Urban IxD, business en matspunten als valuta

Urban IxD

Sebas.design
Space-S Afstudeerblog
3 min readMar 22, 2016

--

#onderzoeken #ontwikkelen

Het “interaction design van de stad”, oftewel Urban IxD, is een vrij nieuw thema binnen de stadse inrichting. Maar tegenwoordig zijn de mogelijkheden er al om de stad slim en interactief te maken met technologie — er wordt alleen nog niet overal evenveel gebruikt van gemaakt.

Slimme wegwijzering (Een voorbeeld uit het

In Urban IxD Industry Report, een onderzoek van Gruppo Telecom Italia, wordt dit fenomeem uitgebreid onderzocht. Er wordt breed erkend dat een Urban IxD baat heeft bij een human-centered perspective. UrbanIxD heeft het vermogen om bottom up initiatieven te ondersteunen.

Daarnaast kan Urban IxD innovatie sturen en faciliteren en de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van een stad verbeteren.

Energie en afval, mobiliteit, intelligente gebouwen, entertainment, veiligheid en tourisme zijn enkele thema’s waar UrbanIxD op kan inspelen.

In het onderzoek wordt ook gespeculeerd over de return on investment (ROI). Dat hier weinig duidelijkheid over bestaat lijkt het enige te zijn dat er duidelijk is. Zowel de partij “Industry” als de partij “Academic and research” zijn het er wel over eens dat er op de lange termijn potentieel grote winst te behalen valt, maar dat er een grote eerste investering voor nodig is — en dat er een nieuw soort (human-centered) ontwerpproces op moet worden toegepast.

IxD is so new that it is not clear yet its financial implication .

Uitdagingen in het veld van Urban IxD

Clients are not aware of the value and so are rarely willing to pay for the cost of the service.”

Mensen zijn gewend in gebaande patronen te denken. Terwijl UrbanIxD in baat heeft bij een bottom-up ontwerpproces. Momenteel wordt de besluitvorming bij grote (stadse) bedrijven nog altijd vanaf de top-down gedirigeerd.

Inga Klas, User Experience Designer van Ettlingen in Duitsland, zegt dat IxD vaak in conflict raakt met het budget en tijd. Programmeurs komen niet verder dan het prototype en een uitgewerkte versie wordt nog te weinig bereikt.

Business? Business!

In de sectoren van telecommunicatie (T-Mobile, Telefonica) en ICT (SAP, IBM) zitten bedrijven die veel marktaandeel hebben in smart cities en internet of things — maar dit gaat op macro niveau. Op meer micro niveau zijn er een stuk minder prominente spelers.

Philips heeft echter een interessante positie. Zij zijn een interessante speler om te benaderen: Space-S wordt gevestigd op oud Philips terrein, en we hebben het idee om iets met licht te gaan doen. Philips heeft daarentegen weer marktaandeel in de smart city markt. Het zouden voor Philips redenen kunnen zijn om het idee te financieren dan wel ondersteunen. Een afspraak met een systems engineer bij Philips Lighting is al in de maak, wordt vervolgd!

Dat het veld verder geregeerd wordt door grote conglomeraten wordt is niet zo gek — door de lage ROI zitten weinig startups op dit vlak. Ons eigen idee van startup eindigt dan ook hier. Maar als ontwerpers van slimme kunstwerken, die human-centered ontworpen worden, zien we ons wel verder gaan in deze rol. Bijvoorbeeld voor woningcorporaties of gemeentes die een dergelijk proces willen aangaan.

Matspunten als valuta?

We zagen het als volgt voor ons: De matspunten worden verdiend met betrokkenheid. Door matspunten te behouden nadat de woningen zijn opgeleverd kan de betrokkenheid blijvend worden gestimuleerd. Maar het is lastig om te bepalen hoe matspunten verdiend kunnen worden, en vooral wie de macht krijgt matspunten uit te delen en wat je vervolgens precies met matspunten kan. Dit is een puzzel, en individuele puzzelstukjes zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Matspunten voor wie mee helpt de tuin te doen
  • De kartrekkers van iedere workspace hebben de mogelijkheid matspunten uit te delen
  • Matspunten kunnen worden ingeruild tegen korting bij de lokale winkels

Maar in deze oplossing vallen moeilijk alle puzzelstukjes goed in elkaar. Want wie controleert wie, wie bepaalt wat een matspunt waard is, en hoe regel je eerlijk wat een matspunt waard is? Het laatste wat je wil is dat een kleine groep mensen die voor de rest bepaalt, en daarmee ook eigenlijk de macht heeft om hier een verkeerde invloed op te hebben of te manipuleren. We hebben dit idee dan ook laten varen.

--

--

Sebas.design
Space-S Afstudeerblog

UI/UX fanatic // designer @ De Inspiratiebron. “If you build the UX, they will come”