Συνέντευξη με τον διάσημο Cosplay Φωτογράφο Σπύρο Κακούρη

Πριν λίγους μήνες είχα την τιμή να βρίσκεται κοντά μου ο διάσημος Cosplay φωτογράφος Σπύρος Κακούρης (SpyrosK Photography). Ο Σπύρος παραχώρησε μια μοναδική συνέντευξη κατά τη διάρκεια της εκπομπής Artventures στον διαδικτυακό Ραδιοφωνικό σταθμό Spam Radio του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μας μίλησε για πολλές πτυχές του φωτογραφικού αντικειμένου του και μας ανοίχτηκε για πράγματα που πολλοί πιθανόν δεν γνώριζαν για τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται. Μια συνέντευξη άνευ προηγουμένου και που πολλοί περιμένανε. Πάμε, λοιπόν να δούμε ποιος είναι ο Σπύρος Κακούρης και τι έχει να μας πει για το εξαιρετικά ξεχωριστό χόμπι του, όπως το αποκαλεί ο ίδιος.

Ο Σπυρίδων Κακούρης, γνωστός στον καλλιτεχνικό χώρο ως SpirosK Photography, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, όπου και συνεχίζει να ζει. Σπούδασε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες. Εργάζεται ως επαγγελματίες προγραμματιστής, αλλά το πραγματικό του πάθος είναι η φωτογραφία. Εκτός από την αυτοεκπαίδευση, παρακολούθησε σεμινάρια επί σειρά ετών στην ιδιωτική σχολή pragma.gr του Θάνου Παπαδόπουλου. Τα φωτογραφικά του ενδιαφέροντα είναι η σκοτεινή φαντασία, το Cosplay και τα Pinup, αλλά αραιά και που κάνει πορτραίτα. Ο αγαπημένος του διάσημος φωτογράφος είναι ο Jan Saudek και ο Gil Elvgren είναι ο καθοδηγητής του όσον αφορά τα Pinup.

Έχει λάβει μέρος σε πολλαπλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και οι φωτογραφίες του έχουν αναδημοσιευτεί από περιοδικά του εκάστοτε χώρου καθώς και διαδικτυακούς τόπους σε διάφορες χώρες του κόσμου. Φυσικά, έχει λάβει μέρος σε πολλαπλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και οι φωτογραφίες του έχουν αναδημοσιευτεί από περιοδικά του εκάστοτε χώρου καθώς και διαδικτυακούς τόπους σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στον ελέυθερό του χρόνο, εκτός του να επεξεργάζεται τις φωτογραφίες που τράβηξε, ταξιδεύει όσο περισσότερο μπορεί σε όσες περισσότερες χώρες του κόσμου γίνεται. Τέλος, γράφει επίσης διηγήματα επιστημονικής και μη φαντασίας.

Ξεκινώντας από τα βασικά, από πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την φωτογραφία;

Η φωτογραφία ξεκίνησε, θα έλεγα, από τότε που ήμουν δεκαέξι χρονών με μια μικρή compact που είχαν οι γονείς μου, με film τότε. Προφανώς κάποια στιγμή διακόπηκε αυτή η ενασχόληση λόγω σπουδών, που ήταν οι σπουδές πληροφορικής βασικά. Συνεχίστηκε ξανά αφού μπόρεσα να έχω κάποια οικονομική επιφάνεια για να μπορώ να αγοράσω εξοπλισμό όπως flash, φακούς και λοιπά. Γύρω στα εικοσιπέντε μου το ξαναέπιασα δυναμική δηλαδή.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι άργησες λίγο δηλαδή.

Η φωτογραφία χρειάζεται ένα άλφα κεφάλαιο. Άμα δεν το έχει η οικογένειά σου δεν είναι εύκολο να ασχοληθείς σοβαρά.

Θεωρείς την φωτογραφία ακριβό σπορ;

Αν κάνεις φωτογραφία δρόμου, όχι, την βγάζεις φθηνά. Αλλά εγώ που ήθελα να κάνω studio photography, με φώτα, επεξεργασίες και τέτοια δυστυχώς ναι, είναι ακριβό σπορ. Είναι αλλιώς άμα θέλεις να κάνεις studio photography.

