”Trust in a post-truth world”
Konferensdeltagarna traskar tillbaka in i salongen och gör sig redo för första eftermiddagspasset. Sessionen handlar om att skapa förtroende i en tid då sanning inte bara är formbar, men även lukrativ handelsvara. En röd tråd som binder ihop i alla fall de två sista föreläsningarna är den tekniska möjligheten att kontrollera sina egna digitala produkter och hur digital säkerhet kan hjälpa oss att skapa bättre förtroenden; mediala, ekonomiska och privata. Såhär skriver The Conference själva om passet:
Borders between lies and fiction are being blurred and manipulated, challenging who and what we can trust. In this session we’ll explore alternative systems and methods for building trust and communicating truth, if there is one.
Caroline Jack – ”Fake News”
Caroline Jack, historiker och forskare vid Data&Society Research Institute talar om innebörden i både ordet och konceptet ”fake news”. Falska nyheter som plockas upp från satirsajter är uppenbart falska, men bör vi likställa dem med t ex sanna nyheter hårdvinklade till oigenkännlighet? Är alla ”fake news” skapade lika?
Ord och fraser som ”propaganda” och ”fake news” är genvägar till förståelse om medievärlden och vårt förhållande till den, berättar Jack, men de begränsar också vår inställning till felaktig information i media, och grumlar vår förståelse för hur dess olika former egentligen påverkar samhället.
I ”Lexicon of Lies: Terms for problematic information” guidar Jack läsaren genom termer för felaktig, vilseledande, lögnaktig, felattribuerad eller totalt påhittad information.
Jack menar att ord formar hur vi ser på världen. Vi har ett ansvar att använda de rätt orden – för lögner, för halvsanningar, för propaganda, för kritik – och inte bara samla allt under rubriken ”fake news”.
Muneeb Ali – ett annat internet
Utan de stora techföretagens molntjänster är våra laptops bara glorifierade skrivmaskiner och detta är ett gigantiskt steg tillbaka för vår digitala närvaro, hävdar Muneeb Ali. Han är grundare av Blockstacks – en plattform han beskriver som ”det nya, decentraliserade nätet”, som han menar ger den demokratiska makten över nätet tillbaka till folket.
Alis digitala revolution sker via blockchains; nätverk som tar bort mellanhänder ur våra transaktioner och som du får tillgång till via ”crypto tokens”. Bara genom att ta tillbaka makten och ägandeskapet över våra egna digitala tillgångar kommer nätet demokratiseras.
Och om utvecklingen går åt det håll som Ali beskriver kommer det innebära, menar han:
- Stora aktörer som t ex Facebook kommer att bli mindre relevanta.
- Säkerheten på Internet kommer att bli bättre – en hackare kan t ex inte komma åt data om tusentals användare genom att hacka ett enda företag utan måste istället ge sig på varje användare.
- Ger mer frihet åt innovatören, som t ex inte behöver tillstånd från en stor aktör för att göra en applikation.
Amy Adele Hasinoff – Design för att sexta säkert
När människan får tillgång till ny teknologi vill hon använda den för att skildra, frossa i och prata om sex. Det är naturligt. Problem uppstår när nätets principer om fri information möter en ovillig deltagares digitala, sexuella utforskning. Amy Adele Hasinoff från University of Colorado pratar om förtroendet som krävs för att sexta, om vikten av teknik när det kommer till att ge oss kontroll över våra egna nudes.
Det finns en inställning till personer som fått sina privata bilder kapade och spridda som fokuserar mer på personens deltagande än på det brutna förtroendet; ”Du borde aldrig ha sextat!!” snarare än ”Du borde aldrig ha delat privata bilder!!” som ytterligare hindrar vårt förtroende för varandra.
”We haven’t actually given up on digital privacy”
Hasinoff avslutar med att poängtera vikten av att designa digitala plattformar för att främja samtyckeskultur, eller som hon beskriver det: ”bygga låga staket”.
Sexta säkert hörrni!