G-Suite Güvenlik

Elif Cavdar
SorbusIT
Published in
3 min readAug 27, 2018

Giderek daha fazla işletme sahibi, ekiplerinin iş süreçlerini ve uygulamalarını dinamik ve kolay erişilebilir bulut platformlarına taşıyor. Bu popüler bir seçenek haline geldikçe, birçok işletme farklı platform seçeneklerinin artılarını ve eksilerini tartıyor. Sıklıkla bulut hakkında hissedilen en yaygın korkulardan biri güvenliğin yetersiz olduğu yönünde. Bulut platformuyla birlikte işletmeler verilerini başka bir tarafa emanet ediyor ve verilerin fiziksel bir sunucu üzerinde daha güvende olabileceğiniz düşünebiliyor.

G Suite altyapısının büyüklüğü, çevikliği ve barındırdığı teknolojiler sayesinde müşterilerine birçok avantaj sağlamakta. Özel tasarım sunucularla inşa edilmiş dev ölçülerdeki veri merkezi ağı, güvenlik ve performans için kendi işletim sistemiyle çalışmaktadır. Tüm donanım yapısı Google tarafından kontrol edildiğinden, oluşabilecek her türlü tehdide hızla yanıt verilmektedir.

Yönetici olarak G Suite’nizi Güçlendirmenin Yolları:

1. Kullanıcılarınızın şifre güvenliğini yükseltin:

Bir G Suite yöneticisi olarak; takımınızın güçlü bir şifre seçmesine yardımcı olun, güçlü bir harf ve sayı kombinasyonu daha güvenli bir hesap oluşmasını sağlayacaktır. G Suite size takımınızdaki her kullanıcının parola gücünü yönetme ve izleme yetkisi vermektedir.

Kullanıcılarınızın şifrelerini Yönetici konsolundan izleyebilir, her kullanıcının şifresinin ne kadar güçlü olduğunu bir grafik üzerinden takip edebilir, zayıf olanların hemen değişmesini sağlayabilirsiniz.

2. 2 adımlı doğrulamayı zorunlu hale getirin

İki adımlı doğrulama, kişiyi doğrulamak için birbiri ardına gerçekleştirilen iki doğrulama kontrolünü içeren bir süreçtir.

Her kullanıcının şifrelerini doğrulama koduyla doğrulayarak , kullanıcılarınıza ekstra bir güvenlik katmanı sağlayabilirsiniz . Bu doğrulama telefon istemleri, sesli aramalar, mobil uygulama bildirimleri şeklinde olabilir.

Bu sayede şifreniz bir şekilde birilerinin eline geçse bile kimse hesabınıza doğrudan erişemeyecektir.

G Suite yöneticisi olarak, kuruluşunuzdaki herkes için 2 adımlı doğrulamayı zorunlu hale getirebilirsiniz.

3. Daha az güvenli uygulamaların kullanıcı hesaplarına erişmesini engelleyin

Bazı uygulamalar ve cihazlar, hesabınız için güvenlik açısından tehlike arz edebilecek daha az güvenli oturum açma teknolojileri kullanır. G Suite, modern güvenlik standartlarına uymayan uygulamaların ve cihazların oturum açma girişimlerini engellemenize olanak tanıyan bir özelliğe sahiptir.

Bu nasıl yapılır:

  • Güvenlik > Temel ayarlar > Daha az güvenli uygulamalar
  • Tüm kullanıcılar için daha az güvenli uygulamalara erişimi devre dışı bırak’ı tıklayın.

Google daha az güvenli bir uygulamayı nasıl tanımlar?

Bunlar, OAuth 2.0 gibi modern güvenlik standartlarını kullanmayan uygulamalardır. Hesaplara erişmek için hala geleneksel kullanıcı adı / şifre kimlik doğrulaması kullanan uygulamalar daha az güvenli uygulamalar olarak tanımlanır.

4. Takvim bilgi paylaşımını sınırlayın

Kişilerin takvimlerini harici olarak paylaştıkları pek çok örnek vardır, böylece diğer kullanıcılar etkinlikleri planlayabilir ve düzenleyebilir. G Suite yöneticisi olarak, kullanıcıların paylaşabileceği takvim bilgilerini sınırlandırmak isteyebilirsiniz. Google, takvim paylaşımını kontrol etmeniz konusunda yöneticilere geniş yetkiler vermektedir.

Yeni G Suite güvenlik merkezini deneyin

Güvenlik konusunda şeffaflığı sağlamada büyük bir adım olan yeni G Suite Güvenlik Merkezi’ne de erişebilirsiniz . G Suite yöneticilerine şirketlerinin genel güvenlik durumunu daha net bir şekilde sunmak için tasarlanmış iki güçlü bileşene sahiptir.

Güvenlik Kontrol Paneli

  • Tüm G Suite hizmetlerinde mevcut güvenlik metriklerine genel bakış içeren bir gösterge panosu bulunur. Bu sayede harici dosya paylaşımına daha yakından göz atabilir, kuruluşunuzdaki kişileri hedefleyen spam ve kötü amaçlı yazılımlarla ilgili daha fazla görünürlük elde edersiniz.
  • Şirketinizin kimlik doğrulama standartlarını karşılamayan e-posta mesajlarını analiz etme yetkinliğine sahip olursunuz. Hangi Drive dosyalarının Veri Kaybı/Sızıntısı Önleme (DLP) kurallarını tetiklediğini bilmeniz kolaylaşır.
  • Kuruluşunuz için en iyi güvenlik ayarlarını öneren hızlı başlangıç ​​kılavuzunda; içerik, iletişim, mobilite ve kullanıcı güvenliği için güvenlik uygulamaları konusunda özelleştirilmiş öneriler bulunmaktadır.

Güvenlik Merkezi neden kullanılmalı?

  • Bu merkez sayesinde daha önce birden çok ürüne yayılmış olan tüm güvenlik ölçümlerine artık tek bir arayüz üzerinde erişebilirsiniz.
  • Bir kimlik avı girişimi durumunda, hangi kullanıcıların risk altında olduğunu bilirsiniz . Riskli yapılandırmalara sahip kullanıcılar üzerinde sıfırlama yapabilirve gerektiğinde güvenliği ayarlayabilirsiniz.

--

--