Sosyal Medya Rekabeti: Nasıl Analiz Etmeli?

Markanızın sosyal medyadaki durumunu rakiplerinizden de öğrenebilirsiniz!

Başak Baykan
Sosyal Medya Takip
7 min readJan 30, 2017

--

Markaların sosyal medyadaki rekabeti, her yıl daha da artıyor. Sosyal medya için harcanan bütçeler, uzman ekipler ve prestijli ajanslar her zaman galip gelemiyor. Küçük ölçekli şirketler ve girişimler, güçlü sosyal medya stratejileriyle yarışın bir parçası olabiliyor. Bu başarılar, tabii ki aniden gelen bir ilham sonucunda olmuyor. Mutlaka rekabeti dinlemeli, izlemeli, analiz etmeli.

Sosyal medyadan nitelikli bilgiyi elde etmenin en etkili yolu sosyal medya takibi. Takip ile elde ettiğiniz bilgileri kullanarak hazırlayacağınız sosyal medya rakip analizleri rakiplerinizin stratejileri, çalışmaları ve güçlü yönlerini keşfetmenize olanak sağlayarak ufkunuzu açabilir.

Sosyal medya rakip analizi ne demek?

Sosyal medya rakip analizi, rakiplerinizin sosyal medya kullanımını ve performans kriterlerini inceleyerek hazırlanan bir analiz türü. Rakiplerin sosyal medya verilerinden bir analiz hazırlamak genellikle pek kolay bir iş değil. Sosyal medyada çoğu veri herkese açık olsa da, bu verileri derleyip, doğru şekilde analiz etmek; doğru araçlar ve tecrübe gerektiriyor.

Sosyal medya takip platformları, dinleme, takip ve analiz için geliştirilmiş yapıları sayesinde rakiplerin dijital ortamda gerçekleşen aktivitelerini çok daha kolay incelemenize olanak sağlıyor. Kapsamlı bir sosyal medya takip platformuyla rakiplerinizin resmi sayfalarından, sosyal medya hesaplarındaki müşteri şikayetlerine kadar birçok faydalı bilgi elde edebilir ve sundukları know-how sayesinde güçlü ve zayıf yönlerini belirleyebilirsiniz.

BoomSonar Suite, sosyal medya içerik analizinde size yardımcı olabilir.

Neden rekabeti analiz etmeli?

Rakiplerinizin güçlü ve zayıf noktalarını görmek, şirketinizin geleceği ve stratejileriniz açısından çok önemli. Detaylı rekabet analizleri, ajanslar ve şirketlerin pazarlama, halkla ilişkiler ve itibar yönetimi stratejilerinde doğru yönü belirlemelerine yardımcı oluyor. Rakiplerinizi incelerken, kendi stratejinizde yapmanız gereken değişiklikleri fark edebilir, yaratıcı fikirler alabilir ve aksiyon alabileceğiniz yeni alanlar keşfedebilirsiniz.

Rakiplerinizi takip etmek size sektörünüzdeki fikir önderlerini ve etkileşim oranlarını tespit etme fırsatı da sunuyor. Fikir önderlerinin sektörünüz ile ilgili ne söylediğini dinlemenizde ciddi fayda var. Fikir önderlerini dinleyerek ürün ve servislerinizin rakibinize kıyasla nasıl algılandığını görebilir, sektör hakkında öngörülere ulaşabilir ve stratejinizi geliştirebilirsiniz.

Rakibiniz kim?

Rekabetle ilgili bilgiler edinmeye başlamadan önce, rakiplerinizin kim olduğunu tanımlamanız gerekli. İlk adım, çoktan bildiğiniz şeyleri kullanmak ve öne çıkan rakiplerinizi başlangıç noktası almak. Eğer rakipsiz bir markanız varsa ya da sektörünüzde tek oyuncu sizseniz, size benzeyen bir şirketi de rakip olarak analiz edebilirsiniz.

Sektörünüzdeki rakipleri belirlemek için BoomSocial’ı kullanabilirsiniz.

En iyi sonuçları alabilmek için iki aşamada ilerlemekte fayda var. İlk aşamada yapacağınız analizi, bulunduğunuz pazarın liderleri ve doğrudan rakiplerinizle sınırlandırın. Bu aşama sizin ana rakiplerinizi analiz etmenize, öncelikli iç görüler toplamanıza ve doğrudan rekabeti görmenize yardımcı olacak.

Analizi doğrudan rakiplerle sınırlandırmak bakış açınızı da sınırlandırabilir. Bu sebeple, bir sonraki aşama çerçeveyi genişletmek olmalı. Dolaylı veya sektöre yeni giren rakiplerinizi listeleyin ve takibe alın. Bire bir rekabetiniz olmasa bile, aksiyonlarından haberdar olabilmek için bu markaları takip etmelisiniz.

