Шановна спільнота Spacemesh!

Stanislav Doroshenko
spacemesh
Published in
8 min readAug 25, 2022
https://spacemesh.io/

Щиро дякуємо за вашу підтримку проекту Spacemesh.
Для тих, хто не стежив за нами уважніше, Spacemesh — це протокол першого рівня, над яким ми почали працювати п’ять років тому,
поставивши перед собою складне завдання: винайти радикально інший підхід до протоколів блокчейну L1, зосереджений на якісному аспекті децентралізації.

На початку процесу формування Spacemesh — нам стало очевидним, що цінність справедливості становить сферу грошей і що найсправедливіша грошова система має бути раціонально обрана вільними людьми.
А потім порушується ще більш справедливими грошима тощо.
Чим краще дана грошова система (або криптовалюта) може захистити себе від інтересів своєї багатої меншості, тим краще така система позиціонується, щоб підтримувати справедливість, підтримувати позицію монет у людей, залишатися автентичною для суспільства.

У результаті процес прийняття рішень Spacemesh керувався питанням «що б вимагала справедливість»? Те, що ми прагнемо, є простим у обіцянках, але дуже складним для реалізації:
переконатися, що домашній майнінг буде постійно справедливим та доступним.
Таким чином, потужні майнери не можуть отримувати непропорційно велику частку винагород. Симптом, який ми спостерігали в інших криптовалютах.

Досягнення довгострокової децентралізованої інфраструктури — це зовсім не просто і не для слабких духом. Спробуйте лише уявити будь-яку команду, яка руйнується та відроджується протягом такого тривалого часу, в умовах надзвичайної невизначеності, наша рішучість була перевірена стільки разів.
Але завдяки міцній переконаній довірі до професора Тала Морана, доктора Іддо Бентова та решти команди дослідників протоколу Spacemesh, після 5 років і ~500 000 годин розробки ми нарешті наближаємося до запуску нашого радикально іншого бачення.

Безперешкодний, децентралізований, надійно нейтральний, перевірено безпечний та повністю програмований регістр

Tomer Afek

Чого ще не вистачає?

Наша робота ґрунтується на передумові, що ідеал «Народна монета» ще не був досягнутий у існуючих мережах PoW та PoS через неможливість розподілити активи (і владу) серед досить широкої групи населення.
Ми вважаємо, що для досягнення бажаного результату життєво важливо завжди залишатися відкритими для домашніх майнерів з домашнім обладнанням та середніми технічними навичками,
щоб приєднатися до мережі як повні вузли майнінгу. Це прагнення глибоко закладено у конструкції та економіці протоколу Spacemesh:

У той час як із заданої точки зору каденції, наприклад. щомісяця, напевно, настане місяць, коли купівельна спроможність винагород не компенсує експлуатаційні витрати на майнінг, якщо такі існують.
Тим не менш, такі щомісячні втрати, у будь-якому випадку, обмежені різницею у вартості електроенергії для того, щоб залишити ПК включеним 24/7, і, можливо, «альтернативними витратами» на сховище, якби ви майнули щось ще. д., приблизно дюжина доларів на місяць. Рівновага при такій економіці, враховуючи досить довгу тривалість та коливання цін на монети і т. д., розумно сприяло б домашнім майнерам із майже нульовими граничними витратами.

Віталік Бутерін стверджує, що в Endgame є неможливим, але ми дозволимо собі не погодитись.
Можна сказати, що весь проект і протокол Spacemesh спрямовані на спростування цієї гіпотези та на доказ того, що масове децентралізоване виробництво блоків не тільки можливе, але й вигідне (для всіх майнерів) та стійке.
Наші наполегливі зусилля щодо масового децентралізованого виробництва блоків або неймовірно наївні (якщо ми помиляємось), або неймовірно новаторськи (якщо ми маємо рацію та здатні запропонувати якісно інший підхід).

Зокрема, що стосується впливу на навколишнє середовище, хоча блокчейн PoS є найбільш екологічним, його нейтралітет,
що «заслуговує на довіру», досягається з великими витратами.
У будь-якому випадку ця «екологічність» не враховує негативні зовнішні ефекти, пов’язані з властивою PoS нездатністю поширювати монети ширше, або початкові витрати, пов’язані з цим, у разі, наприклад, переходу Ethereum від PoW до PoS.

Ми вважаємо, що популярність PoS не повинна приводити до висновку, що ми не можемо бути добрішими до навколишнього середовища, ніж Біткойн, не жертвуючи при цьому «нейтралітетом, що заслуговує на довіру».

Yael Hoffman

Шлях Spacemesh

З першого тижня грудня (#18weeks) і далі для нащадків існуватиме щось нове, нова технологічна інфраструктура з відкритим вихідним кодом у суспільному надбанні, криптовалюта Spacemesh.
У якому будь-хто, хто має звичайний комп’ютер, вільне місце на диску та підключення до Інтернету (~ 1 мільярд людей), може безпосередньо брати участь у чесному майнінгу з дому та практично з нульовими капітальними витратами.
Модель розподілу Spacemesh, як ми вважаємо і пояснимо, як ніколи раніше наближається до ідеалу справедливого розподілу:

Magic Internet Money Будь-хто може бути учасником майнінгу з дому

  • Протягом першого року ні в кого (включаючи команду Spacemesh, наших інвесторів та біржі) немає монет, і єдиний спосіб отримати монету — видобути її самостійно;
    Навіть дуже багаті сторони не можуть купувати ліквідні монети Smesh (поки не буде зібрано достатньо для торгівлі на біржах); Ця частина має вирішальне значення, оскільки вона гарантує,
    що команда spacemesh, інвестори і т. д. НЕ контролюють, хто видобуватиме монети.
  • Після приєднання, завдяки «спільному» (неконкурентному) процесу майнінгу, всі сторони отримують однакову винагороду за одиницю зберігання (наприклад, ГБ), причому чим дешевше диск, тим вигідніше; Ця частина має вирішальне значення для захисту інтересів дрібних майнерів.
  • Гаманець та додаток для майнінгу (для MacO, Windows та Linux, який дуже простий у використанні. Ця частина має вирішальне значення, щоб дозволити більшій кількості людей (переважно молодших і менш привілейованих) приєднатися).

Пояснення: Spacemesh не може гарантувати, що прибутки перевищують витрати (якщо такі існують), це залежить від загального обсягу сховища, виділеного для мережі, і від того якою буде ціна.

Через те, що це переважно психологічний експеримент, жодної впевненості очікувати не доводиться, але розумно очікувати, що купівельна спроможність винагороди майнерам для базової одиниці зберігання буде дуже низькою.
Таким чином, якщо ви витратите гроші на покупку чогось для покращення майнінгу Spacemesh, ви навряд чи окупите вкладення. І ще більш малоймовірно, що ви терпітимете повторювані граничні витрати на експлуатацію домашнього / хмарного мега-майнера.

Якою б не була винагорода, то це те, що домашні майнери, які використовують те, що в них уже є вдома, мають найнижчі граничні витрати на майнінг (порівняно з домашніми/хмарними мега-майнерами) і тому, ймовірно, продовжать добувати прибуток, тоді як промислові майнери можуть упустити.

Така установка є найкращою командою, яку Spacemesh знає, як досягти, на векторі оптимального справедливого розподілу цифрового активу серед великої кількості домашніх майнерів, що є блискучою відправною точкою для хорошого управління, керованого спільнотою: Spacemesh послужить гарну службу для захисту інтересів дрібних майнер протягом дуже довгого часу.

Особливості конструкції Spacemesh

Новий підхід до досягнення консенсусу в безперешкодних умовах, що використовується для програмованої криптовалюти загального призначення:

  • Замість використовуваного PoW або PoS Spacemesh використовує PoST (Proofs of Space-Time) — «багаторазовий» PoST дозволяє майнерам використовувати дисковий простір, а не ЦП як дефіцитний ресурс, що є набагато менш енергоємною альтернативою. Багато домашніх користувачів вже мають великі диски з великою кількістю вільного місця. Для цих користувачів граничні витрати на участь як майнер надзвичайно низькі,
    оскільки замість створення нового доказу для кожного завдання і майнери Spacemesh, що випливає з цього плати за електроенергію, постійно повторно використовують вихідний доказ,
    що призводить до надзвичайно низького споживання енергії.
  • Замість ланцюгової топології (тобто блокчейна) Spacemesh використовує DAG (спрямований ациклічний граф), також відомий як «сітка». Майнери Spacemesh генерують кілька блоків паралельно — і всі вони можуть бути “прийняті” як дійсні блоки, уникаючи лотереї, забезпечуючи дуже високу пропускну спроможність транзакцій навіть у мережах із високою затримкою.
  • Крім того, замість вибору лідера з одним переможцем за допомогою лотереї («конкурентний майнінг»), який використовується у всіх консенсусах, заснованих на Накамото, Spacemesh використовує неконкурентне голосування «без лідера» без лотереї («колаборативний майнінг»). Spacemesh спроектований так, щоб бути протоколом без гонок — чесно згенеровані блоки завжди стають дійсними, а це означає, що потужний майнер не може отримати непропорційно більшу частину винагороди. Це значно спрощує доказ того, що протокол сумісний із стимулами.
  • Протокол Spacemesh дуже надійний. Подібно до PoW і на відміну від PoS, Spacemesh може самовідновлюватися після довільного порушення наших припущень про безпеку — навіть якщо система постійно зазнає атаки з боку зловмисника, який контролює постійну частку ресурсів простору-часу. Тобто чесні сторони прийдуть до консенсусу з будь-яких початкових умов, щойно припущення про безпеку знову будуть задоволені.
    Ми вважаємо, що це важлива міра надійності протоколу, яка значною мірою ігнорувалась у попередній роботі.
  • Ми також доводимо, що протокол Spacemesh безпечний доти, доки зловмисник контролює менше 1/3 частки просторово-часових ресурсів у системі та за розумних припущень про мережеву синхронізацію (зокрема, ми припускаємо, що кожне повідомлення, прочитане чесною стороною в момент часу t побачать Всі чесні сторони в момент часу t+δ, де час вимірюється в «раундах»,
    для конкретності можна уявити δ як 30 секунд, але точне число залежить від емпірично виміряної затримки в мережі. Чесні майнери контролюють менше 2/3 частки простору-часу), то протокол Spacemesh буде самовідновлюватися,
    коли ці припущення знову виконуються: після періоду самовідновлення (довжина якого залежить від тривалості та серйозності порушень), чесні майнери гарантовано перебувають у консенсусі по всій історії.
    Даємо доказ безпеки гарантії самовідновлення Spacemesh.