Ανέβασες λοιπόν τον πήχη για τον εαυτό σου από πολύ νωρίς. Το πήγες κατευθείαν επαγγελματικά;

Χόμπι ήταν, απλώς αυτό ήταν το είδος φωτογραφίας που ήθελα να κάνω. Για εμένα δεν είναι κατώτερη η street photography. Έχει και αυτή μεγάλες δυσκολίες. Το ότι έχει φθηνότερο εξοπλισμός δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερη σαν τέχνη. Απλώς, ήθελα να κάνω ένα πολύ συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας από παλιά. Σιγά, σιγά λίγο από εδώ λίγο από εκεί αγόρασα το ένα, το άλλο. Τώρα νομίζω είμαι αρκετά καλά από εξοπλισμό.

Οπότε είσαι από τους φωτογράφους που δίνουν έμφαση στον σωστό εξοπλισμό; Υπάρχουν άλλοι φωτογράφοι που μου λένε πως αυτό που μετράει είναι η ματιά ακόμα και αν ο εξοπλισμός είναι ο χειρότερος.

Η ματιά είναι πάνω από όλα. Αλλά εξαρτάται και αυτό πάντα από το είδος φωτογραφίας που κάνεις.

Η φωτογραφία τι είναι για εσένα, γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή τέχνη για εσένα;

Η φωτογραφία για εμένα είναι ένας τρόπος έκφρασης. Στην ουσία, πήρε την θέση της γραφής από ένα σημείο και μετά για εμένα. Η συγγραφή είχε προηγηθεί από την φωτογραφία, έγραφα κυρίως στα φοιτητικά μου χρόνια. Μετά, όσο ασχολούμουν όλο και περισσότερο με τη φωτογραφία, η συγγραφή κάπου έχασε έδαφος και το πήρε η φωτογραφία. Και στα δύο, αυτό που θέλω να βγάζω προς τα έξω είναι εικόνες. Οπότε, για εμένα και τα δύο είναι περίπου το ίδιο.

Αυτό που ουσιαστικά σου προσφέρει μέσα σου η φωτογραφία στο τέλος της ημέρας τι είναι;

Τη χαρά της δημιουργίας, καθαρά.

Πως έφτασες στο σημείο να προσδιορίσεις το φωτογραφικό σου θέμα και να επικεντρωθείς στα θέματα με τα οποία καταπιάνεσαι σήμερα;

Η αλήθεια είναι πως μέχρι κάποια εποχή δεν υπήρχε Cosplay στην Ελλάδα. Όπως πολλά πράγματα άργησε λίγο να έρθει. Οπότε, ξεκίνησα με τα Pinup τα οποία είναι studio photography. Μου άρεσε πάρα πολύ. Μου άρεσαν τα Pinup από παλιά, οι ζωγραφιές και κυρίως του Elvgren και για αυτό τον ακολουθώ. Υπήρχαν και άλλα μεγάλα ονόματα φυσικά που ζωγράφιζαν Pinups την δεκαετία του ’50 στην Αμερική, όπως ο Vargas. Για εμένα, βέβαια, τα pinup του Elvgren είναι αυτά που εμένα μου έβγαζαν αυτό που πρέπει να είναι το σωστό pinup. Μετά, το dark fantasy και το fantasy προέκυψε ως αντικατάσταση της συγγραφής στην ουσία, γιατί ασχολούμουν με fantasy συγγραφή οπότε το αμέσως επόμενο ήταν fantasy φωτογραφία. Τα Cosplay προέκυψαν γιατί είμαι, δεν θα ήθελα να πω την λέξη Otaku, αλλά ασχολούμουν πολύ με manga, αντίστοιχες σειρές, Comics, Retro παιχνίδια και λοιπά. Οπότε όλη αυτή η ιδέα του να αναπαραστήσω τους χαρακτήρες των παιχνιδιών των Comic και των παιχνιδιών με τη φωτογραφία μου, μου έκανε πολύ κλικ.