Doğrudan ve dolaylı rakiplerin yanı sıra toptancılar, servisler ve tedarikçiler gibi paydaşlar da takip ve analiz edebileceğiniz başka bir iş grubu. Bu iş grupları doğrudan rakibiniz olmasalar da, pazarda sizinle aynı hedef kitleye farklı açılardan hitap eden ürün veya hizmetleri olabilir. Bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi edinmek size önemli iç görüler verecektir.

Şimdiye kadar markanızı ve rakiplerinizi tanımladınız; potansiyel rakiplerinizi listelediniz, kendi kriterlerinize göre analiz ettiniz. Şimdi rakiplerinizin sosyal medyada nasıl konuştuğunu, nasıl etkileşim aldığını ve insanların rakipleriniz hakkında ne konuştuğunu öğrenmenin zamanı!

Rakipleriniz hangi mecralarda aktif?

Rakiplerinizi seçtikten sonra, rakiplerinizin ne zaman, hangi kanallarda iletişim yaptığına ve aldıkları etkileşime odaklanmanız gerekiyor. Türkiye’de şu an için en ön planda olan kanallar Facebook, Twitter, Instagram, Google+, LinkedIn ve YouTube gibi sosyal medya mecraları. Bu mecralardan edineceğiniz en ufak bilgiler bile sizin için yararlı olacaktır. Eğer rakiplerinizin blogları varsa, mutlaka onları da keşfe çıkın.

Daha sonra, rakiplerinizin aktif olarak kullandığı veya sadece varlık gösterdiği tüm diğer sosyal medya hesaplarını kontrol edin. Rakiplerinizin bazı az bilinen mecralarda aktif olduğunu ve iyi sonuçlar elde ettiğini gözlemlediyseniz, sizin de o mecrada bulunmayı değerlendirmeniz gerektiğine şüphe yok! Eğer bir mecrada güçlü hayran kitleleri varsa, sizin hedef kitleniz de muhtemelen o mecradadır.

Birçok marka Twitter, Facebook, Instagram, Google+, LinkedIn ve YouTube gibi mecralara sadık kalarak diğer kanallarda etkileşim kurmayı tercih etmiyor. Siz sadece bu kanallara odaklanmak zorunda değilsiniz. Hatta bu kanallar dışında da hedef kitlenize ulaşmaya çalışırsanız, sizin için güzel bir fırsat doğabilir.

Rakip markaları BoomSocial’da aratarak, tüm kanallardaki hesaplarını kolayca bulabilirsiniz.

Hayran kitlenizi çeşitli sosyal medya kanallarında inceleyerek, ilgi alanlarını belirlemek sizi başka potansiyel rakiplerinize götürebilir. Rakip markanız hakkında konuşan bir kullanıcı, başka rakipleriniz hakkında da konuşuyor, kıyaslamalar yapıyor olabilir.

Rakiplerinizin sosyal medya hesapları dışında, rakip şirket çalışanlarının da sosyal medya hesaplarına göz atabilirsiniz. Tanıtım yazıları, raporlar, projeler veya SlideShare sunumları gibi toplayabileceğiniz tüm bilgilendirici içerikler sizin için değerli olabilir.

Rakiplerinizin etkileşim oranları nasıl?
Tüm sosyal medya metrikleri arasında en kritik olanı; etkileşim oranı. Sosyal medya hesabının takipçi sayısına oranla iletilerinde ne kadar beğeni, paylaşım ve yorum aldığını ölçen etkileşim oranı, hayranların sosyal medya hesabıyla ne kadar etkileşime geçtiğinin güçlü bir göstergesi. Rakibinizin etkileşim oranları nasıl? Eğer yüksekse, bunu nasıl başarıyorlar?

Rakiplerinizin etkileşim dinamiklerini anlamak için içerik stratejilerini takibe alarak, kendi stratejilerinizle karşılaştırmaya başlayın. Onların stratejilerinden yola çıkarak, kendi stratejinizi geliştirin; bir yandan yaratıcı ve rekabetçi içerikler üretmeye çalışın. Unutmayın, eksik veya pasif yürütülen bir stratejiyle takipçilerinizle etkileşim yakalamak mümkün değil.

Rakipleriniz ne tür iletiler paylaşıyor?
Sosyal medyada her mecra çeşitli ileti türleriyle paylaşım seçenekleri sunar. Video, görsel, etkinlik, bağlantı gibi farklı ileti türlerini kullanarak farklı hedeflere ulaşabilirsiniz. Bu noktada, rakiplerinizin farklı mecralardaki iletilerinin içeriğini analiz etmeniz ve kendi iletilerinizle kıyaslayarak etkili olup olmadıklarına bakmanız gerekli. İletileri takibe alarak hangi türdeki iletilerin nasıl geri dönüşlere yol açtığını analiz edin. Fotoğraf ve video gibi sık kullanılan ileti türlerinin yanı sıra; anket, yarışma, soru ve açıklama içerikli iletileri de takibe alın.

