Näin suojaudut digitaaliselta väkivallalta parisuhteessa ja sen jälkeen

Social Media 2018
Social Media Writings
2 min readNov 13, 2019

Vahtiminen voi alkaa varovasti. Aluksi nykyisen tai entisen kumppanin sosiaalisen median kanavia saatetaan seurata tarkasti tai häneltä vaaditaan jatkuvaa yhteydenpitoa. Hiljalleen keinot kiristyvät. Todisteeksi uskollisuudesta käsketään näyttämään viestejä ja puhelutietoja. Kontrolloiva kumppani voi pakottaa suostumaan menettelyyn esimerkiksi uhkaamalla julkaista uhristaan kiusallista materiaalia sosiaalisessa mediassa. Lopulta vainoaminen voi kärjistyä niin, ettei kumppanilla ole lupaa toimia sosiaalisessa mediassa ilman parisuhteen kontrolloivan osapuolen lupaa. Yhteys ystäviin ja perheeseen voi rakoilla, kun kumppani kiristää otettaan.

Esimerkiksi tällaista voi olla digitaalinen väkivalta. Tämä blogipostaus kertoo, miten parisuhteessa tai sen päättyessä esiintyvää digitaalista väkivaltaa voi ennaltaehkäistä tai rajoittaa.

Digitaalista väkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa väkivallaksi, kertoo Naisten linja. Sen lisäksi, että teknologiaa käytetään väärin parisuhteissa ja niiden päättyessä, myös tuntematon henkilö voi kohdistaa digitaalista väkivaltaa esimerkiksi sosiaalisesta mediasta löytämäänsä henkilöön. Paljon yksityistä tietoa tarjoavat sosiaalisen median sovellukset, älylaitteet ja nettiselainten sivuhistoria ovat ehtymättömiä runsaudensarvia kontrolloivalle ihmiselle. Digitaalista väkivaltaa parisuhteessa on esimerkiksi, että parisuhteen toinen osapuoli tarkkailee kumppaninsa tietokoneen tai puhelimen käyttöä tai julkaisee tästä negatiivisia asioita sosiaalisessa mediassa. Myös pyytämättä lähetetyt ei-toivotut alastonkuvat, ilkeät viestit ja sosiaalisen median tileille murtautuminen ovat digitaalista väkivaltaa.

Digitaaliselta väkivallalta tai sen uhalta voi suojautua — ainakin jossain määrin. Tärkeää on kertoa tilanteesta esimerkiksi ystävälle, perheenjäsenelle tai tapahtumien kärjistyessä viranomaiselle. Naisten linjakin muistuttaa, että vastuu väkivallasta on vain ja ainoastaan tekijällä.

Teknisistä turvatoimista ensimmäisenä on hyvä huolehtia, että sosiaalisen median tilien ja älylaitteiden salasanat ovat vaikeasti arvattavia ja pitkiä. Älä käytä samaa salasanaa kahdesti tai kirjaa niitä ylös samaan paikkaan. Kaksivaiheinen tunnistautuminen kannattaa ottaa käyttöön. Käytä selainta yksityisessä tilassa ja siivoa sivuhistoriasi säännöllisesti. Kytke puhelimesi sijaintitiedot ja bluetooth pois päältä. Näin tileillesi on mahdollisimman vaikeaa murtautua.

Voit myös käyttää kirjaston, yliopiston tai ystäväsi tietokonetta, jos uskot, että omia laitteitasi vakoillaan. Arkaluontoisista aiheista, kuten eroaikeista, ei kannata kertoa edes viranomaisille viestitse, jos uhkana on, että kumppani pääsee käsiksi viesteihin. Käy keskusteluja mahdollisimman paljon kasvokkain.

Vaikka turvatoimia on syytä kiristää parisuhteessa, jossa on digitaalista väkivaltaa, kiristämisessä voi kuitenkin piillä mutta: joissain tilanteissa yksityisyyden lisääminen saattaa Naisten linjan mukaan kasvattaa väkivallan riskiä. Siksi on hyvin tärkeää kertoa tilanteesta läheisille ja viranomaisille. Vaikka digitaalista vakoilua ja kontrollointia on vaikea tunnistaa väkivallaksi, sitä se on, eikä uhrin pidä jäädä asian kanssa yksin.

--

--

Social Media 2018
Social Media Writings

This is a shared account used by the students of Aalto University Social Media course. The students use this account if their blog post requires anonymity.