Cum să vii cu o idee de afacere profitabilă: ghidul final

Toma Grozăvescu
SMARTERS Grow
Published in
16 min readJul 22, 2015

Cu toții vrem să venim cu idei de afaceri care sunt inovative, profitabile și ieftin de implementat. Dar întrebarea care ne arde cel mai mult este: o să funcționeze măcar?

Foarte mulți români caută idei de afaceri pe care să le dezvolte, dar 90% dintre ei vor eșua în primii 5 ani. Așa că ne-am decis să te ajutăm și să punem la un loc cele mai bune moduri de a veni cu o idee de afacere care nu numai că va funcționa, dar va fi bine primită de piață și are cele mai mari șanse de reușită.

Mai jos ai câteva metode testate care te vor ajuta să vii cu ideea de afacere pe care o aștepți dar și unelte și sfaturi actuale, care te vor ajuta să o testezi și să te asiguri că e ceva în care merită investit. E destul de lung articolul, citește-l în ritmul tău și pune în practică.

Să-i dăm drumul deci!

I. Gândește-te la probleme care merită rezolvate

Cel mai bun mod de a crea o afacere este să rezolvi o problemă. Punct. În acest mod ești sigur că există deja o piață potențială. Mai trebuie doar să găsești modul în care să creezi produsul și să vezi cum poți să ajungi la oameni.

Sunt o grămadă de probleme în jur care trebuie rezolvate și în jurul cărora se poate crea o afacere. O grămadă, crede-mă! Doar gândește-te la toate locurile în care simți că pierzi prea mult timp zilnic.

Pur și simplu analizează-ți rutina zilnică și vezi momentele în care simți că ceva ar merge făcut mult mai bine. Sau, când ești „trezit” din mersul normal al lucrurilor de ceva care te deranjează maxim, s-ar putea să fii pe o pistă bună!

Poți face singur, sau împreună cu prietenii, un proces de brainstorming (vezi mai jos) prin care să vă gândiți la toate problemele pe care le vedeți în jur.

Îți poți întreba prietenii și cunoștințele ce probleme au zilnic, ce îi frustrează. E foarte important să pui întrebarea și să taci! Lasă-i pe ei să facă treaba cu vorbitul, tu citește printre rânduri.

Sau poți să iei tot procesul mai lejer și pur și simplu să fii mai atent la ce se întâmplă în jur și să îți notezi lucrurile care ți se par interesante, care crezi că ar merita o atenție mai amănunțită ulterior.

Bun, dar cum ne dăm seama că este o idee care merită rezolvată?

Cum sa gasesti o idee de afacere profitabila- pepene

Sunt multe probleme de care ne lovim zilnic, dar nu toate s-ar putea transforma neapărat într-o afacere. Să faci lubeniță pătrată e interesant, dar dacă prețul e dublu față de cea normală, piața ta s-a redus considerabil și după ce au încercat-o prima dată, sunt șanse mici ca oamenii să revină.

Pentru a-ți da seama dacă problema merită transformată într-o afacere sau nu, trebuie să-ți pui 2 întrebări.

a) Este o problemă destul de mare?

Întrebarea pe care trebuie să ți-o pui în acest moment este: ar plăti cineva pentru a i se rezolva această problemă? Este destul de mare, frustrantă și îi deranjează pe oameni încât să-i facă să pună mâna pe portofel?

Și știi care este cel mai bun mod de a afla acest lucru? ÎNTREABĂ OAMENII! Cum spuneam, 9 antreprenori români din 10 eșuează în primii 5 ani. Nu fă aceeași greșeală ca și mulți dintre ei. Nu sta câteva luni sau ani să dezvolți o idee de afacerie doar pentru ca atunci când o scoți pe piață nimeni să nu o vrea.

Trebuie să iei mereu feedback de la potențialii clienți. Dar nu uita să-ți folosești propriul creier și bunul simț în tot acest proces. Analizează critic tot ce-ți spun oamenii.

b) Se întâmplă destul de des?

E vară. Ai lăsat toată ziua geamul deschis pentru că era prea cald. Abia ce a început să se răcorească și în sfârșit simți că poți să te pui în pat și să dormi, după ce toată ziua ai lucrat la o idee de afaceri. Și atunci ți se pare că se aude un sunet mic dinspre tavan. „Oh nu!” îți spui, „el e!”. Apoi bâzâitul se apropie și nu mai e nici un dubiu: ai un țânțar în cameră :(

Un țânțar e cea mai bună analogie cu o problemă care nu e mare, dar se întâmplă destul de des încât să merite rezolvată. Nu o să rămânem fără sânge dacă ne mușcă unul, dar e destul de enervant să-ți tot dai palme încercând să-l omori.

Dar hey, măcar îți sare somnul și mai poți lucra la ideea ta!

Un alt mod prin care îți poți da seama de cât de mare, sau de deasă, e o problemă pe care o au oamenii (în afară de a discuta cu ei) este să folosești Google Trends sau Google AdWords pentru a vedea cât de mult caută oamenii anumite cuvinte. Despre asta vorbim în partea de final a articolului.

II. Fă un brainstorming

Pe lângă identificarea propriilor nevoi, unul din cele mai bune moduri de a ajunge la o idee de afaceri de care să fii mulțumit este să faci o sesiune de brainstorming. Cu siguranță că ai mai auzit de acest proces creativ, dar nu sunt sigur cât de corect îl folosești totuși.

Ideea de bază la un proces de brainstorming este să înșirui în scris cât de multe idei îți vin. Poți să le scrii fie pe o foaie de hârtie (dacă faci asta singur) fie pe o tablă, pentru a le vedea cu toții (dacă sunteți mai multe persoane). Ideea e să-ți lași mintea să zburde cât mai mult și să nu omori nicio idee din fașă!

Da, da, știu că ai mai auzit că la un brainstorming nu trebuie să critici ideile. Dar cât de mult asculți de asta? Amintește-ți de ultima dată când ți-a venit o idee mai diferită, dar ți-ai spus singur că „n-are cum să fie la fel de bună pe cum mi se pare” și ai uitat de ea, ai omorât-o. Criticăm ideile mult mai mult decât ne dăm seama.

Un alt lucru foarte important legat de sesiunile de brainstorming este că trebuie să te afli într-un mediu plăcut și relaxat atunci când le faci. Pentru ca mintea ta să poată zburda liniștit și să formeze conexiuni noi, trebuie să fie într-o stare relaxată. Aici poți alege fie perioada din zi când consideri că ești cel mai productiv, sau un moment când ești singur acasă/la birou și poți avea timp de gândire neîntrerupt.

Îți recomand să acorzi măcar 30–60 minute pentru acest proces.

Eu am descoperit mai multe variațiuni ale brainstormingului care m-au ajutat să vin cu idei mult mai bune (multe dintre ele sunt acum implementate în Smarters).

1. Fă 2–3 sesiuni de brainstorming cu o durată de timp mare între ele

Ideea e să lăsam măcar 3–4 zile sau o săptămână între sesiuni. Astfel, ideile anterioare ajung să fie asimilate cu adevărat de creier și se formează conexiuni noi, foarte creative.

2. Dacă e făcut în grup, pune oamenii să-și scrie ideile prima dată

Una din cele mai mari probleme când faci un brainstorming în grup este că cei mai extrovertiți vor ajunge să vorbească mult mai mult decât persoanele mai timide, care au idei la fel de bune. De aceea, acordă 10–15 minute pentru ca fiecare să-și noteze ideile pe o foaie de hârtie, apoi toată lumea împărtășește, le notați undeva și apoi continuați discuțiile și vedeți cum puteți combina ideile.

3. Ține mereu ceva de notat la tine

Știu că nu ține neapărat de brainstorming, dar eu i-aș zice că e un fel de „coadă lungă” a acestui proces. Cel mai rău e când îți vine o idee grozavă doar ca să-ți dai seama că mai ai 15 secunde și adormi și îți e prea lene să o notezi. Iar dimineața nu-ți mai amintești despre ce era vorba.

Ori ești pe stradă, mergi către un client sau la o plimbare și ceva ce vezi îți atrage atenția, dar nu ai unde să notezi. Odată ce se focusează pe o problemă, creierul nostru are un mod incredibil de a veni cu soluții. Trebuie doar să fim pregătiți atunci când vine cu una.

Există 2 mari moduri de a face brainstorming, depinde foarte mult de tine și de modul tău de lucru care e cea mai eficientă, așa că alege una care consideri că ți se potrivește:

  • Cu restricții și obiective

Dacă simți că pentru tine deadline-ul e cea mai bună sursă de inspirație, atunci înainte de a te apuca de brainstorming poți să îți setezi anumite obiective (Să vin cu minim 50 de idei de afaceri) și o limită de timp (în 45 de minute). Pune obiective cât mai înalte!

  • Fără restricții și obiective

Alternativa ar fi să iei tot acest proces mai relaxat, să nu-ți stabilești un obiectiv precis ci doar să vezi ce iese. Asta te va ajuta să-ți desfrânezi creativitatea și să lași mintea să umble liberă.

Oricum ar fi, notează toate ideile, vei avea nevoie de ele mai târziu!

Să trecem la un mod mai diferit de a găsi o idee de afacere :)

III. Fură o idee de afacere (corect și legal)

Cum-sa-gasesti-o-idee-de-afacere-care-functioneaza-smarters

Ok, poate sună puțin rău, dar în realitate nu e chiar așa. Vrem nu vrem, suntem destul de în urmă față de Occident în ceea ce privește antreprenoriatul. Și putem folosi trendurile de acolo pentru a anticipa ceea ce o să se întâmple și în România. Așa că, de ce să nu ne folosim de această abilitate în avantajul nostru și să grăbim puțin lucrurile?

Sunt de acord că românii sunt foarte creativi. Îmi amintesc de o dată când eram mai mic și ni s-a stricat mașina. Era o Dacia 1310. Eram aproape de Reșița, prin niște dealuri și nu prea treceau mașini. Și cele care treceau nu opreau. Așa că tata s-a pus să vadă despre ce e vorba. În nici 20 de minute problema a fost rezolvată cu o sârmă și niște ciorapi de damă folosiți pe post de filtru.

Revenind la ce ne interesează, există foarte multe idei de afaceri în Vest pe care le putem împrumuta. E un lucru chiar productiv. De exemplu, dacă la un moment dat cei din vest ar avea mai târziu intenția să se extindă în România să spunem, oricum nu ar avea nicio cunoștință de mediul politic, legal sau cultural de la noi. Și hei, ghici pe cine ar putea achiziționa și are deja clienți și toate procesele puse la punct?

Rocket Internet, o companie din Germania face exact acest lucru: ia idei din Statele Unite și le implementează în Germania/Europa. A devenit practic un start-up de startup-uri. Și deși Americanii aruncă cu ură și gânduri negre, ei își văd de treabă și fac sute de milioane de euro.

Văd o grămadă de idei grozave pe afară care ar trebui implementate și în România. Dar off, cine are atât timp. De aceea, îți dau ție acces la o mină de aur :). Mă rog, e mai degrabă doar un târnăcop, tu trebuie să sapi și să vezi ce ți-ar place și ce s-ar potrivi. Nu știi niciodată cum, combinând cu punctele 1 și 2 poți veni cu o idee inovatoare.

E critic să nu copiezi pur și simplu o idee sau un model de afaceri. Nu uita că la noi condițiile sunt diferite și totul trebuie adaptat.

Cum te poți menține informat despre trendurile și afacerile din Occident

Sunt mai multe moduri prin care te poți inspira și te poți menține informat legat de trendurile din afara țării.

a) Citește presa străină

Cel mai bun mod pe care l-am descoperit eu este de a citi presa de acolo. Din păcate, la noi chiar și în ziarele de business, se scrie foarte rar despre afacerile de afară. Rar mai vezi o poveste, și atunci e despre Apple, Google sau Elon Musk, doar despre exemplele deja cunoscute. Câteva site-uri pe care eu le urmăresc sunt Techcrunch, Business Insider, VentureBeat, Fast Company. Ar merge și Harvard Business Review, dar asta mai mult pentru trenduri mai mari.

b) Abonează-te la newslettere de calitate

Un alt mod foarte fain prin care te poți menține la curent cu ceea ce se întâmplă în antreprenoriat în celelalte părți ale lumii este să te abonezi la newslettere sau să urmărești lideri de opinie de acolo. Pe lângă publicațiile menționate anterior, eu am mai găsit câteva newslettere foarte valoroase care pentru mine au fost o sursă de idei noi.

De exemplu, cei de la Hubspot au un newsletter plin de inspirație, sau Noah Kagan are o abordare foarte interesantă legat de începerea unei afaceri. Caută ceva pe domeniul tău, ale mele majoritatea sunt legate de marketing.

Smarters tip: Folosește o aplicație gen Pocket pentru a salva articolele care îți plac și pe care le poți citi mai târziu și de pe orice dispozitiv.

c) Fă-ți un cont pe o rețea de socializare secundară

Știu că pentru mulți căsuța de email e locul unde nu găsești nimic și e plină de lucruri care nu te interesează (poate vorbim și despre asta odată). Eu am mai găsit un mod grozav de a urmări persoanele și publicațiile care mă interesează: Twitter. În afara țării e mult mai folosit decât la noi și cam toate publicațiile și liderii de opinie au cont acolo.

Eu mi-am făcut un cont de Twitter cu singurul scop de a urmări persoanele care mă interesează, fără să amestec asta cu poze cu pisici sau de la ieșeala de aseară. Când am timp și chef, pur și simplu intru pe Twitter și mă uit pe ce s-a postat de ultima oară de când am intrat și citesc articolele care mă interesează. E o oază de liniște comparativ cu news feed-ul de pe Facebook. Ai grijă și aici să nu dai follow la prea multe persoane, altfel te trezești că e prea multă informație și renunți la tot.

Te avertizez că e posibil ca la sfârșit, pe lângă faptul că vei găsi idei noi de afaceri, poate te trezești și mai deștept și mai bine pregătit pentru toată aventura asta antreprenorială. Citește pe propria răspundere!

IV. Urmărește antreprenori cu renume și liderii marilor organizații

Cum sa gasesti o idee profitabila de afacere elon musk

E destul de ușor să identificăm problemele cu care ne confruntăm noi sau prietenii noștri. Dar dacă ai vrea o idee cu un potențial mai mare, una care să aibă impact la nivel internațional, un mod excelent de a găsi o idee nouă de afaceri e să înțelegi viziunea liderilor din antreprenoriat. Chiar mai mult, mi-am dat seama că și de la liderii unor companii mari (chiar dacă multinaționale) poți veni cu niște insighturi foarte valoroase.

Când ai timp, uită-te la acest video cu Elon Musk. Acum câțiva ani a identificat el 5 domenii care spunea că vor avea impact asupra omenirii în următorii ani. În 3 dintre ele a reușit să construiască afaceri de miliarde de euro. Și dacă te uiți, și în celelalte încep să apară afaceri care sunt cotate la sute de milioane de dolari.

Aceeași inspirație o poți lua și de la alți lideri inspiraționali cum ar fi Richard Branson sau șeful Google, Larry Page. Caută-i pe cei care simți că sunt pe aceeași lungime de undă cu tine.

