Flaue ti år etter en manglende navneprosess

«Namnet skjemmer ingen, når ein ikkje skjemmer seg sjølv», skrev Ivar Aasen en gang.

Håvard Bartnes
Albin
3 min readAug 10, 2017

--

Men læll, da. Som vi sier i Trøndelag. Det er ikke å stikke under stol at Snopp gir ulike assosiasjoner. Og byrånavnet går ikke ubemerket hen, ei heller i utlandet.

Gisle og Mathias, gründerne bak Snopp Designbyrå, innrømmer i dag at navneprosessen de gjennomførte som 16-åringer var mest preget av lek og moro. Ti år senere lever firmaet i beste velgående, noe de ikke hadde gjort seg så mange tanker om den gang.

Med tid kommer erfaring. Vi gjennomfører derfor navneprosessene annerledes nå enn den gang.

1: Avdekke ønsker, forankring og mål

Når dere skal komme opp med et navn til firmaet, produktet eller tjenesten, er det flere ting dere må huske på.

Det er viktig at navnet er lett å huske. Det må være lett forståelig, lett å uttale og lett å skrive. I tillegg må navnet være lovlig.

Dere bør også tenke på at navnet kommer til å bli brukt i både hashtagger og som nettadresse. Hvordan er tilgjengelighetene her?

Videre bør dere ha klart hvilken målgruppe dere skal nå. Dere bør også ha noen ideer om hvor dere ligger i landskapet i forhold til konkurrentene. Hva er det som er unikt med firmaet, produktet eller tjenesten?

2: Idémyldring og assosiasjonslek

Selv om dere nå har bygget dere et bakteppe med punkter som vil ha innvirkning på navnevalget, er det viktig å legge lista så lavt som mulig. Det er viktigere å få ut absolutt alle navnene i stedet for å begrense seg. Slipp dere løs med idémyldring og assosiasjonslek! Om dere bruker PostIt-lapper eller digitale verktøy er irrelevant. Bare sørg for å få navnene skrevet ned et sted.

3: Sortering og prioritering

Tomme for ord og energi, står dere nå ovenfor et mye vanskeligere steg.

Nå er det på tide å forkaste de dårlige navneforslagene. Forkast, forkast og forkast til dere står igjen med et lite knippe med navn dere liker. Selv om dere kanskje allerede har en favoritt, kan det være noen hindringer litt lenger frem i løypa som gjør at dere må forkaste det også. Så sørg for å ha minst et par-tre navn.

Skriv så ned argumentasjon for hvorfor hvert og et av disse navnene er et godt navn.

4: Evaluering og tilgjengelighet

Etter å ha fordøyd navnene dere sitter igjen med, er det på tide å se hvilke av dem som tåler dagens lys.

Kjør på med kritisk røst, og let med lys og lykter etter gode argumenter for hvorfor navnet ikke er godt. Desto færre dere finner, desto bedre er det. Har dere gode motargumenter for de kritiske kommentarene, kan det veie opp.

Se på punkt 1 igjen. Lever navnet opp til målene og forventningene som er gjort her?

Husk også å sjekke at ingen andre har brukt navnet. Sjekk både med Brønnøysundregistrene og Patentstyret.

Overlevde minst ett av navnene den siste innledende runden? Vel, gratulerer med navn! Godt jobba!

Vi i Snopp Designbyrå tar selvfølgelig på oss jobber hvor vi utarbeider navn på både produkter, tjenester og firma. Kaffen er varm. Kom og ta en prat, da vel!

--

--