Είναι πολλοί που δεν γνωρίζουν τον όρο Cosplay. Θες να μας εξηγήσεις περί τίνος πρόκειται λίγο πιο αναλυτικά;

Το Cosplay βγαίνει από τις λέξεις Costume και Play, είναι μια σύντμηση. Είναι πολύ συχνό στην Ιαπωνία το να συντμήζουν λέξεις. Στην ουσία σημαίνει ότι φοράς ένα κουστούμι και υποδύεσαι έναν χαρακτήρα. Τώρα, αυτό το κουστούμι είναι από έναν υπάρχοντα χαρακτήρα σε comic, ταινία, σειρά όπως σου είπα. Συνήθως υποδύεσαι αυτό τον χαρακτήρα σε conventions όπως είναι εδώ στην Ελλάδα το Athenscon, Comicdom με την οποία είμαι και συνεργάτης, Digital 360, Gameathlon, Digital Universe τα οποία είναι και αρκετά μεγάλα πλέον. Πιο παλιά είχαμε πάρτι μόνο. Τώρα αυτά έχουν ψιλοεξαφανιστεί αυτά. Αντίστοιχα conventions υπάρχουν και στην Θεσσαλονίκη, απλά δεν τα ξέρω για να στα πω. Εκεί πάνε πάντως οι Cosplayers, έτσι λέγονται αυτοί που κάνουν Cosplay και δεν υπάρχει αντίστοιχος ελληνικός όρος, και φοράνε τις στολές τους φωτογραφίζονται και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.

Εσένα σου έκατσε μάλλον καλά που άργησε να έρθει το Cosplay στην Ελλάδα γιατί και εσύ άργησες σχετικά να ασχοληθείς με την φωτογραφία.

Μπορείς να το πεις και έτσι. Μπορείς να πεις ότι άμα είχε έρθει και πιο αργά να ήμουν πιο προετοιμασμένος. Μπορείς να το δεις όπως θες δεν θα σου πω όχι. Ήταν όμως πράγματι καλή εποχή. Τα πάρτι ήταν πολύ ωραία. Γινόντουσαν σε bar, έπαιζε Ιαπωνική, Κορεάτικη μουσική και ο κόσμος χόρευε. Είχε και διαγωνισμούς βέβαια αλλά πολύ πιο informal φάση από τα conventions. Ωραία και αυτή η εποχή, πέρασε τώρα και είμαστε στην εποχή των conventions. Το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Πάει καλά όμως. Το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι κάποιος Cosplayer μας να είναι πιο αναγνωρίσιμος και στο εξωτερικό. Δεν έχουμε κάποιον διεθνώς αναγνωρίσιμο Cosplayer. Σιγά, σιγά σίγουρα.

Κρίνοντας και από την τελευταία νικήτρια του Comicom Con, την Rene Polymorfous, βλέπουμε πως οι Έλληνες Cosplayers έχουν ανεβάσει αρκετά τον πήχη.

Καλά ναι, όλες οι συμμετοχές ήταν καταπληκτικές και για τα διεθνή δεδομένα. Βέβαια δεν βοηθάνε άλλα πράγματα στην χώρα. Είμαστε μακριά από τα κεντρικά σημεία της Ευρώπης, της Αμερικής, που γίνονται κυρίως όλα αυτά. Δεν είναι τόσο εύκολο να προωθηθούν οι δικοί μας οι Cosplayers και τα υλικά δεν είναι και τόσο φθηνά εδώ. Για να βγάλουν λεφτά οι Cosplayers πρέπει να δέχονται παραγγελίες για να φτιάχνουν στολές. Για να στείλουν μια στολή πρέπει να πληρώσουν και το ταχυδρομείο. Γενικά, η χώρα δεν βοηθάει είναι η αλήθεια.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Cosplay Φωτογραφίας;

Η Cosplay φωτογράφιση είναι στην ουσία ένα πορτραίτο. Αλλά μπορείς να το πάρεις από ένα απλό πορτραίτο με φυσικό φως μέχρι το στούντιο που ρυθμίζεις εσύ το φως. Έχει μεγάλο εύρος του τι θα κάνεις στο editing, στο post process. Μπορεί να γίνει μια απλή παρουσίαση ή να φτάσει μέχρι την αναδημιουργία μιας σκηνής για την οποία είναι γνωστός ο χαρακτήρας στο παιχνίδι του ή την ταινία του, παραδείγματος χάρη. Αν θα έπρεπε να το κατατάξω πάντως στα βασικά ήδη φωτογραφίας είναι φωτογραφία πορτραίτου.