Теоретичні досягнення протоколу Spacemesh:

  1. Справедливість
    Протокол Spacemesh більш справедливий стосовно дрібніших майнерів. Майнери отримують свою справедливу частку винагород, зібраних кожну ЕПОХУ (~ 2 тижні) лише залежно від розміру їхніх зобов’язань щодо зберігання.
  2. Безперешкодний
    Набагато нижчі бар’єри для входу в порівнянні з існуючими криптовалютами без дозволу: для того, щоб приєднатися до мережі як майнер, все, що потрібно, — це ПК з вільним місцем на диску та надійний Інтернет. Немає потреби у спеціальному устаткуванні для майнінгу, а поточне енергоспоживання низьке (отже, немає величезних рахунків за електроенергію).
    Більше того, немає необхідності в будь-якому депозиті, банківському рахунку чи кредитній картці.
  3. Децентралізація
    Вкрай важливо, що низькі граничні витрати для домашніх користувачів (при достатньому дисковому просторі, що не використовується) у поєднанні з властивістю відсутності гонок
    (яка гарантує, що винагорода пропорційно вкладеним ресурсам простору-часу) спонукають дрібних майнерів приєднуватися.
  4. Низька дисперсія/передбачуваність винагород
    Гігантська ціна монети з низькою ймовірністю в системі «переможець отримує все», такий як BTC або CHIA, запускає азартну схему у вашому мозку та питання:
    «Що, якщо наступний жорсткий диск, який я куплю, принесе мені виграш у розмірі 3000 доларів?» в глибині душі.
    Це призводить до того, що люди роблять дурні ставки, купують величезні ферми жорстких дисків і поступово розуміють, наскільки погані шанси, бо всі, як вони, мали одну й ту саму ідею швидкого збагачення.
    На відміну від Spacemesh, винагороди, які ви отримаєте в перший день, ймовірно, будуть дуже маленькими (припустимо, що це станеться набагато пізніше за генезу), але ви можете набагато надійніше оцінити, якими будуть ваші доходи з часом, і немає великої можливості день виплати винагороди, щоб спровокувати вашу гру.

Інші нові функції Spacemesh (технічні особливості, якими ми пишаємось):

  1. Proof-of-Space-Time вперше виконано правильно: майнер заповнює свої диски раз і назавжди, сповнений радості стриманий досвід майнінгу.
  2. Дуже виразна перспективна платформа смарт-контрактів (шаблони, створені користувачами, абстракція облікових записів, гнучка схема одноразових номерів тощо).
  3. Надійні гарантії недозволеного доступу та опору цензурі (глибоко закладені у наш узгоджений дизайн)
  4. Вбудована стійкість до випереджальних та інших різновидів MEV (завдяки рандомізованому механізму пропозицій та уніфікованої блокової конструкції)
  5. Масштабованість за рахунок розв’язки консенсус-виконання

Коли мені буде 50 років, і я озираючись назад на перелякану дитину, якою колись був, я назавжди вдячний Сатоші Накамото (людині чи групі) за спадщину, вдячний за перетворюючий досвід, який надає криптовалютна індустрія.

Перш за все, вдячні вам, дорога спільнота Spacemesh, за довіру, відданість, радість і творчість, які ви виявляєте до нас протягом цього довгого періоду очікування, повільно переслідуючи разом одну й ту саму естетику для майбутнього.

spacemesh

Основні єтапи:

  • Функцію Spacemesh v1.0 завершено (тільки облікові записи гаманців з одним та кількома підписами) — 7 вересня.
  • Тестування завершено, заморожування коду v1.0–24 листопада
  • Кампанія з відкритим вихідним кодом та Bug Bounty — протягом листопада.
  • Запуск Mainet (v1.0) — 5–12 грудня.
  • Оновлення основної мережі до версії 2.0 з повною підтримкою смарт-контрактів — 3 квартал 2023 р.
  • Очікуйте, що спільнота Spacemesh «ще більше знизить бар’єри для входу та максимально спростить приєднання більшої кількості демографічних груп до крипто-революції» у майбутньому.
https://medium.com/spacemesh

Official links:

--

--