Markalar takipçileriyle makaleler, etkinlik davetleri veya blog yazıları da paylaşıyor olabilir. Rakiplerinizin sosyal medya iletilerindeki çeşitlilik, sosyal medyadaki stratejilerine, yaratıcılıklarına ve motivasyonlarına bağlı. İleti türlerinin çeşidinin sayıca fazla olduğunu gözlemlediysek, bu konudaki motivasyonlarının yüksek olduğu yorumunu çıkarabiliriz.

İletilerde bağlantı, hashtag ve mention kullanımı da önemli bir konu. Rakiplerinizin markayla özleştirdikleri etiketler var? İletilerde görsellik ne kadar ön planda? Kendilerinin ürettiği videolar paylaşıyorlar mı? Video içerikli iletilerde video ile metin arasındaki bağlantıyı nasıl kuruyorlar? Bu sorular, rakibinizin içerik stratejisini çözümlemede önemli ipuçları sunacaktır.

Sosyal medya takip platformları size sektörde popüler olan konuları analiz edebilme becerisi de sunar. Yüksek etkileşim alan iletileri tarayarak, sektörde popüler olan konuları görmenize ve farklı türlerdeki iletileri inceleyerek öne çıkan noktaları bulmanıza yardım eder.

Sosyal medyada nasıl bir dil kullanıyorlar?

Rakiplerinizin sosyal medya hesaplarındaki üslupları, konuşulmayı ve trafiği tetikleyen önemli bir faktör. Bu noktada, sosyal medya mecralarında kendilerini nasıl ifade ettiklerini analiz etmeniz gerekiyor. Bu analiziniz size kendi üslubunuzu belirleme konusunda da yardımcı olacaktır.

Kendi sosyal medya hesaplarınızdaki tavrınızı oluştururken, markanızın doğasına ve stratejisine uygun bir dil kullanmalısınız. Farklı kanallar, farklı üsluplar anlamına gelebilir. Çoğu markanın LinkedIn’deki paylaşımları genellikle şirket imajına uygun, resmi ve profesyonel bir dilde olurken, Twitter’da genelde daha hafif ve eğlenceli bir üsluptadır. Sosyal medya stratejinize göre farklı kanallarda, kanala daha uygun bir dil kullanabilirsiniz.

Günün sonunda ne elde edeceksiniz?

Bir sosyal medya takip platformu kullanmanın en önemli amacı, sosyal medyadaki iletişime ulaşmak ve bu iletişimden anlamlı sonuçlar çıkartmak. Sosyal medyayı inceleyerek ürünler, markalar ve rakipler ile ilgili önemli bilgilere ulaşmak ve bu bilgileri kullanarak önemli iç görüler edinmek mümkün.

Analiziniz için çeşitli sınıflandırmalar yapmanız da önemli fırsatlar sunabilir. Dikkatli hazırlanmış bir kategorileme yapısıyla kitlelerin gösterdiği duyarlılıkları konulara ayırabilir, sizi ilgilendiren konuları sıralayabilirsiniz.

Sosyal medya verisini kullanarak, şirketinizin tüm departmanları oyuna dahil olabilir! Rekabet analizi ile pazarlama ekibiniz, ürün ekibiniz, satış temsilcileriniz, halkla ilişkiler uzmanlarınız, müşteri ilişkileri yöneticileriniz, iş geliştirme takımlarınız ve daha bir çok departman kendi alanlarına uygun fırsatlar bulabilir. Rakipleriniz ve sizin hakkınızdaki negatif ve pozitif konuşmaları kıyaslamak, şirketinizdeki birçok departmanın performansı üzerine de derin bir iç görü sağlar.

Kampanya ve lansman dönemlerinde, kampanyanızın verimliliğini rekabet analizleri ile ölçebilirsiniz. Rakiplerinizin kampanyalarını düzenli olarak ölçerek, başarınızı kıyaslayabilirsiniz. Rakipleri incelemek size gerçek potansiyelin ne olduğu ile ilgili güçlü ipuçları verecek, kampanyanızın ne kadar ileriye gidebileceğini, hangi kanallardan daha çok etkileşim ve geri dönüş alabileceğinizi gösterecektir.

Rekabet düşman olmak anlamına gelmez. Kim bilir, eğer fırsat karşınıza çıkarsa, şimdiki rakiplerinizle gelecekte partner veya müttefik olabilirsiniz.

BoomSonar Suite eş zamanlı web & sosyal medya takip, analiz ve yönetim platformu, rakip analizi yapmanızı kolaylaştırır ve markanızın rekabette öne geçmesine yardımcı olur. BoomSonar Suite ile markanızın ve rakiplerinizin sosyal medya etkileşimlerini ve kampanyalarını dinleyebilir, rekabeti ve algıyı ölçerek, sektörünüzde neler olup bittiğini büyük çerçeveye bakabilirsiniz.

Sosyal medya takip, analiz, raporlama ve yönetim platformu BoomSonar Suite’i incelemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

--