Debattera mera på nätet: men höj nivån!

Robert Jacobsson
Socialamedier
Published in
5 min readJan 5, 2017
Bild: Alvaro Tapia, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Även för den som är luttrad gör det ibland snudd på fysiskt ont att läsa kommentarstrådar i sociala medier; medvetna eller omedvetna missförstånd, hat, hot, tillmälen och ryktesspridning tillhör vardagen på internet. Vilket i och för sig inte är så märkligt, eftersom nätet är en slags galax av mänsklig kommunikation, där tusentals diskussioner och debatter pågår samtidigt, dygnet runt. Med detta sagt, det finns forum och nätverk som funkar utmärkt, med utbyte av kunskap och lågmälda, roliga och respektfulla samtal kan vara en njutning att följa. Låt dessa forum bli fler!

Det som skiljer fungerande forum från de dåliga är dels på en strukturnivå där administatörer är vaktposter, som är måna om att odla exempelvis facebookgrupper som de själva startat som en trädgård, ansa, klippa gräset och hålla rent från ogräs. Metaforen är möjligen en smula pretentiös (men det är inget vi skäms över ;) ), men administratörernas närvaro och ambitionsnivå är ofta avgörande för att kommentarsfälten inte ska bli kommunikativa krigszoner.

Men alla som diskuterar på nätet kan göra skillnad. Det finns inget facit, men det här är tips och reflektioner från Nicklas Malmberg och Robert Jacobsson (som själva råkat göra några av misstagen vi listar nedan i full affekt): några saker som är bra att ha i bakhuvudet när du ger dig in i en het diskussion/debatt. Och inte minst gruppen som vi ofta glömmer: personer på läktaren som läser och följer, men inte skriver, och facebookmessar sin kompis:

”Oh my goooood. Har du sett hens facebookinlägg??? Så jäääävla sjukt”.

Bild: Alvaro Tapio, flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Här är våra 5 cent:

· Våga gå in i diskussionen.
Det första steget för att förbättra diskussionerna i sociala medier är att själv våga gå in och diskutera saker och ting. Ibland behövs det både ja- och nej-sägare i en diskussion för att få den att lyfta. Det handlar om att tydliggöra perspektiv, få till nyanser och att aldrig låta en hatisk mobb få sista ordet eller mobba enskilda individer.

· Generositetsprincipen.
Även om det är svårt är det bra att våga fundera på vad motparten egentligen menar. Försök att fundera på vad personen egentligen ville ha sagt och tolka den mer välvilligt än vad du först känner. Be gärna personen förtydliga sig innan du går bärsärk i mothugg. Ibland är det så att vi feltolkat situationen. Läs mer här!

· Undvik att skriva i affekt.
Eller ta åtminstone några djupa andetag innan du trycker enter. Många diskussioner tjänar på att ta en pause, en liten timeout, där du själv kan gå igenom vad du tycker och vad du inte tycker, hur du själv har uppfattats i tråden och vad det är som inte har gått fram ännu. Våga som sagt gå i den andres skor.

· Rätta sakfel.

Med hjälp av statistik och länkar kan du ofta påpeka enkla sakfel. Det kan ibland vrida diskussionen till en mer saklig diskussion. Enkla missförstånd har en tendens att bli en snöbollseffekt på nätet. Det kan verka helt lönlöst att rätta några sakfel, men tänk på att ett sånt förtydligande kan få bra konsekvenser och föra debatten i rätt riktning…

· Förtydliga gärna.
Utgå inte ifrån att de personer du diskuterar med har samma förförståelse för fenomenen ni diskuterar. Du behöver såklart inte skriva på näsan, men lägg gärna ut texten lite mer så att det blir tydligare vad du vill få fram.

· Undvik i möjligaste mån personangrepp.
Det är mycket trevligare för alla, inklusive alla som är på läktaren och följer en tråd, om ni diskuterar saken istället för personen. Lägg fokus på handlingar, beteenden och sakerna istället för att sjunka till nivån ”du är en sån jävla XXX”.

· Ställ krav på plattformens administratörer.
Våga kräv av administratörerna av facebooksidans/facebookgruppens/trådstartaren att den tar ansvar för tråden. När någon har gått överstyr totalt är det viktigt med sållande av kommentarer och ibland även personer (som kan exempelvis bannas eller varnas).

· Anmäl lagbrott.
Hot och andra lagbrott ska anmälas. Det går att göra på de flesta plattformarna (med varierad effekt) men också till polisen. Bara för att saker och ting sker på nätet gör det inte mindre overkligt och olagligt.

· Kolla upp sidans eller gruppens kommenteringsregler.
De flesta grupper och sidor har numera kommenteringsregler för att lättare kunna moderera diskussioner. Titta gärna igenom dessa lite då och då, för att kunna påtala när någon (kanske du själv?) går överstyr kring reglerna.

· Skilj på vad diskussionen handlar om.
Ibland handlar diskussionen om väldigt många olika saker. Då är det viktigt för en själv att spalta upp lite mer: vad diskuterar jag? Vad diskuterar jag inte just nu? En diskussion kan också vinna på ett sånt förtydligande — ”just nu diskuterar vi olika saker”.

· Var medveten om processerna som sker när du sätter etiketter.
Att sätta en etikett på saker och ting kan vara bra. Det placerar det någon skriver i ett sammanhang. Exempelvis: liberal/vänster, radikalfeminism/queerfeminism. Det kan öppna upp förståelser av grundantaganden kring bild av världen och fenomen. Det tydliggör ofta ens position som debattör.

Men att sätta etikett kan också skapa låsningar i diskussioner och öppnar upp för en pajkastning. Det är också så att många har svårt för att känna att någon annan talar om för en vad en är. Ett tips vid eventuell etikettering är att skilja på agerande och varande. En kan exempelvis resonera att i ett homofobiskt samhälle kan en uttrycka sig homofobiskt istället för att vara en homofob. Denna strategi möjliggör att granska ens uttalande snarare än att känna sig tillintetgjord som människa och bli stämplad som homofob. Då är det också lättare att be om ursäkt.

· Undvik halmgubbar.
En halmgubbe är att debattören bygger upp en nidbild av motståndarens åsikter och sedan angriper och debatterar emot nidbilden. Det vill säga att diskutera emot något som motståndaren inte gett uttryck för. Halmgubbar blir ofta inte bra. Så istället för att hävda att någon skrivit eller sagt något som den inte har gjort, diskutera det konkreta som är skrivet/sagt.

· Be om ursäkt!

Alla har vi sagt och skrivit saker som vi i efterhand ångrar oss för. Våga be om ursäkt och ta tillbaka och ändra dig om du själv känner att din kommentar var onödigt hård eller rent ut sagt elakt skriven.

· Undvik och motverka härskartekniker
Förlöjligande, dubbelbestraffning, osynliggörande och påförande av skuld- och skam är saker som bör undvikas i en het debatt. Läs gärna på för att se vilka motståndstekniker som finns!

· Sist men inte minst!
Undvik: rykten, förtal, rasism, personangrepp, homofobi, transfobi, hot, hat och lagbrott.

Vad är dina bästa för att höja debattnivån i sociala medier? Kommentera här eller skriv till Nicklas Malmberg och Robert Jacobsson på twitter!

/Robert och Nicklas

--

--

Robert Jacobsson
Socialamedier

Socionom, sexolog, föreläsare och utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio.