Fem tips som vil gjøre nettsidene dine bedre

Håvard Bartnes
Albin
Published in
4 min readAug 1, 2017

I Snopp Designbyrå opplever vi ofte at kundene våre selv ønsker å ta hånd om innholdet på nettsidene vi utvikler for dem.

Vi er selvfølgelig opptatt av at sluttbrukeren skal ha den best mulige opplevelsen, så her har vi skrevet ned noen punkter som vil høyne den både for dem og dere.

1: La formålet med nettsidene gjennomsyre alt

Husker dere hvorfor nettsidene ble opprettet i utgangspunktet? Kanskje det var for å øke oppmerksomheten, forbedre omdømmet eller selge mer? Kan dere med hånden på hjertet si at hver eneste side legger til rette for å oppfylle nettopp det?

Å legge til rette for betyr ikke at alt skal være masete salg, salg, salg. Det kan løses med gode veivalg som leseren finner akkurat der hvor hun forventer å finne dem.

Dere bør også ha tenkt gjennom hvordan dere benytter nettsidene til å oppnå målene gjennom hele året. Hvorfor skal noen besøke nettsidene deres gjennom hele året? Påvirker sesongen interessen? Kan dere motvirke det med tilpasset innhold og presentasjon?

Det vil være naturlig å ha en publiseringskalender hvor dere har en plan på hvordan dere tilpasser nettsidene gjennom året.

Dersom dere trenger ekstra hjelp med å identifisere hva formålet skal være, eller hjelp med å lage en publiseringskalender, må dere ta kontakt. Vi har kaffe!

2: Lag godt innhold tilpasset målgruppen deres

Husk at dere skriver for leseren. Ønsker dere å nå ut til kundene deres, er det de dere må skrive for. Selv om sjefen helst vil ha masse selvskryt om god bunnlinje, EBITDA og den potensielle inntektsveksten som følge av investeringene i Kina, er det ikke sikkert det er det kundene deres ønsker å lese om. Henvender sidene seg derimot til investorer, ledelsen og konkurrentene, kan det derimot være midt i blinken.

Dere bør uansett skrive tydelig og spisset. Kom til poenget uten å famle for mye rundt grøten. Leseren har sannsynligvis dårlig tid, og ønsker å finne spennende innhold så kjapt som mulig. Dersom leseren ikke finner noe som fenger når hun skumleser, kan du være sikker på at hun forsvinner tilbake til Google eller Facebook — og skrekk og gru — kanskje ender opp hos konkurrenten istedenfor.

Og, vær så snill, ta dere tid til å lese korrektur. Regelrette skrivefeil og dårlig grammatikk sender negative signaler, på samme måte som en snekker med blånegler og kuttskader eller en uflidd stylist. Joda, de kan helt sikkert utføre veldig gode jobber — men signalene de sender ut sier noe annet.

3: Ta vare på og gjennomfør den visuelle identiteten

Et bilde sier mer enn 1000 ord, — en kjent frase fra en amerikansk reklamekampanje fra begynnelsen av 1900-tallet. Pass bare på at bildene forteller de historiene du ønsker å fortelle. La bildene underbygge innholdet de står sammen med.

Husk også at bildene knyttes til den visuelle identiteten til både nettsidene og avsenderen forøvrig. Dere kan med fordel la det gå en rød tråd i bildemateriellet, enten det er stil, utsnitt, filter eller annet. Det kan være lurt å bygge opp en bildebank med bilder dere kan bruke.

4: Led vei

Bet du deg merke i det jeg skrev lenger opp om at formålet må gjennomsyre alt? Legg til rette, gjør det enklest mulig for leseren å få gjort det hun har kommet for.

Om dere ønsker flere salg, er det viktig at det er enkelt for kunden å både finne de riktige varene til enhver tid, og at kunden kommer seg raskt gjennom betalingsprosessen.

Ønsker dere flere henvendelser, pass på så det ligger kontaktpunkt naturlig i sidene der leseren forventer å finne dem. Ikke forvent at hun skal bruke tid på å lete etter dem selv.

Vil dere at leseren skal komme tilbake, må dere legge til rette for det. Gjør det enkelt for leseren å abonnere på et nyhetsbrev, få varslinger fra nettsiden eller følge dere på Facebook — alt etter hva slags strategi dere har.

Tenk hele tiden hvordan dere kan optimalisere og forbedre servicen med slike små grep.

5: Veien inn

Nesten like viktig som innholdet på nettsidene, er veien inn dit. For hvordan vet målgruppen deres at nettsidene eksisterer?

Søkemotoroptimalisering, som gjerne forkortes SEO, gjør det enklere for søkemotorer som Bing og Google å tolke innholdet. Det igjen gjør det enklere for folk å finne sidene når de søker etter relevant innhold i søkemotorene.

Andre viktige veier inn kan være både via sosiale medier og annonser.

Bit dere merke i at de samme punktene som nevnt over også gjelder for innhold i sosiale medier og annonser.

Lykke til!

Vi i Snopp Designbyrå kan selvsagt hjelpe dere med innholdet også. Bare ta kontakt, så finner vi ut av det!

--

--