Plastiksiz Temmuz

Unlucennet
Sosyalfon
Published in
2 min readJul 26, 2021

Plastiğin dünyamız için ne denli kötü ve zararlı olduğunu biliyoruz. Her yıl ortalama 60 milyon plastik toprağa karışıyor ve yok olup çözünmesi yüzlerce yılı bulabiliyor. Plastiksiz Temmuz kavramı da hayatımıza tam bu noktada girmiş oluyor.

Plastiksiz Temmuz plastik tüketimine karşı oluşmuş bir çevre hareketidir. 2011 yılında bir meydan okuma şekliyle ortaya çıkan bu hareket, insanların kullan-at plastiklersiz bir ay dayanıp dayanamayacağını ölçerek hepimize meydan okuyor. Herkesin bunu duymasını sağlayarak farkındalığı arttırmak da bizler gibi sosyal faydayı düşünen insanlara düşüyor. Bu yıl 10. yılını deviren bu etkinliğe Sosyalfon olarak bizler de yer vermek istedik.

Peki, bu ay neler yapabiliriz ?

Streç filmler kullanarak ürünlerimizi taze tuttuğumuzu düşünüyoruz. Ancak plastikteki zararlı kimyasallar bu sırada taze tuttuğunu düşündüğümüz yiyeceklere geçebiliyor.

Plastik dünya için zararlı olduğu gibi insanlar için de oldukça zararlıdır. Bu sebeple ürünlerinizi saklama kaplarında ya da son zamanların gözdesi olan mumlu bezler ile mühürleyerek tazeliğini koruyabilirsiniz. Nereden alabiliriz diye sorarsanız, havuzumuzda bulunan Mumo girişimine göz atmanızı ve (https://www.mumowrap.com) tek kullanımlık plastik ürün türevlerinden olabildiğince kaçınmanızı tavsiye ederiz.

Plastik şişeler… Yaz aylarında su tüketimimiz arttığından dolayı sık sık plastik şişelerdeki suları satın alabiliyoruz. Ancak bunun yerine cam şişedeki sular veya içecekler tercih edebilir veya kendinize bir matara alabilirsiniz. Böylece dışarı çıkmadan önce mataranızı doldurarak tek kullanımlık plastik şişelerde satılan içeceklerden uzak durmuş olursunuz. Ayrıca aldığınız plastik şişeyi 1 haftadan fazla kullanmak sağlığınız için de çok tehlikeli olabilir çünkü plastik, güneşle temas ettiğinde kanserojen maddeler üretir. Bizce siz iyisi mi matarayı tercih edin.

Plastik poşetler yerine alışverişlerinizde çantalarınızla ürünleri taşımayı tercih edebilirsiniz. Ülkemizde plastik poşetler ücretli olduğu için böylece birikim de yapabilirsiniz. Küçümsemeyin, ne demişler “Damlaya damlaya göl olur.”

Plastik pipetlerden özellikle kaçınalım. Yalnızca toprağı plastiğiyle zedelemekle kalmıyor aynı zamanda deniz ekosisteminde birçok canlının hayatını zorlaştırıyor. Hatta birçoğunun da ölümüne neden oluyor. Sevdiğimiz kahveciler de pipetten yavaş yavaş uzaklaşıyor, siz neden uzaklaşmayasınız?

Belki de bu yazıda okuyacağınız en farklı bilgi bu olabilir: strafor kullanımından uzaklaşın. Strafor içinde hava kabarcıkları olan plastik türevi tek kullanımlık bir üründür. Genellikle et ürünlerinin satımında kullanır. Bu maddenin yok olma süresi diğer plastiklerden daha uzundur. Et alırken kasaplardan etinizi evden getirdiğiniz saklama kaplarına koymalarını isteyebilirsiniz.

--

--