Și dacă tot suntem aici, o altă sursă grozavă de inspirație sunt biografiile antreprenorilor celebri. Pe lângă faptul că vei vedea cum au ajuns ei la ideile de afaceri care i-au făcut cunoscuți și cum au început, vei învăța o grămadă de alte lucruri despre antreprenoriat care îți vor servi mai jos pe drumul tău.

V. Participă la evenimente

Am spus și mai sus: ieși în lume și stai de vorbă cu oamenii! Rar ideile bune (cel puțin în antreprenoriat) vin dintr-un laborator. Cel mai bun mod de a le găsi este să stai de vorbă cu oameni cât mai diverși.

Participarea la evenimente de business, târguri, seminare, prezentări etc. orice ce ai ales, te ajută din mai multe puncte de vedere, pe lângă găsirea unei idei noi de afacere.

  • Găsești parteneri

Mi s-a întâmplat destul de des să găsesc la evenimentele la care am participat oameni care aveau idei foarte bune dar cărora le lipsa un partener pentru a începe. Fie că aveau nevoie de cineva complementar lor, pentru că ei se pricepeau să facă produsul dar nu și să-l vândă, sau pur și simplu nu voiau să o ia pe acest drum de unul singur. Uite, te alegi și cu un partener, și cu o idee genială de afaceri!

  • Cunoști oameni din domeniu

Nimic nu-i mai groaznic decât să fii în proces de dezvoltare a afacerii, lucrurile să meargă bine, doar să ajungi să te lovești de o problemă pentru care nu știi la cine să apelezi pentru a o rezolva. Bun, există lucruri mai rele (cum ar fi să te lovești cu degetul mic de colțul patului), dar și asta e destul de rău. Rețeaua de cunoștințe e unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să ți le dezvolți ca și antreprenor. Începe cât mai repede.

VI. Transformă-ți pasiunea într-o afacere

Cum sa gasesti o idee de afaceri - urmeaza-ti pasiunea

Cum spunea și nenea Steve Jobs, singurul mod în care poți face lucruri mărețe este să fii pasionat, chiar obsedat de ceea ce faci. Momentul în care îți dai seama că e vorba de o obsesie e când te gândești să-ți numești copiii după ceva din domeniul tău, cum ar fi Marketeer sau Inbound (nu că mi s-ar fi întâmplat mie, doamne ferește!).

Chiar dacă nu vrei să construiești noul Apple sau să scapi lumea de combustibili fosili, faptul că îți place ceea ce faci te va ajuta enorm. Probleme vor apărea, nu ai ce să faci în legătură cu asta. Dar dacă ești pasionat, va fi mai ușor să treci peste ele. Tot ceea ce va trebui să faci va fi mai ușor. Nu vei mai vedea faptul că trebuie să citești despre domeniu ca o povară, ci ca o plăcere.

La Smarters iubim să ajutăm oamenii să-și transforme pasiunea într-o afacere. Dacă ai o idee și simți că ai nevoie de ajutor, dă-ne un semn.

Bun, am discutat până acum de 6 metode prin care poți găsi idei noi de afaceri. Dar cum te asiguri că acestea vor funcționa și că au potențialul de a deveni afaceri reale?

Deja articolul acesta s-a întins destul de mult, așa că voi face o înșiruire a principalelor lucruri pe care le poți face pentru a-ți valida noua idee de afaceri.

Pentru mai multe informații despre validarea unei idei de afaceri citește acest articol.

1. Google Trends

Spuneam și mai sus de acest instrument care te poate ajuta să vezi care este istoricul căutării și volumul cuvintelor legate de ideea ta nouă de afacere.

2. Google Keyword Planner

E oarecum similar cu Trends, dar mult mai specific. Acesta îți poate arăta numărul exact al căutărilor lunare ale termenilor care te interesează și îți arată și termeni similari. Joacă-te cu el, e grozav. Problema e că necesită un cont de Google Adwords, dar oricum e gratuit și vei avea nevoie de el și mai târziu.

