Будуємо відносини #8. Salesforce розробник і проджект-менеджер

Vaschenko Margarita
softserve-pm
Published in
5 min readFeb 3, 2023

Всім привіт! Нещодавно я спілкувалася з проджект-менеджером з SoftServe PM Community — Діаною Олендр, яка поділилася досвідом роботи з Salesforce командою. Діана працює в компанії більше 4 років. Мала різні проекти за розмірами й бізнес доменами. Останні 2 — це проект великого масштабу й світовий лідер з нерухомості. Caме на цьому проекті Діана познайомилася з Salesforce платформою.

Чим займаються Salesforce розробники й що в них особливого?

Щоб розуміти хто такий Salesforce розробник, треба, власне, розуміти що таке Salesforce. Це платформа, яка допомагає ефективно здійснювати продажі, надає доступ до різних сервісів й маркетингових активностей. В Salesforce є 3 основних клауди:

  1. Service cloud
  2. Sales cloud
  3. Marketing cloud

Компетенції Salesforce діляться на 3 основні напрямки: адміністрування, інжиніринг та консалтинг.

Адміністратори — це досвідчені користувачі, які дуже добре знають функціонал, зможуть налаштовувати і адмініструвати платформу відповідно до потреб клієнта.

Консультанти займаються більш просунутими задачами, вони адресують бізнес виклики і больові точки клієнтів + скеровують їх по доступних рішеннях.

Там, де ми не можемо закрити потреби клієнта стандартним функціоналом Salesforce, нам треба Salesforce інженери.

Консультанти і інженери — доволі рідкісні спеціалісти, яких дуже важко шукати. Компетенція швидко розвивається останнім часом, адже Salesforce — дуже перспективна платформа й напрям загалом.

У чому особливість роботи з Salesforce спеціалістами в межах SoftServe?

У SoftServe наші Salesforce розробники “живуть” в CoE (Center of Excellence), там вони згруповані під платформами. Це відносно новий відділ у нашій компанії, й специфіка роботи з Salesforce проектами полягає в тому, що людей зазвичай беруть не до себе у відділ, а тимчасово залучають до проекту.

Це люди, в яких є свій функціональний менеджер й розуміння власного юніту. Виклик полягає в тому, щоб налаштувати цих людей на співпрацю з проектним менеджером, з delivery unit, проектом, особливо якщо це довгострокова кооперація. Зазвичай Salesforce інженери доєднуються до проекту на доволі визначений період часу — (наприклад, на 3–6 місяців). Далі вони налаштовують якісь базові речі, систему або доробляють функціонал якого немає, а потім йдуть.

Яка специфіка пошуку людини на проект?

Враховуючи ексклюзивність компетенції і обмежену кількість спеціалістів на ринку — кожна вакансія гаряча. Специфіка пошуку людей полягає в тому, що наймає таких людей не тільки проектний менеджер, а і Center of Excellence. Тому коли проектний менеджер шукає людину, СоЕ також має прийняти позитивне рішення щодо найму. Адже після закінчення проекту ці люди попадуть не в загальний резерв SoftServe, а на баланс СоЕ.

Співпраця з СоЕ — можливість отримати багато підтримки менеджменту СоЕ. Saleseforce CoE в розрізі співпраці з проектним менеджером робить дуже багато всього:

  • розвивають компетенцію
  • збирають відгуки
  • залучають орієнтовані на потреби delivery units.

Вони також проводять сесії для delivery й продажників про просування цієї технології і специфіку роботи з такими тіммейтами. Проджект-менеджери, які працювали з Salesforce, також роблять свій внесок і виступають з доповідями на цих заходах.

Пошук людини починається з узгодженням всіх питань з менеджером СоЕ. Далі складається опис вакансії та вимоги до рівня знань кандидата і формується запит разом з рекрутерами.

Коли є кандидат, як дізнатися, чи це саме та людина, яка потрібна твоєму проекту? Відповідь: Правильно побудована перевірка технічних та soft skills.

По технічних навичках у Діани на проекті були топові люди з СоЕ — архітект й технічний лід, тому вони покривали цю частину. Діана була задіяна саме в перевірці soft skills. Весь процес займав всього 1,5 години.

Як побудувати стосунки після найму ідеального кандидата?

