou sau îl îmbunătățești pe cel vechi? Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere.

Atunci când lucrăm la câte un website pentru clienții noștri, colegii mei de pe partea de Web Development deja s-au obișnuit ca atunci când ei cred că un site e gata, din partea mea să vină feedback de genul „Mai modifică puțin X să fie mai în dreapta” sau „Descrierea serviciului y ar suna mai bine dacă Z” și alte lucruri de genul. Așa că unul din ei m-a întrebat zilele trecute: Toma, când știi că un website e gata? Răspunsul meu: când clientul îți spune „Da, asta voiam de fapt, dar nu am știut cum să zic!”

Ei bine, am zis că ar trebuie să transform acest „asta voiam defapt” în ceva mai acționabil pentru echipă și de ce nu să-l împărtășim cu restul comunității. Acestea sunt cele mai importante 5 elemente pe care eu consider că ar trebui să le aibă în vedere cineva care își creează un website sau îl îmbunătățește pe cel vechi.

Dar înainte de toate: de ce ai nevoie de un website grozav?

Varianta lungă ar fi… pentru că îți poate aduce mai mulți clienți. Punct. Trebuie să înțelegem că mediul online a schimbat comportamentul și procesul de vânzare. Care este primul lucru pe care îl faci atunci când vrei să cumperi un produs sau serviciu? Cauți pe Google, nu-i așa? La fel facem cu toții.

Dacă înainte procesul de vânzare se baza foarte mult pe un agent de vânzări care îți ținea un sales pitch, acum primul lucru pe care îl facem este să ne informăm despre cum putem judeca produsul sau serviciul, iar apoi începem o comparație a produselor concurente.

[caption id=”attachment_172" align=”aligncenter” width=”738"]

Procesul de vanzare in mediul digital

Sursa: moz.com[/caption]

Deci dacă până acum era de ajuns să avem un website, în ziua de astăzi dacă vrem să ne diferențiem cu adevărat de competiție acesta trebuie să facă mai mult decât să existe, trebuie să ofere omului experiența și informațiile de care are nevoie pentru a lua o decizie de cumpărare ce ne avantajează pe noi.

Deci cum trebuie să fie un website care ne aduce clienți?

1. Prietenos cu vizitatorul.

Dacă am asculta mereu de clienții noștri și am pune pe prima pagină TOT ce ne cer, probabil am ajunge să avem mai multe informații acolo decât are Wikipedia. Foarte des, când ne întâlnim cu aceștia pornim de la o idee simplă a primei pagini și apoi ajungem să discutăm și despre adăugarea serviciilor, a ofertelor, testimoniale, blog, site-uri partenere, (30 de minute mai târziu de enumerat caracteristici)… și apoi auzi și un „Apropo, mai pornim și un proiect nou, ar trebui să-l punem și pe acesta undeva, o imagine frumoasă, ceva”.

Și înțeleg de unde vine asta. Ca și proprietar de afacere îți cunoști foarte bine business-ul, ai încredere în ceea ce oferi și ai vrea ca oamenii să înțeleagă toate detaliile despre ce face afacerea ta unică. Problema este că mie ca și potențial client nu îmi pasă. Eu am dat de site-ul tău încercând să-mi rezolv o problemă și asta vreau să se întâmple. Dacă m-ai făcut curios o să sap eu după mai multe informații.

De aceea, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te gândești care este primul motiv pentru care oamenii intră pe site-ul tău, ce caută ei? Apoi să le oferi răspunsul la acea informație.

Acest lucru trebuie să se reflecte în modul în care arată prima pagină (sau pagina de destinație) precum și în structura meniului și a drumului pe care aceștia îl vor avea în interiorul website-ului tău.

Știu, probabil vei spune „Dar eu am 100.000 de produse de vândut, nu pot să nu le arăt omului!”. Total de acord cu tine, trebuie să i le arăți, doar că nu toate deodată. Chiar și studiile au dovedit că prea multe opțiuni nu conduc la mai multe vânzări, ci la mai puține. Atunci când avem prea multe produse din care să alegem, alegem să nu alegem.

Un exemplu foarte bun de website care respectă acest principiu este Apple.com.

Creare-Website-Prietenos-cu-Utilizatorul

Apple are destule produse și servicii de oferit, de la mai multe tipuri de iPhone, iPad, Mac, la iTunes, serviciul cu clienții și alte cele. La urma urmei, este cea mai mare companie din lume (ca și cifră de afaceri), dar când intri pe website-ul lor nu ești bombardat cu TOATE informațiile, ci în funcție de ceea ce ești interesat mereu ai opțiunea de „Vezi mai multe.”

Pune în meniu și pe prima pagină doar cele mai importante elemente, ca de exemplu categoriile de produse sau produsele care se vând cele mai bine și condu oamenii natural spre ceea ce îi interesează.

De asemenea, acest lucru te va ajuta foarte mult și cu versiunea pe mobil. Peste 50% din căutările de pe Google se fac acum de pe dispozitive mobile, iar acest număr doar va crește. Ori dacă prima pagină e încărcată cu informații și produse, pe un ecran de 8 centimetri va fi imposibil de navigat. Să nu mai spun de timpul de încărcare al site-ului.

2. Orientat către marketing și vânzări.

Acest aspect ține foarte mult și de filosofia noastră despre marketing, dar nu pot concepe un website creat „doar să fie”. Chiar dacă nu vinzi online, un site de calitate ar trebui să ducă potențialul client cu un pas mai aproape de a cumpăra de la tine. Fie că asta înseamnă să-ți lase datele de contact, să ceară mai multe informații sau pur și simplu să înțeleagă cum îl poți ajuta tu și concurența ta nu. Mereu trebuie să ții în minte acest lucru atunci când îți creezi sau îmbunătățești website-ul.

Când decizi dacă să incluzi un element pe website ori nu, sau cum să alegi din mai multe posibilități adresează-ți mereu următoarea întrebare:

Î: Cum îmi va aduce asta mai mulți clienți? Cum îmi va ajuta acest lucru afacerea să crească?

Și vei vedea că o mare parte din ideile pe care le-ai avut legat de website și ce să incluzi intră în categoria „bling, bling” și „fain de avut dar nu util”. Poate unele elemente sunt frumoase, dar dacă îngreunează website-ul, și fac oamenii să renunță chiar înainte de a ajunge la produsul/serviciul tău, mai bine le lași deoparte.

Ce definește un website axat pe marketing?

Aici intră foarte multe aspecte și merită un articol separat (abonează-te la newsletter pentru a-l primi când e gata), dar voi menționa cele mai importante lucruri care nu trebuie să lipsească:

 1. Optimizarea pentru Motoarele de Căutare (SEO);
 2. Adăugarea testimonialelor;
 3. Adăugarea portofoliului de clienți;
 4. Adăugarea unui formular de contact unde oamenii pot cere mai multe informații;
 5. Drumul potențialului client pe website să fie direcționat către conversie;

Acestea ar fi unele din cele mai importante criterii. Dar unul extrem de important este:

3. Transmiterea mesajului corect.

Aceasta este punctul cel mai rar întâlnit printre website-urile pe care le-am analizat și criteriul care dovedește dacă cel care a făcut site-ul era cu adevărat bun sau nu.

Și aici mă refer foarte mult la copywriting, la scrierea creativă și la care este principalul mesaj pe care îl transmite website-ul tău cititorilor. Aceasta este dificil de realizat și explicat pentru că ține foarte mult de scriere, de cunoașterea psihologiei umane, de empatie și înțelegerea potențialului client. Doar o agenție de webdesign bună sau un copywriter talentat va reuși să transmită mesajul corect și să-l facă interesant.

Sunt câteva lucruri pe care le poți face și tu pentru a îmbunătăți acest aspect.

a) Identifică mesajul pe care vrei să îl transmiți.

Nimic nu e mai groaznic decât o descriere a unui produs sau serviciu care nu îți spune nimic. Merge și merge și merge dar nu răspunde la cea mai importantă întrebare pe care și-o pune cel care citește: Mie ce-mi iese de aici? Cum mă ajută produsul/serviciul tău?

Înainte de a te pune să scrii orice text pentru website, gândește-te care este principalul mesaj pe care vrei să îl transmiți, care este propunerea ta unică de vânzare?

De exemplu, noi la SMARTERS ne diferențiem pentru că folosim canale de promovare alternative, care înseamnă costuri mai reduse pentru clienții noștri. Și apoi exemplificăm asta prezentând abordarea de Growth Hacking și faptul că a fost folosită de companii precum Facebook, Twitter sau Linkedin.

Același lucru trebuie să îl faci la fiecare serviciu sau produs. Identifică în primul rând cum îl ajută acesta pe client și apoi particularizează mesajul în funcție de caracteristicile produsului. Nu confunda beneficiile (Cum mă ajută produsul?) cu caracteristicile (Ce face produsul?).

b) Citește despre psihologie și psihologia culorii.

Folosirea unei abordări multidisciplinare (psihologie, marketing, business, dezvoltare de produs etc.) poate face diferența dintre un produs bun și unul extraordinar, dintre o companie bună și una care domină piața.

Psihologia ne ajută să înțelegem mai bine cum gândește omul, cum ia decizii (inclusiv cea de cumpărare) și în general cum funcționăm. Dacă vei cunoaște aceste lucruri îți vei putea modifica mesajele transmise și produsele create încât să se potrivească cât mai bine acestor nevoi. Practic astfel vei vedea că produsele aproape încep să se vândă singure (da, o spune un om de marketing: investește mai mult în produs și în adaptarea acestuia după nevoile clientului, nu în marketing!).

Și mai specific pentru crearea de website-uri, psihologia culorilor este extrem de importantă. Poate ai observat că majoritatea companiilor IT sau Social Media (Facebook, Twitter, Linkedin etc.) își bazează imaginea în primul rând pe culoarea albastru? Fac acest lucru pentru că albastrul sugerează încredere, liniște. Ori când acestea îți cer atât de multe date personale, de la vârstă sau sex la adresă de email și număr de telefon, aceasta este impresia pe care vrei să o lași omului: că ești de încredere.

Pe scurt, cam aceasta ar fi simbolistica culorilor:

 • Roșu: transmite sentimente intense, căldură, iubire, poricol, încredere, viteză, putere, determinare, dorință, pasiune etc.
 • Roz: feminitate,dragoste, îngrijire, a-ți păsa, a hrăni etc.
 • Portocaliu: ieftin, accesibilitate, veselie, energie, creativitate, alimente etc.
 • Galben: atrage atenția, comfort, dinamism, foame, optimism, vară, fericire, energie etc.
 • Verde: durabilitate, fiabilitate, de lux, optimism, bunăstare, creștere, natură, calm, relaxare, optimism etc.
 • Albastru: pace, profesionalism, loialitate, încredere, seriozitate, cinste, plictiseală, răceală, stabilitate etc.
 • Mov: putere, drepturi de autor, nobleșe, eleganță, rafinament, lux, mister etc.
 • Gri: conservatorism, tradiționalism, inteligență, serios etc.
 • Maro: relaxant, încrezător, casual, liniștitor, natură, pământ, solid, de încredere, rezistență etc.
 • Negru: eleganță, rafinament, formalitate, putere, tărie etc.
 • Alb: simplitate, curățenie, puritate, noutate, virginitate, pace, inocență etc.

c) Folosește structura AIDA

AIDA este unul din cele mai simple dar eficiente modele de transmitere a unui mesaj și de persuasiune folosite în vânzări. Inițialele vin de la:

Atenție

Interes

Dorință

Acțiune

Noi o folosim foarte des în descrierea produselor sau serviciilor, pentru că ne oferă o structurare de bază a informațiilor pe care vrem să le prezentăm și ne asigură că le comunicăm pe acestea într-un mod pe care cititorul le poate procesa corect.

Gândește-te cum poți atrage atenția asupra produsului/serviciului (statistici, culori/imagini, titlu), cum poți stârni interesul omului (beneficii, avantaje), cum să-i stârnești dorința (oferte, reduceri, exclusivitate) și cel mai important, nu uita să-i ceri să treacă la acțiune! :) Asta însemnând să cumpere, să te contacteze, să ceară mai multe informații sau pur și simplu să distribuie acel articol (vei face asta la final, așa-i?).

d) Întreabă-te mereu „DE CE?”

De când am intrat în lumea antreprenoriatului și a marketing-ului cred că acest video (și apoi carte) de Simon Sinek mi-au schimbat cel mai mult modul în care văd lucrurile. Uită-te la el când ai timp.

