Vi får den dialog vi förtjänar

Per Palmqvist
Socialamedier
Published in
3 min readMay 13, 2016

--

Programledarna Linnea Henriksson, Gina Dirawi och Kodjo Akolor efter att de släppts ut ur “glasburen” 2015. Foto: Micke Grönberg/SR

Den senaste tiden har många bekymrade röster höjts kring debattklimatet på nätet. Det sägs att diskussionerna blir allt mer polariserade och de personliga påhoppen allt grövre. Med det mest politiska temat någonsin*, som berörde både flyktingar och klimat, var det följaktligen många som oroade sig över att Musikhjälpen 2015 skulle bli ett kommentarsfältskaos av rang. Men återigen visade public servicebolagen att man med hjälp av transparens, tydlighet och redaktionell närvaro kan navigera även de trolltätaste vatten.

En maratonsändning som bygger på att publiken ska engagera sig och fysiskt ge sig ut i snöslasket måste naturligtvis även ta lyssnarnas åsikter på fullt allvar. Därför satsar produktionen varje år stora resurser på digital närvaro under MH-veckan. Målet är att ALLA som vill interagera med programmet ska uppmärksammas, att allt som skrivs om ska läsas av redaktionen.

Behandlar du din publik seriöst blir dialogen seriös.

Under årens lopp har publiken också lärt sig att MH håller koll. Hat, hot och personliga påhopp tolereras inte. Detta ger också de positiva rösterna råg i ryggen — när olämpligt beteende dyker upp säger övriga lyssnare ifrån, eftersom de vet att de inte är ensamma.

Totalt kom det in över 23 000 Facebook-kommentarer och skrevs lite mer än 37 000 tweets om Musikhjälpen under årets sändningsvecka. Men det är inte det som är det mest fantastiska. Det är att nästan alla kommentarer var vettiga. Javisst; folk krävde offentliga ursäkter, förändringar i temat och byten av programledare. Men de gjorde det nästan alltid i en konstruktiv ton, därför att de visste att de skulle få svar på sin kritik och att deras synpunkter skulle tas på allvar.

“Musikhjälpen är inte ett program man tar del av — Musikhjälpen är ett program man deltar i”

Vi journalister får aldrig avfärda alla som kritiserar vårt innehåll som ”troll”. Det var inte ”näthatare” som diskuterade #mh15. De var lärare som skramlat bössa med sina elever, serveringspersonal som skänkte sin dagskassa och lantbrukare som önskat låtar från sina traktorer. Musikhjälpen är inte ett program man tar del av — Musikhjälpen är ett program man deltar i. Och det är i kommentarsfältet som du hittar projektets ryggrad, hjärta och själ: lyssnarna.

Texten har även publicerats i Sveriges Radios tidning “Radiotidningen” #1 2016

Vad är Musikhjälpen?

Tummen upp från en av alla Musikhjälpen-hjältar. Foto: Robert Jacobsson/SR

Musikhjälpen är en årlig återkommande satsning som arrangeras av Sveriges Radio P3, SVT och Utbildningsradion tillsammans med Radiotjänst. I en vecka blir tre programledare inlåsta i en glasbur i en svensk stad. Därifrån sänder de live 24 timmar om dygnet samtidigt som de uppmärksammar och samlar in pengar till en lite bortglömd humanitär katastrof.
*2015 handlade Musikhjälpen om att förebygga klimatrelaterade katastrofer.
Läs mer på musikhjälpen.se!

--

--

Per Palmqvist
Socialamedier

Utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio.