Låt inte rasister ta över våra kommentarsfält!

Robert Jacobsson
Socialamedier
Published in
2 min readMay 13, 2016
Stoppa ordkrisen så här! Foto: EFF Photos/Flickr/ CC BY 2.0

Det senaste halvåret har vi befunnit oss mitt uppe i en kris.

En ordkris.

Strömmar, floder, asylsökande, flyktingar och migranter. Ord är makt och ofta stannar vi inte ens upp och ifrågasätter vad vi journalister är med och skapar för bilder och idéer. Högerextrem blir till rasistisk som leder till främlingsfientlig och slutar i invandringskritisk.

Ordkrisen syns allra tydligast i våra kommentarsfält. Våra kommentarsfält äger vi — och våra kommentarsfält är till för alla. Sätten vi hanterar våra kommentarsfält påverkar människors känslor, åsikter och tankar. Genom att inte moderera kommentarsfält så hjälper vi till att både normalisera och reproducera rasism. Då säger vi: hej, skriv vad du vill, vi läser ändå inte vad du skriver. Detta är aldrig okej, ändå låter vi det hända.

Det går inte att blunda längre. Orden, och rasisterna, finns idag inte bara på rasistiska populistsajter. De finns hos oss. Det är ord som etsar sig fast i våra kommentarsfält, ord som sårar och ord som skapar ett nytt debattklimat. Varje gång vi låter orden stå kvar okommenterade har vi förlorat.

Det bästa sättet att hantera hat, hot, homofobi, sexism och rasism är att skapa kommenteringsregler. Och Sveriges Radio har redan skapat riktigt effektiva regler som både vi journalister och publik måste efterfölja! Du är med och skapar det diskussionsklimat som vi alla förtjänar, så var med och stoppa ordkrisen!

STOPPA ORDKRISEN SÅ HÄR

1. Tillämpa kommenteringsregler. Varken rasism, förtal, lögner eller trakasserier är okej.

2. Förklara redaktionella beslut för publiken — låt inte konspirationsteorier ta över.

3. Visa ALLTID redaktionell närvaro och visa att det är ni som äger kommentarsfälten.

4. Efter du lärt känna din publik så vet du ofta vilka ämnen som lockar rasister. Förbered dig och din redaktion med tid och resurser. Dessutom — ställ inte frågor som uppmanar publiken att få uttrycka rasistiska tankar och åsikter. Smalna hellre av så att du kan hänvisa till off topic-regeln.

5. Läs på om rasism och statistik. Bemöt rasism som står mellan raderna med fakta och kunskap.

Denna text publiceras även i Radiotidningen #2 2016, för Sveriges Radio-anställda.

--

--

Robert Jacobsson
Socialamedier

Socionom, sexolog, föreläsare och utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio.