2021 Yılında Dikkat Çekecek UX Trendleri

Selen Zülfikar
Spectailor
Published in
5 min readJan 19, 2021

İçerisinde bulunduğumuz dijital dünyada, hedef kitlenizi markanıza yaklaştırabilmek için hedef kitlenizin beklentilerini doğru karşılayabilen bir web sitesine sahip olmak gerekmektedir. İyi bir web sitesi tasarlamak için ise Kullanıcı Deneyimi (UX) çok önemlidir. Her alanda olduğu gibi, Kullanıcı Deneyimi Araştırmaları da gelişmeye devam ediyor ve bu gelişmeler ışığında Kullanıcı Deneyimi tasarımcılarının dünyadaki yeni tasarım trendlerini takip etmesi büyük önem kazanmış durumdadır. Bir tasarımcının yeni trendleri takip ediyor olması, web sitesi tasarımlarının en iyi haline gelmesini sağlamaktadır.

2021 yılında Kullanıcı Deneyimi tasarımcılarının yararlanmak isteyeceği UX Trendlerini bu yazıda ele alacağız.

Sesli Kullanıcı Arayüzleri

Telefonumuza bağlı bir mikrofonla günlük hayatımıza devam ediyoruz. Bu nedenle teknolojinin bir sonraki adımı markaların kullanıcılarıyla konuşmasını sağlamak olacaktır. İnsanlarla konuşan sesli yardım ve akıllı ev cihazları yaygınlaşıyor. İnsanlar konuşan teknolojiye alıştıkça, markalar için sesli aramaya odaklanmak önemli hale geliyor. Sesli sohbet robotları ve sanal asistanlar bilgi arama, not alma ve benzeri yöntemlerimizi değiştiriyorlar. Bununla beraber, ses etkileşimlerinin gelecek yılların en önemli UX trendlerinden biri olduğu ortaya çıktı. Yeni bir kullanıcı deneyimi trendi olan bir sesli kullanıcı arayüzünü tasarımınıza eklemek hem rakiplerinizin arasından sıyrılmak hem de tasarımınızın kapsamını genişletmek için mantıklı hale geliyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, birçok marka eksiksiz sesli kullanıcı arayüzleri oluşturacak gibi duruyor.

Karanlık Mod’un Gücü

2021 yılında tasarım trendi olmaya devam edecek olan karanlık mod seçeneği, görünümün zarif, modern ve şık olmasını sağlıyor. Karanlık mod’un popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri tasarım öğelerinin vurgulanmasına ve öne çıkarılmasına olanak tanımasıdır. Kusurlu piksellerin kolaylıkla gizlenmesini sağlayan karanlık mod düşük ışık koşullarında kullanıcıların göz yorgunluğunu azaltır. Karanlık mod aynı zamanda kullanıcının cihaz pilinden tasarruf etmesini sağlar. Böylelikle hedef kitleniz için daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmuş olursunuz. Birçok marka ziyaretçilere karanlık modu ne zaman etkinleştireceklerini seçme olanağı sağlar. Kullanıcının dikkatle odaklanmasını istediğinizde veya markanız daha geniş bir renk paleti gerektirdiğinde siz de karanlık moda geçiş yapabilirsiniz.

Ref: https://material.io/design/color/dark-theme.html

Doğru Ürün Görselleri Kullanımı

UX tasarımlarının doğru ürün görseli kullanması çok önemlidir. Kullanıcıların dikkatini çekmek ve ürünlerin ilginç taraflarını göstermek markaların önceliği haline gelmeye başladı. Kullanıcılara ürününüzün onlar için doğru seçim olduğunu kullandığınız doğru ürün görselleriyle gösterebilirsiniz. Bunun için 2021 yılında kullanılacağını düşündüğümüz bazı fikirleri listeledik.

Ref: https://unsplash.com/photos/onU-LlrPs8I

1. Ürün boyutunu göstermek

Ürün görsellerinizde kullanıcıya ürünün boyutunu göstermeniz önemlidir. Boyutu bilinmeden satın alınan bir ürünün tahmin ettiğinden farklı geldiğini gören kullanıcı hayal kırıklığına uğrayabilir. Örneğin; bir takı markasının sattığı ürünleri insan vücudunda nasıl durduğunu göstermesi, ölçekli görüntüler kullanması kullanıcının ürünü tercih ederken yardımcı olur.