3. Stai de vorbă cu oamenii

Da, o să mai repet asta de câte ori e necesar. Odată ce ai o idee de afacere, discută cu potențialii clienți și vezi care e punctul lor de vedere, cât de tare îi doare problema și cât ar fi dispuși să plătească.

4. Chestionare și interviuri

Haha, pun pariu că atunci când ai citit cuvântul chestionar te-ai gândit la cei care te opresc pe stradă și îți cer să completezi unul. Dar tu nu trebuie să faci asta. Poți face acest chestionar și „vocal”, printr-o discuție. Important e să te gândești de la început la un fir de întrebări logice.

Eu sunt un mare fan al online-ului (și pentru că sunt leneș). Poți face un chestionar în Google Drive și să îi rogi pe cei din publicul țintă să îl completeze. Intră pe grupuri de Facebook unde se află ei, intră pe forumuri, scrie-le în privat persoanelor pe care le cunoști. Ideea e să nu spamezi! Fii atent la regulile grupului/forumului și promovează chestionarul într-o manieră diplomată.

După ce atunci datele cantitative, legat de ce le-ar place oamenilor să facă produsul tău, cum se așteaptă să le rezolve problema, cât ar plăti, e timpul să te vezi cu câțiva oameni în particular și să discuți punctele care te interesează mai în detaliu. Din nou, alege potențiali clienți.

5. Folosește Facebook Ads și Google Adwords

Una din metodele mele favorite de a valida într-o primă fază o idee de afaceri este să fac o reclamă reală pentru un produs inexistent. Mai ales pe Facebook.

Să zicem că vrem să deschidem un restaurant cu specific madagascarian în orașul nostru. Facem noi o imagine (sau rugăm un prieten care se pricepe la un program de editare foto) să ne facă o imagine pe care o putem folosi pentru reclamă. Și în funcție de câți oameni dau click pe reclamă îți dai seama dacă ideea are potențial sau trebuie să alegi ceva mai puțin exotic. Ține minte, din cei care dau click doar un procent (aproximativ 10%) au șanse să-ți devină și clienți.

Dacă vrem să ducem acest lucru la nivelul următor, poți face și o mică pagină web prin care să le spui oamenilor că restaurantul încă nu e gata, dar dacă îți lasă adresa de email îi vei anunța când e gata. Boom! Nu numai că ți-ai dat seama dacă ideea are potențial sau nu, dar ai deja contact cu primii clienți.

Să recapitulăm. Cele mai bune 6 metode de a veni cu idei de afaceri noi și care au șanse să funcționeze sunt:

  1. Rezolvă o problemă pe care o ai tu sau cei din jur.
  2. Fă brainstorming de idei
  3. „Fură” o idee din altă țară/continent
  4. Urmărește antreprenori și lideri de opinie cu experiență
  5. Participă la evenimente de business sau din domeniul tău
  6. Transformă-ți pasiunea într-o afacere

Deși ideea de afacere este importantă, munca pe care o depui când o implementezi e incomparabil mai importantă. Multe din cele mai mari companii din ziua de azi nu au fost primele care au făcut acel lucru, dar l-au făcut mai bine decât restul și au învățat pe drum. Cred și eu că ideea e 10%, munca e 90%. Du-te acolo și depune efortul pentru a-ți transforma visul în realitate.

Și nu uita să-ți folosești capul și instinctul, în tot ceea ce faci. Poate ceva arată bine pe hârtie, dar va funcționa în realitate?

Sunt curios, cum ți s-a părut acest articol despre cum să vii cu o idee de afacere? Spune-mi într-un comentariu mai jos.

--

--

Toma Grozăvescu
SMARTERS Grow

Founder & Growth Hacker @SMARTERS Romania, my purpose is to show people that it can be done.