Γιατί θα συνιστούσες σε κάποιον να ασχοληθεί με την Cosplay φωτογραφία; Καταρχάς, θα το συνιστούσες;

Η Cosplay φωτογραφία είναι καλή για αυτούς που τους ενδιαφέρουν οι χαρακτήρες. Δεν νομίζω δηλαδή ότι ένας φωτογράφος μόδας θα ασχοληθεί και με την Cosplay φωτογραφία. Εάν έχεις πάθος με χαρακτήρες από συγκεκριμένες ταινίες και σειρές τότε αυτό το είδος είναι σχεδόν μονόδρομος. Και fantasy φωτογραφία να κάνεις πάλι η Cosplay φωτογραφία είναι ένα πάρα πολύ καλό πεδίο ασχολίας γιατί θα έχεις έτοιμους fantasy χαρακτήρες από τους Cosplayers. Άμα όμως σε κάποιον δεν αρέσουν όλα αυτά, πιο πολύ θα του είναι πρόβλημα και αδιάφορο να ασχοληθεί μαζί τους. Πρέπει να σου αρέσουν τα Cosplay. Με το τι θα ασχοληθείς έχει να κάνει άμεσα με τα ενδιαφέροντα σου και την εστίαση σου.

Πες μας ποια είναι η γνώμη σου για την επεξεργασία της φωτογραφίας- editing; Είναι πολλοί φωτογράφοι που το λατρεύουν και άλλοι που προτιμούν να επεξεργάζονται μόνο μέσω Light room αντί για Photoshop και πάλι διακριτικά. Εσύ βλέπω βέβαια ότι είσαι λάτρης του χρώματος και της δημιουργίας μιας πιο φαντασιακής αύρας, πιο εκτός πραγματικότητας, δεν σε ενδιαφέρει τόσο το φυσικό αποτέλεσμα.

Έχω και φυσικές φωτογραφίες. Αυτό που μου αρέσει κυρίως είναι το Photoshop και η αλλαγή της φωτογραφίας, προσθαφαίρεση στοιχείων στο φόντο κατά κύριο λόγο. Μου αρέσει να προσθέτω μάγια, φίλτρα, μπουντρούμια, υπερδυνάμεις. Αυτά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν χωρίς Photoshop και πολύ κοστοβόρα.

To Photoshop το έμαθες μόνος σου; Γιατί είναι ένα πολύ δύσκολο εργαλείο.

Μόνος μου. Υπάρχει στο YouTube τεράστιο πλήθος γνώσης, κόλπα και τεχνικές. Κάθομαι με τις ώρες και βλέπω από διάφορους γραφίστες και φωτογράφους τι κάνουν και το αναπαράγω. Σκέφτομαι και εγώ να κάνω κάποια βιντεάκια στο YouTube κάποια στιγμή με μικρά κόλπα. Δεν έχω ανεβάσει ακόμα κάτι γιατί έχω τρομερό φόρτο εργασίας αυτή την στιγμή. Είναι στο σχέδιο όμως. Θα δείχνω κολπάκια που χρειάζονται συχνά.

Γιατί επιλέγεις να βάζεις υδατογράφημα στις φωγραφίες σου; Μπορεί να σου φαίνεται κάπως η ερώτηση αλλά είναι πάλι πολλοί φωτογράφοι που διαφωνούν με την εισαγωγή υδατογραφήματος στις δικές του φωτογραφίες.

