Incentius fiscals per a inversions en investigació

Sun and Data
Sol i Dades
Published in
5 min readMay 2, 2018

El foment de la inversió privada en recerca i innovació és un dels objectius a assolir per les administracions en el marc de l’estratègia Europa 2020, en la qual s’estableix que s’ha d’augmentar la despesa pública en recerca i desenvolupament per atraure inversió privada.

En aquest sentit, cal destacar la situació actual de les Illes Balears, on la inversió en investigació per part de les empreses suposa només el 20% el total, molt lluny encara de la mitjana estatal 55% que s’ha marcat el Govern com a objectiu de convergència.

En aquest context és fa necessari donar a conèixer les accions relacionades amb l’estímul de les activitats d’innovació a les empreses i, en particular, les vinculades amb els incentius fiscals. Així, des del Govern de les Illes Balears es volen donar a conèixer les principals característiques de la via de finançament de les deduccions fiscals per a la recerca, el desenvolupament i la innovació tecnològica, com també presentar les mesures i els incentius que s’estan implementant des de l’àmbit autonòmic per aconseguir una major participació del sector privat en inversions en R+D+I.

Una de les mesures més destacables és la posada en funcionament d’aquests nous incentius fiscals aprovats en la darrera Llei de pressuposts, a través de la qual es pretén incentivar la inversió en ciència i en empreses innovadores.

Autor: Javier Quesada.

Situació actual

Evolució de convocatòries d’ajuts

En referència al pressupost total de les convocatòries d’ajuts a l’R+D+I a les Illes Balears, cal destacar que des del 2014 s’ha augmentat en més de 6.400.000 euros el pressupost i s’ha arribat als 8.315.000 milions d’euros prevists per a aquest any 2018.

Font: elaboració pròpia.

Així mateix, pel que fa al pressupost dedicat a les diferents línies d’actuació del Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria, és destacable l’augment de pressupost en general i en especial a les línies d’actuació dedicades a accions vinculades a l’emprenedoria, a les quals s’ha pràcticament duplicat el pressupost de l’any anterior (2017).

Font: elaboració pròpia.

Per tal de reflectir la situació de les Illes Balears es van realitzar una sèrie d’accions encaminades a orientar les futures actuacions. Per una banda, es va realitzar el procés de descobriment emprenedor, amb implicació del sector empresarial i, per l’altra, es va dur a terme un estudi sobre el pes de l’economia del coneixement a les Balears. Aquestes dues accions serviren així per a la modificació de la RIS3, l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent, a la qual es van incorporant nous sectors emergents transformadors amb gran potencial: biotecnologia, ciències marines i indústries culturals i creatives.

Fruit d’aquesta tasca, el Govern ha incrementat les convocatòries dins les línies d’actuació del Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria i fomenta el desenvolupament d’incentius fiscals per a empreses innovadores i donacions a la recerca.

Nous incentius fiscals per a empreses innovadores i recerca: 25% per donacions a projectes de recerca

A través d’aquestes deduccions qualsevol persona física que faci una aportació econòmica a un organisme públic de recerca o a un projecte concret de recerca podrà deduir el 25% d’aquesta donació en l’IRPF, amb un màxim de deducció de 6.000 euros. Així, per cada 100euros aportats en ciència, se’n retornaran 25 a través de la declaració de la renda.

Altres deduccions:

  • Deducció del 35% per a empreses de creació recent (fins a 6.000 euros).
  • Deducció del 50% per a empreses derivades d’un organisme públic de recerca (fins a 12.000 euros).
  • Deduccions en capitalitzacions aplicables per a inversions fetes en empreses innovadores de les Balears (amb el segell d’empresa innovadora atorgat pel Ministeri d’Economia).

Línies d’impuls al capital humà

Els recursos humans són el factor limitador més important per a la creació, l’absorció i la transformació del coneixement. A les Illes Balears continua sent un dels components més febles del sistema de ciència i tecnologia. Per això, és necessari continuar insistint en la formació de personal d’R+D+I i en la incorporació de personal d’R+D+I tant al sector públic com al privat.

En aquest sentit, el Govern Balear ha posat en funcionament diferents accions encaminades tant a la formació de personal investigador (R+D+I), amb ajuts a la formació de personal i a la mobilitat, com a la incorporació a les empreses de personal investigador i de tècnics de suport.

Així, des de la Direcció General d’Innovació i Recerca també s’han analitzat les actuacions que ja s’estaven duent a terme i s’hi han incorporat millores i un increment de pressupost a partir de nous programes postdoctorals:

I, finalment, dins d’aquesta mateixa línia d’actuació també s’han incorporat dues noves beques predoctorals dotades amb 430.000 euros.

Línies d’impuls / Consolidació de la base científica

Amb aquesta línia d’actuació es pretén consolidar la base científica existent a les Illes Balears, que ha anat demostrant la seva excel·lència al llarg dels darrers anys. No obstant això, és important avançar en les obertures estatal i, sobretot, internacional per poder donar un suport millor i més ampli a les demandes socioeconòmiques de la societat de les Illes Balears.

Imatge d’arxiu

Així, en aquesta línia d’actuació, es defineixen dos programes:

Dinamització dels recursos:

  • Creació i impuls de nous centres d’R+D+I.
  • Registre de grups.
  • Accions especials.
  • Projectes cooperats.

Infraestructures i equipament científico tècnic:

  • Estacions de recerca.
  • Complex científic d’R+D+I.
  • Suport a l’equipament científic i tecnològic.

Cal destacar que, pel que fa la consolidació de la base científica, des del Govern s’han incorporat nous projectes cooperats finançats amb l’impost de turisme sostenible.

--

--