Найм ідеального кандидата починається ще до того, як інформація про людину додається в базу працівників компанії. Адже кандидати з Польщі і Болгарії мають величезний період попередження щодо початку роботи (1–2,5 місяців). Тому проектний менеджер може використати наступну практику: підтримувати комунікацію відразу після пропозиції про роботу. Так зберігається зацікавленість людини в SoftServe й проекті протягом довгого періоду.

Яким саме чином проектний менеджер може підтримувати зв’язок з кандидатом? Все залежить від типу особистості — комусь достатньо раз на тиждень залишити повідомлення в скайпі/телеграмі, поділитись цікавими матеріалами, сказати що команда чекає. З людьми, з більш можна домовитися про відео-дзвінки. Головне — дати людині відчуття, що вона цінна, її чекають й в неї буде крута професійна подорож в рамках проекту.

Чи були конфлікти або цікаві кейси на проекті?

Діана відмітила, що в неї було декілька цікавих ситуацій пов’язаних з наймом.

Кейс №1: Людина погодилась й прийняла пропозицію роботи, після чого узгодили дату старту. Діана написала через 2 тижні, спитала як справи й нагадала що людину чекають, але відповіді так і не отримала. Після повідомлень та дзвінків без відповіді людина відписала текстовим повідомленням: “Вибачте, але я передумав”. І пошук кандидата продовжився далі.

Кейс №2: Кандидат дуже класно проявив себе на співбесіді і йому під час неї запропонували приєднатись до проекту і отримати більшу з/п. Людина сказала, що подумає до вечора, потім перенесла відповідь ще на декілька днів, і нарешті прийняла пропозицію. Діана розповіла команді про нового учасника, попередила клієнта, щоб зробити доступи до системи наперед (специфіка проекту, щоб не чекати довго доступи). Але потім людина передумала й залишилась в своїй компанії. Іронія цієї ситуації полягає в тому, що через пів року вона змінила роботодавця і прийшла працювати у SoftServe.

Кейс №3: Враховуючи специфіку СоЕ, в кожного Saleseforce Engineer є два менеджера, з якими вони спілкуються. Функціонал Workday не дозволяє одному з менеджерів бачити заплановані вихідні і лікарняні дні в календарі працівника. Одразу після статусу, на щоденному вечірньому мітингу в п’ятницю, Saleseforce Engineer сказав проектному менеджеру, що з понеділка він йде у відпустку на 2 тижні. Відпустка не була погоджена завчасно, тому проджект-менеджер був дуже здивований. Тому запросив колегу на зустріч, щоб обговорити ситуацію. Але інженер відповів, що не збирається про це говорити, робочий день закінчився й так як він B2B (тип контакту) він сам вирішує коли йти у відпустку. В понеділок зранку інженер зрозумів, що погарячкував, подзвонив до менеджера, перепросив. В нього були свої обставини: забагато стресу й тиску. Він визнав, що був не правий, після чого вони з менеджером домовилися про процес, як надалі погоджувати відпустки.

Як розвивати Salesforce розробника?

Зазвичай розвиток людей планується з лінійним менеджером наперед. Якщо ми говоримо про людей рівня стажер/початківець/середній рівень, там все дуже просто — через СоЕ є багато внутрішніх менторів. Є цікава штука від Salesforce, називається trailheads — це туторіали по Salesforce, по яких дуже легко готуватись до сертифікації.

Salesforce інженери мають можливість розвивати свою кар’єру 2 системами:

  • для підвищення теоретичного рівня — Abiliton
  • для більш технічного рівня й розвитку практичних навичок — PeEx (People Excellence 2.0 платформа для професійного розвитку в SoftServe).

Стосовно розвитку людей сіньор+ рівня — це набагато складніше, але СоЕ успішно цим займається. В них є цілі рамп-ап програми для технічних лідів, для архітектів, тощо. Вони більш комплексні й довготривалі, але дають ґрунтовні знання, щоб покрити необхідні технічні навички. Компетенція росте й розвивається й вона вже доволі велика, але ще достатньо мала щоб всім було приділено достатньо уваги, щоб можна було між собою в якомусь тіснішому ком’юніті проговорити більш важкі й важливі топіки й розуміти, що ти правильно рухаєшся в сторону кар’єрного росту й розвитку.

Підсумовуючи все вищесказане, працювати з Salesforce Developer — це виклик, люди звикли до одного менеджера й треба вміти побудувати ці взаємини й команду разом з цими людьми й залучити всіх.

Переглянути схожі статті:

--

--