“Hidden cat surprised” — Lihoman…/Flickr/CC-BY 2.0

Klicka här och bli bäst på Instagram!

Émelie Vangen Lindgren
Socialamedier
Published in
4 min readMay 20, 2016

--

För en stund sedan snickrade vi i socmedteamet ihop så kallade “Best Practise”-manualer med tips och inspiration för hur vi på Sveriges Radio bör sköta våra vanligaste sociala medierplattformar. De här tipsen vill vi även dela med er bloggläsare, och först ut är Instagram:

Generellt sett fungerar ett strukturerat Instagramkonto bättre än ett som uppdateras “när en får feeling”. Tänk igenom och sätt upp riktlinjer för vilken sorts bilder du vill fylla kontot med, vilken karaktär/persona/uttryck ditt Instagramkonto ska ha, vilka typer av känslor du vill väcka hos dina följare, vilken lägstanivå bilderna ska ha och hur stor variation på innehållet du vill ha.

Tre olika typer av bilder som utmärker sig på Instagram:

· Bilder med HUMOR som får oss att vilja lajka och pinga in vänner.

· Bilder som är IDENTITETSSKAPANDE, som engagerar och säger något om hur den som ska lajka och dela är som person. Tänk: ”Jag är en sådan som bryr mig om XX, därför rör detta mig”.

· Bilder som BERÖR och väcker känslor. Det kan vara gripande nyheter, aktualiteter och berättelser som träffar en rakt i magen.

Försök tänka igenom hur en vanlig Instagramanvändare tänker och känner. Kommer dina bilder att engagera dem? Förstår de sammanhanget i bilden? Vem tror du kommer att lajka bilden och varför? Vilka känslor väcker den i mig — är det roligt, gripande, spännande, nostalgiskt, upprörande?

Följarna ska kunna förstå ditt innehåll utan att behöva lämna Instagram

Ta reda på vilka hashtags som anknyter till bilden och/eller ämnet, och som funkat på Instagram. Att leta aktivt efter levande hashtags belönas ofta med likes och kommentarer från en ny följarskara.

För att nå framgång på Instagram ska du inte se det som en plats vars syfte är att leda dina följare till innehåll på andra sidor. Ditt konto ska stå för sig självt, och det ska gå att ta del av det du vill få fram utan att behöva lämna plattformen. Det här konceptet kallas också för ”native content”.

Det lönar sig alltså inte att försöka locka iväg dina följare med obegripliga bilder, eller gör beskrivningar i stil med ”klicka dig vidare för att läsa om vad person X sa om ämne Y”. Skriv hellre ”Person X svarar Y Y Y på frågan Z”, och ge dina följare den informationen de förmodligen letade upp dig för från första början!

Instagram har inte trådade kommentarer, och är därför lite knepigare att moderera än många andra plattformar. Ett problem som många mediehus har är att de inte lägga ner den tid och energi som krävs för att föra dialog med sina följare. En snabb överblick över Sveriges Radios konton visar att många redaktioner glömmer bort att svara på frågor och kommentarer. “Instagram är en plats för kommunikation — inte ett fotoalbum”

Instagram är en plats för kommunikation — inte ett fotoalbum

Lägg ned den extra tiden det krävs för att få en bra bild:

  • Bra ljus är ofta nyckeln till att ta en bra bild. Undvik gult glödlampsljus, eller annat ljus som kommer direkt uppifrån och får din bild att se frätt ut. I allra värsta fall kan du justera ljuset / vitbalansen i bilden i ett redigeringsprogram i efterhand.
  • Fånga dagsljuset genom att ta så många av dina bilder utomhus som det går, eller åtminstone i närheten av ett fönster. För- och eftermiddagarna ger ger bästa ljuset!
  • Tänk igenom dina vinklar en extra gång. Fångar de rörelsen du vill skildra i bilden? Borde den egentligen tas nedifrån, uppifrån, närmare eller längre bort? Att ställa sig på en stol eller att komma riktigt nära ditt motiv kan göra hela skillnaden.
  • Våga fråga dina följare om de har bilder som de vill dela med sig av från ert område. Glöm såklart inte att skriva vem som är bildens upphovsperson!

(Vi håller förresten på att sätta ihop en manual specifikt för foto , så dela gärna med dig av dina egna tips!)

Använd inte upphovsrättsskyddat material!!! Det här är inte ett problem som är specifikt för Sveriges Radio — massor av andra mediehus har upprepade gånger publicerat musik och bilder som de inte äger rättigheter till. Att stjäla andras material kostar mer än vad det smakar.

Läs högt igenom texten under Instagrambilden. Är all info verkligen nödvändig? Går det att förkorta och spetsa till (så att följarna slipper trycka på läs mer)? Eller är det tvärtom så att vi behöver lägga till information så att texten blir en spännande och utförlig berättelse? Emojis kan också vara härliga och roliga för publiken — men ha alltid kontots persona och ton i åtanke.

Våga ta dina filmer ett steg längre — experimentera mera!

Tänk på att en bra film drivs framåt av handling — rörelse, förflyttning, händelser. Om din tilltänkta film inte skildrar något av det bör du tänka över en extra gång om det är värt att spela in film överhuvudtaget, eller om du kan “blåsa liv” i den på ett annat sätt. Våga gå ett steg längre, regissera ”kortfilmer” och experimentera mer med visuell form och dramaturgi .

Beklaga dig inte om du inte har tillgång till det längre filmformatet på Instagram. Du hinner mer än du tror på 15 sekunder, och det är få filmer på sociala medier som är längre än 30 sekunder.

Du kan lägga till text i filmen så att publiken kan ta del av innehållet utan ljud, men på Instagram kan detta ge ett rörigt intryck. Begränsa dig helst till att ha omkring 6 ord/bild.

Instragramposter att inspireras av (där bilderna är i fokus!):

Vilka är de bästa Instagramkontona för bildjournalistik enligt dig? Har du världens bästa Instatips som vi glömt att ta med här? Lämna en kommentar, vi vill höra vad du tycker!

--

--

Émelie Vangen Lindgren
Socialamedier

Utvecklingsredaktör för sociala medier @ Sveriges Radio