Een bewogen jaar (deel 3)
2018 was een heel bewogen jaar. Een keerpunt.
In deze blog lees je over de slechte kanten van netwerkmarketing.
Dit verhaal is het vervolg op deel 2 dat je hier kunt lezen.
Door onze ervaringen met netwerkmarketing wisten we precies hoe het niet moest en hoe het wel zou moeten. Laat ik nog eens op een rij zetten wat er zo leuk aan netwerkmarketing is en wat er niet zo leuk aan is.
In deze blog de minder leuke zaken.
Te duur
Ik heb het in deel 1 al uitgebreid besproken maar in netwerkmarketing zijn de producten veel en veel te duur, uitzonderingen daar gelaten. Het wordt daardoor heel moeilijk — zo niet onmogelijk, klanten te vinden die je producten elke maand weer opnieuw willen bestellen. Vaste klanten zijn de ruggengraat van elke gezonde onderneming. Zonder wordt het een treurig verhaal.
Overdreven
Bij de producten die worden aangeprezen worden enorme verwachtingen gecreëerd die zelden waargemaakt kunnen worden. Dat leidt tot teleurstellingen en helpt niet bij het vasthouden van klanten. Het zijn niet zozeer de bedrijven achter het product, maar overenthousiaste distributeurs die zich hieraan schuldig maken.
Vals enthousiasme
Omdat distributeurs hun waar in eigen kring aanprijzen is het bovendien onduidelijk of het enthousiasme ingegeven wordt door geldelijk gewin of toch door oprechte passie voor het product. Voor consumenten — vaak vrienden en familie, kan dat een ongemakkelijk gevoel geven.
Nadruk op recruiten
Wanneer distributeurs al snel merken dat de producten moeilijk te verkopen zijn, gaan ze automatisch en ongemerkt de nadruk leggen op het business-aspect van netwerkmarketing: recruiten. Ofwel het vinden van nieuwe distributeurs die net zoals zij geacht worden hetzelfde te gaan doen. Het product is eigenlijk niet meer dan een excuus om te recruiten. In feite hebben we bij netwerkmarketing heel vaak te maken met een verkapte vorm van piramidespel, wat overigens bij wet verboden is. Maar omdat er een product wordt verkocht, mag het wel.
Groepsdruk
De schijn wordt gecreëerd dat het heel makkelijk is om een succesvolle business te creëeren. Tijdens de avonden waar business-presentaties worden gegeven, zit de zaal vol met distributeurs die al wat langer bezig zijn. Er zitten ook altijd een paar zogenaamde leiders bij die al een hele organisatie hebben opgebouwd. Allemaal geloven ze in hun eigen leugen en roepen enthousiast hoe geweldig het gaat. Lastige vragen worden handig gepareerd met wedervragen. Bijvoorbeeld als het gaat over de prijs: “Vindt u €3/dag voor uw gezondheid veel?” of “Elke dag een kop koffie en broodje op het station is duurder. Wie doet dat nou niet?” Deze groepsdruk blijkt ongemerkt een belangrijk wapen te zijn. Distributeurs noemen dit zelf eufemistisch: social proof. Klinkt mooier maar is hetzelfde.
Starterspakketten
Om te kunnen starten als distributeur moet je een starterspakket kopen. In de presentaties ligt de nadruk altijd op het duurste pakket van €1500 of meer. Immers je moet als je serieus een business begint natuurlijk wel serieus beginnen en dus voorraad hebben, zo is het argument. En zo start 80% van de distributeurs met het grootste pakket. Wat ze nog niet weten is dat ze deze voorraad hoogstwaarschijnlijk zelf gaan consumeren. In ieder geval voor een groot deel. Ook daar is een argument voor: immers je moet toch weten wat je verkoopt? Wat het netwerkmarketing bedrijf hiermee feitelijk bereikt zijn enorme omzetten zonder dat er echte klanten zijn. Want als je zou vragen: “Zou je de producten ook kopen als je er geen geld mee zou kunnen verdienen?”, dan kan ik je garanderen dat in de meeste gevallen het eerlijk antwoord is: “Nee, veel te duur!”
Amateurisme
Bij netwerkmarketing wordt gesuggereerd dat het heel makkelijk is en dat iedereen het kan mits hij of zij bereid is het werk te doen. Dat is een leugen. Om een product te kunnen verkopen dat veel te duur is, moet je van goede huizen komen. Verkopen — want dat is het dan, is een vak. Dat leer je niet effe.
Om succesvol te kunnen zijn — maakt eigenlijk niet uit in wat, moet je het ook leuk vinden. Je moet geleerd hebben om de vele en onvermijdelijke ‘nee’s’ niet als een persoonlijk afwijzing te zien. Het is juist hier waar de meeste distributeurs moeite mee hebben. En als ze eerlijk waren zouden ze toegeven dat ze het ook niet zo heel leuk vinden om te doen. Echter omdat hun beloofd is dat het makkelijk is en dat je er goed geld mee kunt verdienen en zelfs — als je maar lang genoeg door gaat, slapend rijk mee kunt worden. Een paar jaar buffelen en dan cashen, zo is het motto. Geloof me, zo werkt het niet.
Gekocht leiderschap
In netwerkmarketing kijkt iedereen naar de zogenaamde leiders. Distributeurs die hoge posities hebben, grote organisaties hebben opgezet en veel geld verdienen. Ze pronken er graag mee omdat ze weten dat ze daarmee de droom bij de kleine distributeurs versterken dat alles mogelijk is in netwerkmarketing en hun aansporen nog harder te werken dan dat ze al deden. Het verhaal dat ze steevast vertellen is dat ze zelf ooit ook een kleine distributeur waren maar dat ze door vasthoudendheid en hard werken de top hebben bereikt en dus dat als zij het kunnen, iedereen het kan.
Wat ze er niet bij vertellen is dat de netwerkmarketing bedrijven deze leiders als voetbalsterren voor veel geld en privileges in hun stal halen. Zo krijgen ze vaak een gunstige positie in het compensatieplan waardoor het bouwen van een netwerk veel sneller en makkelijker gaat. Ook wordt hun een garantie-inkomen gegeven zodat ze altijd goed verdienen ongeacht de prestaties van hun team. Als na verloop van tijd het bedrijf de beloftes van groei en nog meer geld niet kan waarmaken, vertrekken ze weer net zo makkelijk naar het volgende bedrijf.
Het netwerkmarketing leiderschap is feitelijk een rondreizend circus van dezelfde kliek charlatans. Het bevestigt eens te meer dat in netwerkmarketing alles draait om het in leven houden van de droom. De waarheid is dat het echt een droom is en voor de meeste ook zo zal blijven.
De goede kanten
Maar er zitten ook hele leuke en interessante kanten aan netwerkmarketing. Met netwerkmarketing kun je bovendien zaken bereiken die met andere marketing niet of met heel veel moeite lukken.
Wordt vervolgd in deel 4.
Originally published at www.smpl.international.