Το ξέρω, και ο δάσκαλός μου το ίδιο. Κοίτα, την εποχή του Ίντερνετ που όποιος θέλει παίρνει μια φωτογραφία, την σώζει, την αναδημοσιεύει, την έχει για δική του, βγάζει ακόμα και λεφτά από αυτή για παράδειγμα, δεν είναι να τις έχεις χωρίς υδατογράφημα πιστεύω. Προφανώς θα κάνω μια έκθεση αλλά είμαι κατά του να μην έχει υδατογράφημα στο Ίντερνετ. Βέβαια και αυτό μπορεί να αφαιρεθεί πανεύκολα βέβαια.

Είχες ποτέ πρόβλημα με αυτό; Έχουν χρησιμοποιήσει φωτογραφία σου χωρίς την άδειά σου;

Ναι, πιστεύω όλοι το έχουν ζήσει αυτό. Κάποιο περιοδικό έκανε αφιέρωμα στο Cosplay κάποια στιγμή και χρησιμοποίησε φωτογραφίες μου χωρίς να με ρωτήσει.

Και πως το αντιμετώπισες;

Τους έστειλα μια διαμαρτυρία αλλά προφανώς δεν είχε νόημα να το κυνηγήσω νομικά γιατί το ποσό που επιδικάζεται για τέτοιες πράξεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι πιο μικρό από τα δικαστικά έξοδα. Άμα δεν έχεις λεφτά, δεν έχει νόημα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ασπρόμαυρη φωτογραφία;

Είναι πολύ ωραία για αυτούς που την κάνουν αλλά είναι αυτό που λέμε: « μακριά και αγαπημένοι». Μου αρέσει να την βλέπω αλλά δεν μου αρέσει να την κάνω.

Σε ενδιαφέρει να περάσεις κάποιο μήνυμα μέσα από το έργο σου; Και αν ναι, πως το πετυχαίνεις;

Θέλω να περνάω μηνύματα. Έχω δύο σειρές φωτογραφιών που έχουν να κάνουν με κάποιο σοβαρό μήνυμα. Το ένα είναι το Human Products, το οποίο είναι μια σειρά φωτογραφιών που είχα κάνει με την Ειρήνη Έστραλ. Είχε ξεκινήσει μετά από το έργο του Scott Blake. Αυτός είχε κάνει art με barcodes, το δικό μου ήταν ένα meta-art του έργου του. Έχει να κάνει με το πώς ο άνθρωπος της εποχής μας πλασάρει τον εαυτό του ως προϊόν. Γενικά, το πώς πουλάμε τον εαυτό μας με όλες τις έννοιες του πουλάω. Είναι ένα Project για το οποίο θα γίνουν και άλλες φωτογραφίες στο μέλλον αλλά δεν έχω τον χρόνο προφανώς. Δεν έχει κλείσει, όμως, εντελώς. Όλα μου τα Project τα δουλεύω ακόμα.

Γιατί επιλέγεις να βάζεις υδατογράφημα στις φωγραφίες σου; Μπορεί να σου φαίνεται κάπως η ερώτηση αλλά είναι πάλι πολλοί φωτογράφοι που διαφωνούν με την εισαγωγή υδατογραφήματος στις δικές του φωτογραφίες.

Το ξέρω, και ο δάσκαλός μου το ίδιο. Κοίτα, την εποχή του Ίντερνετ που όποιος θέλει παίρνει μια φωτογραφία, την σώζει, την αναδημοσιεύει, την έχει για δική του, βγάζει ακόμα και λεφτά από αυτή για παράδειγμα, δεν είναι να τις έχεις χωρίς υδατογράφημα πιστεύω. Προφανώς θα κάνω μια έκθεση αλλά είμαι κατά του να μην έχει υδατογράφημα στο Ίντερνετ. Βέβαια και αυτό μπορεί να αφαιρεθεί πανεύκολα βέβαια.

Είχες ποτέ πρόβλημα με αυτό; Έχουν χρησιμοποιήσει φωτογραφία σου χωρίς την άδειά σου;

Ναι, πιστεύω όλοι το έχουν ζήσει αυτό. Κάποιο περιοδικό έκανε αφιέρωμα στο Cosplay κάποια στιγμή και χρησιμοποίησε φωτογραφίες μου χωρίς να με ρωτήσει.

