Cum funcționează algoritmul Facebook

Toma Grozăvescu
SMARTERS Grow
Published in
6 min readJul 25, 2016

Într-un studiu din 2006 Facebook ieșea la egalitate cu berea printre preferințele studenților americani. De atunci, acesta s-a schimbat enorm și impactul pe care îl are în viețile și afacerile noastre este imens. Dar depinde de cum îl folosim dacă impactul este pozitiv sau negativ. Voi încerca, în rândurile ce urmează, să răspund la întrebărea „Cum funcționează Facebook ca și platformă?”

Aceasta este o întrebare la care, din păcate, am văzut că mulți antreprenori români cred că știu răspunsurile dar, de fapt, nu e asa. Pentru că, deși majoritatea afacerilor de la noi sunt acum și „pe Facebook”, adevărul este că se află acolo mai degrabă din inerție și nu neapărat pentru că au înțeles beneficiile acestei platforme.

Să o luăm pas cu pas, totuși.

Cum funcționează Facebook

Cei mai vechi dintre noi probabil țin minte că la început vedeam pe Facebook tot ce postau cei din lista noastră și paginile pe care le urmăream. Doar că, există o diferență de cantitate în ceea ce privește conținutul atunci când treci de la a avea ca și utilizatori studenții americani, la 1.4 miliarde de oameni din întreaga lume (cum este cazul astăzi). Imaginează-ți doar cum ar fi să vezi toate postările tuturor conexiunilor și paginilor la care ai dat like.

De aceea, începând cu anul 2011 Facebook a introdus EdgeRank, un algoritm foarte complex care selectează ce vedem și ce nu în NewsFeed-ul nostru. Acesta la rândul lui a evoluat și din 2013 a fost înlocuit cu „machine learning”, o inteligență artificială care ține cont de aproximativ 100.000 de factori pentru a decide ce ne arată și ce nu atunci când intrăm pe Facebook.

Sună complicat? Ei bine, nu e chiar așa.

De fapt, scopul acestui sistem de filtrare este unul simplu: să ne arate lucruri de care suntem interesați. Pentru că, modelul de business al celor de la Facebook se bazează pe timpul pe care îl petrecem pe platformă. Și dacă pe noi ne interesează pisicile și bebelușii, dar Facebook ne-ar arăta doar postări legate de tenis și șah, am petrece mult mai puțin timp acolo.

Mergând mai departe, modul în care Facebook își dă seama de lucrurile care ne plac sau nu, este prin a ne urmări toate acțiunile pe platformă ca să vadă cu ce interacționăm sau nu. De exemplu, ai observat că dacă un prieten postează câteva zile la rând câteva melodii faine la care dai Like, după aceea vei vedea tot ce postează această persoană? Ei bine, acesta este — simplu spus — principiul de bază.

Revenind la partea de business, pentru că asta ne interesează, același principiu de mai sus funcționează și pentru paginile noastre. Spun pagină, pentru că sper că nu mai ai un profil de Facebook cu numele firmei și prin care dai „Add friend” potențialilor clienți. Serios, nu. Fă-ți, imediat, o pagină la care potentialii clienti să poată da Like!

Cu cât o persoană interacționează mai mult cu postările noastre, cu atât crește șansa de a le vedea și pe următoarele. În mod normal, o postare a ta va fi văzută de doar 3–5% din cei care ți-au dat like. Dar dacă este mai „interesantă”, cu alte cuvinte dacă suscită interesul fanilor și aceștia dau Like, Share sau cel puțin Click, procentul poate urca semnificativ, până mult peste 100%. Din ce am observat, când pagina este relativ nouă, deci ai doar câteva sute de like-uri, procentul de persoane care îți văd postările va fi mai mare, dar cu timpul va scădea spre acel 5%.

Cum menționam anterior, cât de interesantă este o pagină este determinat de foarte mulți factori. Dar ce ne interesează pe noi ca antreprenori ar fi să obținem următoarele:

  1. Share
  2. Comment
  3. Like
  4. Click

Practic, aceștia sunt principalii factori de care Facebook ține cont atunci când acordă „interes” unei postări. Aici vine partea grea: această interacțiune cu publicul tău trebuie să fie constantă. Dacă nu postezi nimic câteva zile, sau postările tale sunt de o calitate slabă, pe următoarele nu le va mai vedea nimeni.

