Meer leven ín de aarde dan erop….
Elon Musk wil naar Mars. En dan daar opnieuw beginnen. Op een grijze grauwe planeet. Dat schijnt aantrekkelijk te zijn voor velen.
Gelukkig ziet Musk iets heel belangrijks over het hoofd. Want nieuw leven is veel dichterbij en ongerepter. De ondergrondse biosfeer zit vol met tussen de 15 miljard en 23 miljard ton micro-organismen, honderden keren het gecombineerde gewicht van elk mens op onze planeet.
Ik las het vorige week in The Guardian. De krant interviewde onderzoekers van de Deep Carbon Observatory, een team van 1000 wetenschappers.
“De diversiteit van soorten in de aarde is vergelijkbaar is met die van de Amazone of de Galápagos-eilanden, maar anders dan die plaatsen is de omgeving nog grotendeels ongerept (!) omdat mensen het grootste deel van de ondergrond nog moeten onderzoeken. Het is alsof je een heel nieuw reservoir van leven op aarde vindt”, zei Karen Lloyd, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tennessee in Knoxville. “We ontdekken de hele tijd nieuwe levensvormen. Zoveel van het leven is meer ín de aarde dan er bovenop.
De biosferen van de onderwereld variëren afhankelijk van geologie en geografie. Hun gecombineerde omvang wordt geschat op meer dan 2 miljard kubieke kilometer, maar dit zou in de toekomst nog verder kunnen worden uitgebreid.
Diep boren
De ontdekkingen werd mogelijk gemaakt door een paar nieuwe technologische innovaties: boren die veel dieper onder de aardkorst kunnen doordringen, en verbeteringen in microscopen die het leven op steeds miniemere niveaus mogelijk maken. De wetenschappers hebben geprobeerd een ondergrens te vinden waarboven het leven niet kan bestaan, maar hoe dieper ze graven, des te meer leven ze vinden.
Het is een prachtig verhaal over hoe de aarde in elkaar zit. De aarde is fantastisch. Als we hem niet naar de Gallemiezen helpen…Vooralsnog moet de toplaag van de aarde weer waarde krijgen. Want een verontrustend nieuwsbericht van Reuters las ik helaas ook. Een oud berichtje uit 2014. Als we zo doorgaan is er over 60 jaar, nu dus al 56 jaar, geen grond over is om nog iets op te verbouwen.
Het genereren van drie centimeter toplaag neemt 1000 jaar in beslag, en als de huidige afbraakpercentages doorgaan, zou alle topgrond van de wereld binnen 60 jaar verdwenen zijn” aldus Maria-Helena Semedo van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) aan op een World Soil Day in 2014. “Ongeveer een derde van de aarde in de wereld is al aangetast.
De oorzaken van bodemvernietiging zijn onder andere chemische landbouwtechnieken, ontbossing die erosie en opwarming van de aarde bevordert. De aarde onder onze voeten wordt te vaak genegeerd door beleidsmakers, zeiden experts.
De bodem is de basis van het leven,” zei Semedo, FAO’s adjunct-directeur-generaal van natuurlijke hulpbronnen. “Vijfennegentig procent van ons voedsel komt uit de grond”. Tenzij nieuwe benaderingen worden aangenomen, zal de totale hoeveelheid akkerbouw en productieve grond per persoon in 2050 slechts een kwart bedragen van het niveau in 1960, zo meldt de FAO, als gevolg van de groeiende bevolking en de aantasting van de bodem.
Voedselbossen
Mensen hebben hoop op ‘andere benaderingen.’
Zouden dat voedselbossen zijn?
Verticale landbouw?
Ik zie het als noodverbanden. Valse hoop.
Elk voedselbos zal ik uiteraard een warm hart toedragen. Maar de mooie poëtische verhalen in de Volkskrant hierover de afgelopen maanden, overtuigen niet dat dit een oplossing voor onze aarde en onze voedselvoorziening gaat zijn.
Het zijn verhalen die ons verder van de realiteit en oplossing afdrijven. Want wij mensen blijven graag in dromenland. Innovatie wat betreft de aarde betekent terug naar hoe deze aarde het miljoenen jaren heeft gedaan. Het is de arrogantie van de mens die denkt processen waar de aarde duizenden jaren over heeft gedaan, met een paar technische kwinkslagen te kunnen kopiëren.
Terug naar de natuur, was een leuke Engelse serie in de jaren zeventig van een echtpaar dat naast een bourgeois echtpaar kwam te wonen. Het leverde komische situaties op. Toch is het meer waar dan ik durf toe te geven. Terug naar de natuur. Het is wat de mens redt.
Lees het oorspronkelijk artikel in The Guardian.
Lees het oorspronkelijk nieuwsbericht van Reuters
Meer weten over Deep Carbon Observatory?
https://deepcarbon.net/life-deep-earth-totals-15-23-billion-tonnes-carbon
Originally published at www.smpl.international.