God design er i grunnen ganske enkelt

Håvard Bartnes
Albin
Published in
4 min readNov 10, 2017

— Men kan du ikke bare … ? Et kjent spørsmål som har gnagd mang en kreatør i øregangene i årevis.

Ofte kommer kundene til oss med et designønske, og ser for seg at vi, med våre magiske krefter, rører kjapt i kreativitetsgryta og fisker opp fantastiske logoer og flott design. Fullt så enkelt er det ikke.

For en god siden snublet vi over «The Design Funnel — A Manifesto for Meaningful Design» av Stephen Hay. Samtidig som den bekreftet måten vi alltid har jobbet på, er prosessen så enkel og forståelig at vi aktivt bruker den i kundemøter.

Design er nemlig mer enn en visuell øvelse. Resultatet er ofte visuelt, men prosessen trenger ikke å være det.

Prosessen til Stephen Hay består av fem steg:

  1. Definer verdier og mål
  2. Utforsk stemninger og assosiasjoner
  3. Skap ideer og definer et konsept
  4. Skap et visuelt språk
  5. Design det

Når kunden forventer at vi går løs direkte på steg fire eller fem i prosessen, risikerer vi design uten mål og mening. Vi ender opp med design som pynter og dekorerer — men som ikke tiltrekker og kommuniserer.

Designprosessen Stephen Hay handler om design som kommuniserer, som skiller seg ut. Den handler om design som vil bli sett på som mer kreativ enn annen design fordi den er basert på faktiske ideer, ikke trender og kule teknikker. Prosessen starter med blanke ark hver gang. Ingen ting er bestemt på forhånd, og man står fritt til å skape noe unikt som passer hvert enkelt prosjekt.

1: Definer verdier og mål

For oss er det viktig at vi har en felles forståelse med kunden av hva kunden ønsker å oppnå. Samtidig må vi tilegne oss innsikt i hva som rører seg i markedet. Ikke fordi kunden skal gjøre det samme som resten. Fordi de skal kunne skille seg ut.

Det er vrient. Noen ganger sier kunden at de ønsker seg noe helt annet enn hva de faktisk trenger. Eller hva de klarer å formidle. Enkelte kunder kan ha nedfelt sine visjoner og verdier, låst dem inn i en skuff og glemt dem. Andre vet veldig godt hva de står for, selv om de aldri har skrevet det ned noe sted.

Her må vi skaffe oss innsikt og forståelse, for å finne ut alt fra målgruppe til beslutningstagere og hvilke retningslinjer som ligger til grunn.

Vi stiller kritiske spørsmål og kommer med ærlige svar.

Først når vi opplever å være samstemt, går vi videre i prosessen.

2: Utforsk stemninger og assosiasjoner

Verdier og mål alene er ikke nok å bygge design ut fra. Nå må vi la assosiasjonene myldre, uten å kritisk dømme dem ned. Det er spesielt to ting vi ønsker å få ned på papiret:

  1. Metaforer og assosiasjoner. Gode som dårlige.
  2. Visuelle elementer.

Når hodene er tømt for alle assosiasjoner, luker vi ut de assosiasjonene som ikke er forenelig med steg en. Her beholder vi bare dem som er forenelige med kundens verdier og mål.

3: Skap ideer og definer et konsept

Listen fra forrige steg bruker vi deretter som grunnlag til å klekke ut ideer for et overordnet visuelt konsept.

Her prøver vi å komme opp med så mange ideer som mulig. Vi tar tak i et par av disse som omfavner assosiasjonene i steg 2 ekstra godt, og som fortsatt er tro mot kundens verdier og mål.

Disse ideene legger grunnlaget for konseptskisser eller «mood boards», sammen med en nedskrevet beskrivelse av konseptene.

Vi assosierer oss etter hvert frem til et konsept kunden har lyst til å ta videre.

4: Skap et visuelt språk

Konseptskissen danner grunnlaget for det visuelle språket. Det visuelle uttrykket definerer vi på blant annet bilder, farger, typografi, form og komposisjon/layout.

Som oftest dreier det seg om skrifttyper og fargepaletter. Men det kan også være en beskrivelse av hvilke type bilder som skal benyttes, og hvilken stil disse har.

Designspråket vi skaper er fleksibelt. Elementene skal kunne stå alene, eller i samspill med hverandre. Samtidig skal uttrykket være tro mot konseptet.

Når vi er fornøyd med hvordan elementene harmoniserer med hverandre, sender vi kunden såkalte mockups, prototyper. Dersom kunden er fornøyd, starter omsider jobben kunden kanskje trodde vi skulle begynne med.

5: Design

Endelig kan vi begynne å fortelle historier med det nye språket.

En sjelden gang oppdager vi at vi kanskje ikke har tenkt gjennom alle mulige scenarioer, men med et visuelt språk i bunnen er det fort gjort å finne riktig uttrykk.

En så grundig designprosess kan framstå både fordyrende og tidkrevende. Men når arbeidet er gjort så grundig, vil videre design for prosjektet være både raskere, enklere og morsommere enn om vi hadde tatt fatt på selve designfasen med en gang.

Ønsker du å vite mer om hvordan vi jobber i Snopp Designbyrå? Kom innom for en prat over en kopp kaffe, da vel!

--

--