De ce?” este cea mai puternică întrebare pe care ți-o poți adresa atunci când lucrezi la website și când faci orice legat de marketing sau de afacerea ta. De ce folosim cuvintele acestea? De ce punem imaginea aceasta? De ce ar cumpăra cineva acest produs sau serviciu? De ce facem ceea ce facem?

Adresându-ți această întrebare de 3–5 ori vei ajunge la esența lucrurilor, la motivele din spatele aparențelor. Întrebându-te pe tine de ce faci ceea ce faci poți ajunge la mesajul principal pe care să îl transmită website-ul, iar întrebându-te de ce ar cumpăra cineva acel produs/serviciu vei ști ce informații să scoți în față și cum să faci descrierea produsului.

Aceasta ar putea fi o zi importantă pentru tine, dacă nu ai realizat importanța acestei întrebări până acum.

4. Website-ul trebuie să fie memorabil și frumos.

Înainte de a fi frumos, un website trebuie să fie funcțional și orientat către marketing, asta e clar. Dar dincolo de asta, un design frumos și bine gândit te poate diferenția de concurență și poate face omul să-și amintească de tine mai târziu, atunci când ia decizia de cumpărare (nu ai uitat cum arată noul procesul de vânzare, nu?).

Noi recomandăm un design simplu, aerisit și care să fie plăcut privirii. Dincolo de asta, în funcție de afacerea ta, de poziționarea pe care vrei să o ai și de clienți, aici intervin aspectele de culoare, dimensiuni și aranjare.

Dacă până acum totul a fost știință, aceasta este partea de artă ce ține de crearea unui website de calitate. Menține o comunicare strânsă cu cel care îți construiește site-ul și fii sigur că îi oferi de la început informații clare legate de esența afacerii tale.

5. Simplu de folosit și care nu necesită mentenanță ulterioară.

Eu cred că odată ce un website e finalizat și predat clientului, acesta ar trebui să fie ușor de menținut și updatat, să nu mai necesite intervenții din partea celui care l-a creat doar dacă sunt lucruri importante de făcut. Postarea unui articol pe blog, adăugarea unui nou produs sau schimbarea descrierii unui serviciu ar trebui să poată fi făcută la fel de ușor cum scriu eu acest articol în Microsoft Word.

Și cred că cel mai simplu mod de a face acest lucru este să îți creezi site-ul pe platforma Wordpress. Există o dezbatere între programatorii „adevărați” care creează site-urile de la 0 și cei care lucrează pe Wordpress, cum suntem noi. Și deși sunt de acord cu primii că dacă ai nevoie de un website foarte complex, cum este eMag de exemplu, Wordpress nu este de ajuns. Dar în cazul a 90% din companii cerințele lor pot extraordinar de bine să fie îndeplinite de un website Wordpress.

De ce să investești sume de câteva ori mai mari și să dureze timp dublu când cel mai bun argument al celor care creează site-urile în stilul vechi este că „așa se fac lucrurile”?

Un website creat pe Wordpress reduce la 0 cheltuielile de modificări ulterioare și mentenanță pentru că tu ai acces ușor la partea „din spate” a site-ului și poți face modificările de care ai nevoie. Interfața este foarte prietenoasă cu utilizatorul și intuitivă, și de obicei cel care ți-a creat website-ul îți poate arăta în câteva minute cum se folosește.

De asemenea, blogul este creat printr-o apăsare de buton și îl poți folosi pentru a comunica cu clienții sau să îți optimizezi și mai departe site-ul pentru motoarele de căutare.

Să creezi un website Wordpress e simplu. Oricine poate învăța asta în 2 săptămâni. De aceea și unii specialiști web se plâng de website-urile „create de un student”, care deși aparent sunt OK, le lipsesc elementele enumerate la punctele de mai sus și sunt nesigure și neoptimizate. Deci trebuie să ai grijă la expertiza celui pe care îl contactezi.

Atunci când vei vrea să îți creezi un website nou poți folosi aceste criterii în discuția cu cel care ți-l creează pentru a-ți da seama dacă știe despre ce vorbește sau nu. Sper că ți-au fost util acest articol și acum știi care sunt elementele pe care trebuie să le aibă un website nou creat sau când ți-l îmbunătățești pe cel vechi.

Spor în toate și nu uita să distribui articolul dacă ți-a plăcut.