Και πως το αντιμετώπισες;

Τους έστειλα μια διαμαρτυρία αλλά προφανώς δεν είχε νόημα να το κυνηγήσω νομικά γιατί το ποσό που επιδικάζεται για τέτοιες πράξεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι πιο μικρό από τα δικαστικά έξοδα. Άμα δεν έχεις λεφτά, δεν έχει νόημα.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ασπρόμαυρη φωτογραφία;

Είναι πολύ ωραία για αυτούς που την κάνουν αλλά είναι αυτό που λέμε: « μακριά και αγαπημένοι». Μου αρέσει να την βλέπω αλλά δεν μου αρέσει να την κάνω.

Σε ενδιαφέρει να περάσεις κάποιο μήνυμα μέσα από το έργο σου; Και αν ναι, πως το πετυχαίνεις;

Θέλω να περνάω μηνύματα. Έχω δύο σειρές φωτογραφιών που έχουν να κάνουν με κάποιο σοβαρό μήνυμα. Το ένα είναι το Human Products, το οποίο είναι μια σειρά φωτογραφιών που είχα κάνει με την Ειρήνη Έστραλ. Είχε ξεκινήσει μετά από το έργο του Scott Blake. Αυτός είχε κάνει art με barcodes, το δικό μου ήταν ένα meta-art του έργου του. Έχει να κάνει με το πώς ο άνθρωπος της εποχής μας πλασάρει τον εαυτό του ως προϊόν. Γενικά, το πώς πουλάμε τον εαυτό μας με όλες τις έννοιες του πουλάω. Είναι ένα Project για το οποίο θα γίνουν και άλλες φωτογραφίες στο μέλλον αλλά δεν έχω τον χρόνο προφανώς. Δεν έχει κλείσει, όμως, εντελώς. Όλα μου τα Project τα δουλεύω ακόμα.

Κάποιο άλλο αξιόλογο φωτογραφικό ταξίδι;

Ταξιδεύω αρκετά, όσο μπορώ. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια. Μου αρέσει πάρα πολύ το Χονγκ Κονγκ. Δυστυχώς έχω πάρα πολλά χρόνια να πάω. Μου αρέσει πάρα πολύ σαν πόλη. Οι ασιατικές πόλεις είναι αρκετά διαφορετικές και για εμένα πάρα πολύ όμορφες παρά τα ελαττώματά τους. Εκεί είναι ένα σημείο που μου άρεσε πολύ να κάνω φωτογραφία δρόμου, φωτογραφία κτιρίων.

Τι έχουν να προσφέρουν τα ταξίδια σε έναν φωτογράφο;

Εξαρτάται από τις φωτογραφίες που κάνεις πάντα. Αν κάνει φωτογραφία τοπίου είναι μονόδρομος γιατί βρίσκεις τοπία που δεν τα βρίσκεις εύκολα άμα μένεις στο ίδιο σημείο. Ας μην ξεχνάμε ότι η φωτογραφία τοπίου είναι πολύ σημαντική. Τώρα για ένα φωτογράφο Cosplay, βλέπεις άτομα με άλλη νοοτροπία, άλλες στολές, διαφορετικά και είναι ωραίο. Γενικά, ότι και να κάνει στη ζωή σου, το να αποκτάς εμπειρίες και γνωριμίες είναι πολύ σημαντικό. Για αυτό τα ταξίδια είναι πολύ σημαντικά. Και συγγραφή να κάνεις, να γράφεις τραγούδια, να τραγουδάς πρέπει να ταξιδεύεις. Είναι διαφορετικό από το να δεις ένα μέρος στο Internet.

Η οικονομική κρίση, ειδικά στην τέχνη, επηρεάζει. Ειδικά σε εσάς τους φωτογράφους κάνει κακό;

Δύσκολο αυτό που ρωτάς. Καταρχήν, η οικονομική κρίση έχει το πρόβλημα ότι σε δυσκολεύει να αγοράσεις εξοπλισμό ο οποίος είναι πανάκριβος. Από την άλλη έχουν μειωθεί και οι αμοιβές βέβαια των συνεργατών, μακιγιέζ ας πούμε, hairstylists. Και τα ταξίδια είναι πιο δύσκολα με την οικονομική κρίση. Από τη στιγμή που έχει όμως έναν βασικό εξοπλισμό μπορείς να κάνεις καλές φωτογραφίες, δεν είναι πρόβλημα. Το θέμα είναι να φτάσεις να έχεις έναν alpha βασικό εξοπλισμό και καλούς συνεργάτες. Νομίζω όλα τα άλλα γίνονται.

Πιστεύεις ότι όταν ένας καλλιτέχνης αρχίζει να βλέπει την τέχνη του βιοποριστικά, αλλάζει η αντιμετώπισή του ως προς αυτό;

Σαφώς, έχεις άλλα άγχη όταν αρχίζεις να το βλέπεις βιοποριστικά. Καταρχήν, πρέπει να φροντίζεις να βγαίνουν οι λογαριασμοί του μήνα. Στη φωτογραφία πως θα βγάζεις χρήματα εκτός από γάμους και βαφτίσια; Είναι σχεδόν μονόδρομος. Κάποιοι βγάζουν λεφτά από σεμινάρια αλλά δεν ζουν όλοι από αυτά. Κάποιοι τυχεροί ας πούμε που έχουν σχολές, είναι πολύ λίγοι. Αυτοί είναι φτασμένοι και καλοί στη δουλειά τους. Είναι αλλιώς να το κάνεις όμως με το μεράκι σου και άλλο να αγχώνεσαι να βγάλεις από αυτό τους λογαριασμούς του μήνα, να ζήσεις τα παιδιά σου, δεν είναι το ίδιο.

Θέλεις να μας πεις για το Steampunk; Ανήκει στο Cosplay ή είναι μια κατηγορία από μόνο του;

Το Steampunk είναι και Cosplay υπό μια έννοια γιατί φτιάχνεις κουστούμι. Το Steampunk είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος λογοτεχνίας. Είναι κάτι σαν μια εναλλακτική εκδοχή μιας ιστορίας. Μια ιστορία όπου η ανθρωπότητα προχώρησε στο δρόμο του ατμού και όλα λειτουργούν με ατμό, για παράδειγμα αερόπλοια, ατμόπλοια. Περιλαμβάνει Rayguns για κάποιο λόγο. Δεν ξέρω πως από τον ατμό το πήγαν στα rays. Παίζουν όμως πολύ τα Rayguns στο Steampunk. Κατά τα άλλα δεν διαφέρει πάρα πολύ ούτε στο editing ούτε στην προσέγγιση. Απλώς θέλει προσοχή στη διακόσμηση γιατί είναι ιδιαίτερη. Συνήθως φωτογραφίζουμε σε βιομηχανικούς χώρους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μια έκθεση ακόμα Pinup και μια Cosplay. Θέλω να είναι περιεκτικές και με οπτική συνοχή. Συνεχίζω φυσικά και τραβάω Cosplay. Fantasy θέλω να κάνω πολύ με το νέο έτος.

Τι θα ήθελες να πεις σαν κλείσιμο;

Θέλω να κλείσω λέγοντας πως μια καλή Cosplay φωτογραφία είναι αποτέλεσμα μια γενικότερης προσπάθειας, ενός συνόλου ανθρώπων. Η δουλειά που βάζουν οι μακιγιέρ, οι hairstylists, Οι Cosplayers, τα μοντέλα, ο φωτογράφος όλα αυτά οδηγούν σε ένα σωστό αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο ο φωτογράφος.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Σπύρο Κακούρη για αυτή την υπέροχη συνέντευξη.

Περισσότερο υλικό και έργα του καλλιτέχνη μπορείτε να βρείτε:

στη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/pg/SpirosKPhotography/photos/?ref=page_internal

στην επίσημη ιστοσελίδα του: http://www.spirosk-photography.gr/

στο Flickr του: https://www.flickr.com/photos/spirosk/

--

--

Stavroula Pollatou (Student Account)
Spam Radio Shows by Stavroula Pollatou

Projects during my studies at the Department of Communication, Media and Culture @Panteion University (2016–2018)