ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

hlalgonen
SOLUTION STUDIO
Published in
2 min readApr 21, 2020

Herkese Merhaba!

Bu yazımızda sizlere Endüstri Mühendisliği ve asıl ilgi alanımız olan Dijital Dönüşüm arasındaki bağlantı ile ilgili konuşmak istiyoruz. Endüstri mühendisliği ile başlayacak olursak bu meslek toplumda adı duyulmuş fakat işlevi, görevleri veya klasik tanımları anlaşılamamış bir mühendislik dalıdır. Wikipedia tanımına baktığınızda çalışmalarında matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimlerdeki özel bilgi ve becerileri mühendislik analiz ve tasarım ilke yöntemleriyle birleştirerek zaman, para, malzeme, enerji gibi kaynakların verimli kullanımına ve mühendislik hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunur. Genel bir tanım oluşu sebebiyle birçok yerde görebileceğiniz bu tanım kısaca şunu anlatmaktadır : Endüstri mühendisliği bütün mühendislik dallarını birleştirerek üretimde verimliliği amaçlayan meslek dalıdır.

Bilindiği üzere gelişen dünya ve değişen endüstriyel hayatta dijital dönüşüme her birey kadar her şirket veya kuruluşta ihtiyaç duymaktadır. Peki dijital dönüşüm evrelerinde rol almak kimlerin görevi veya endüstri mühendislerinin dijital dönüşüm serüvenine katkılarını veya rolünü nasıl değerlendirmeliyiz?

Öncelikle tanımlamak gerekirse dijital dönüşüm bilgi teknolojilerini kullanarak süreçlerin hem zaman hem de maliyet tasarrufu ile hızla elektronik ortama taşınması diyebiliriz. Hem maliyet hem de zaman avantajını sağlayan bu dönüşüm piyasada var olan rekabetin gidişatını değiştiriyor ve bu dönüşümü seçen şirketleri bir adım öne geçiriyor. Bu yaklaşımla birlikte bu sürecin gereklilikleri ve endüstri mühendisliğinin ana prensiplerinin örtüştüğünü rahatça gözlemleyebiliyoruz.

Dijital Dönüşüm endüstriyel iş kapsamında çalışan her sektörü etkileyen bir süreçtir. Endüstri mühendisleri ise benimsediği disiplinler arası yaklaşım ile dijital dönüşüm sürecinin içerdiği akıllı sistemler, simülasyon, veri analitiği, proje ve değişim yönetimleri gibi becerileri eğitim süresi ve devamı boyunca kazanan ve bunları geliştirmeleri sebebi ile ülkemizin yavaş yavaş girdiği bu sürece katkı yapmaya hazır bireyler olarak değerlendirilmelidirler. Olağan pandemi durumları düşünüldüğünde hem ülkemizde hem de dünya genelinde üretim bandı çalışanlarının bir kısmı hariç online yönetim gibi birçok alanda dijital dönüşümün gerekliliğini anlamış bulunmaktayız. Üretim sürecindeki birçok insan bile dijital dönüşüm veya teknolojiden yararlanması gerekirken diğer sektörlerde bu durumun zamanla zorunluluk haline geleceğini farkındayız. Bu durumda endüstri mühendislerinin de kolektif çalışmalarla bu sürece katkılarının yadsınamaz olduğuna inanıyoruz. Bu dönüşümün ülkemize yapılan en büyük katkılardan olacağına ve bunu desteklemenin ise birer yükümlülük olduğunu kanaatindeyiz.

Özellikle biz Z kuşağı gençlerinin yaşadığımız çağa hem iş hem okul hem de kişisel hayatımızda ayak uydurmak zorunda olduğu bu dönemde dijital dönüşümü gerçekleştirmenin bizlerin en iyi bildiği şey olduğunu düşünüyoruz.

Okuduğunuz ve ilgilendiğiniz için teşekkürler. Diğer yazımızda görüşmek üzere.

--

--