[caption id=”attachment_710" align=”alignleft” width=”638"]

Ce emotii ne fac sa distribuim continut Facebook

Ce emotii ne fac sa distribuim continut pe Facebook[/caption]

Bineînțeles există un mod foarte ușor prin care te poți asigura că mai multe persoane îți văd postările, și anume să le dai boost, adica să faci promovare plătită.

Un lucru greu de acceptat de antreprenori, dar pe care ar fi bine să-l înțelegi este următorul: Facebook nu mai este gratuit. Adică, este gratuit ca platformă, pentru că nu te costă nimic să îți creezi o pagină, dar dacă vrei să te folosești de toate beneficiile ei, trebuie să plătești. Zilele în care un business putea ajunge viral cu ușurință și să continue să crească fără a investi niciun ban au apus de mult. Și e oarecum normal, deoarece competiția pentru atenția oamenilor este mult mai mare iar principalul scop al Facebook este să-și protejeze utilizatorii.

Folosește Facebook pentru afacerea ta.

Cum funcționează algoritmul Facebook?

Îți spuneam mai sus că Facebook folosește inteligența artificială și machine learning pentru a decide ce postări să îți arate în newsfeed. Nu am să îți povestesc despre toată matematica și știința din spatele algoritmului (pentru că nu știu și nici nu ar avea rost), însă vreau totuși să ne uităm la câteva aspecte mai tehnice de care să ții cont data viitoare când postezi.

În 2010, la conferința F8, cei de la Facebook au dezvăluit 3 ingrediente secrete din algoritmul lor:

  1. Affinity Score — scorul de afinitate
  2. Edge Weight — importanța muchiei (acțiunii)
  3. Time Decay — degradarea temporala

Denumirea de EdgeRank (”scara muchiei”, dacă ar fi să traducem mot-a-mot) vine de la faptul că fiecare interacțiune pe Facebook este considerată o muchie. Dacă shareuiești ceva, uploadezi o imagine sau un video sau postezi un status, practic creezi o muchie pe platformă.

EdgeRank reprezintă practic popularitatea paginii tale și se bazează pe raportul dintre câți oameni văd conținutul tău și câți oameni interacționează cu el (Like, Share, Comment, Tag). Această popularitate scade sau crește în funcție de diferiți factori.

Hai să vedem ce înseamnă fiecare din factorii de mai sus.

u — Scorul de afinitate sau înrudire. Acest factor ține cont de cât ești de apropiat de persoana care postează, cât de des interacționezi cu persoana care face postarea, dacă aveți prieteni comuni etc.

Datorită (sau din cauza) acestui factor (și a următorului) cumpărarea de like-uri nu ajută. Degeaba ai 1000 de like-uri de la persoane cu care nu ai prieteni în comun sau care nu au interacționat sau nu interacționează cu pagina ta.

w — greutatea (importanța) muchiei. Nu toate acțiunile au aceeași importanță pentru Facebook. De exemplu, un share este mai important decât un like.

Din ce am observat în campaniile noastre de promovare pe Facebook, videourile au reach mai mare decât pozele, apoi urmează linkurile și text simplu.

Și revenim din nou la cumpăratul de like-uri. Este mai importantă interacțiunea constantă cu conținutul pe care îl postezi, decât un like la pagină.

d — degradarea în timp. Popularitatea conținutului tău se pierde în timp. Deci dacă postezi ceva acum, ea își va pierde din valoare (numărul de oameni cărora va fi afișată va scădea pe măsură ce trece timpul.

[banner]

Acum ai fi înclinat să postezi cât mai mult, pentru a nu pierde din EdgeRank (adică pentru a nu scădea popularitatea paginii tale). Din fericire, Facebook protejează utilizatorii împotriva spamului și pune calitatea înaintea cantității. Deci, dacă tu postezi conținut cu care oamenii nu interacționează, din ce în ce mai puțini oameni vor vedea postările tale.

Dacă te întrebai cum funcționează algoritmul Facebook, acum ai măcar o privire de suprafață. De ținut minte e faptul că sunt sute sau chiar mii de factori care influențează postările pe care le vedem în news feed-ul nostru personal.

--

--

Toma Grozăvescu
SMARTERS Grow

Founder & Growth Hacker @SMARTERS Romania, my purpose is to show people that it can be done.