2. Detaylara Odaklanmak

Ürünün detaylarını göstermek kullanıcının ürüne ve markaya olan güven duygusunu pekiştirebilir. Kullanıcılar karar verirken tercih edecekleri ürünün detaylarını görmek ve bilmek isterler. Detaylara odaklanan ürün görselleri kullanmak, ürünün özelliklerini ve alternatif açılarını gösteren görselleri seçmek ürününüzün özelliklerini anlatmanızı sağlar.

3. Ürün varyasyonlarını görselleştirmek

Ürününüzün farklı renklerini veya farklı materyallerle yapılmış seçenekleri kullanıcılara gösterilmelidir. Farklı renk kombinasyonlarına sahip bir ürününüz varsa bu varyasyonu kullanıcıya hayal ettirmektense göstermek gerekir.

3 Boyut Deneyimi

2D resimler ve düz metinler mazide kaldı. Kullanıcı arayüzü tasarımı ve kullanıcı deneyimi tasarımı için kullanıcıların sıra dışı bir deneyim yaşamaları önemlidir. 3D efektlerin tanıtılmasıyla, kullanıcı deneyiminin daha ilgi çekici ve bilgilendirici hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu trend UX tasarımcılarının web site deneyimini iyileştirmelerine yardımcı oluyor. Bu sayede kullanıcıların web sitesinde geçirdiği zamanın artması sağlanıyor. 3D görseller, sanal alan ile gerçek hayat arasındaki sınırları aştıkça kullanıcıları daha cezbeder hale geliyor. Etkileyici üç boyutlu öğeler, uzun yıllardır kullanıcıları büyüledi. 2021 yılında da tasarımcıların arayüzlerdeki 3D bileşenlere ve tüm 3D sahnelere olan ilgisi devam edecek gibi görünüyor.

Ref: adidaschile20.com

Hareketli Grafikler Ön Planda

Bilindiği üzere görsel kullanımı, kullanıcıların hafızasında yer edinmek için yazı kullanımından çok daha fazla etkilidir. Kullanıcıların görsel veri kullanımının ve tüketiminin artışıyla beraber, markaların da bu duruma ayak uydurması gerekiyor. Hareketli grafik tasarımlarıyla kullanıcının dikkatini çekerek deneyimlerini keyifli hale getirebilirsiniz. Grafiklerle karmaşık prosedürleri kolayca açıklayabilirsiniz. Kullanıcı Deneyimini sürükleyici hale getirmek ve dikkat dağınıklığına neden olmamak için hareketli grafik kullanımında aşırıya kaçmamak önemlidir.

Tipografi Trendleri

Kalın yazı tipleri aslında bir yenilik olmamasına rağmen yeni yılda da tercih edilecek gibi duruyor. Kullanıcılar genellikle önce web sitesinde bulunan başlığa dikkat ediyor. Bu nedenle, başlıklar için kalın yazı tipleri kullanmak kullanıcıların dikkatini çekmek için çok önemlidir. Kalın yazı tipi, vurgulamak istediğiniz bilgileri ön plana çıkarmanıza olanak tanır. Bunun yanı sıra bu yazı tipi web sitenizin tasarımı için modern bir görünüş elde etmenizi sağlar.

Cihaz Senkronizasyonunun Önemi

Günümüzde kullanıcılar tek bir cihaz kullanmıyorlar. Kullandıkları birden fazla cihaz var ve her platformda iyi performans gösteren bir UX tasarımına sahip olmak gerekiyor. Farklı cihazlardaki deneyim tutarlı ve senkronize olmalıdır. Kullanılan cihazlara örnek olarak mobil telefonları, tabletleri ve bilgisayarları gösterebiliriz. Ancak günlük olarak kullanılan cihazlar sadece bunlar değildir. Akıllı saatler ve giyilebilir cihazlar popüler hale geldi. Ve UX tasarım trendlerinin de bu cihazlara odaklanması gerekiyor. 2021 yılı, giyilebilir teknoloji yılı olacak gibi duruyor. Bu durumda da cihaz senkronizasyonlarına uygun UX tasarımları kullanmak önemli hale geliyor.

Kimlik Doğrulaması

Parmak izi sensörleri ve yüz tanıma kilidi özellikleri, UX tasarım trendlerinde tam olarak yeni trendler olmasa da 2021 ve sonrasında yenilenmeyi bekliyor. Güvenlik, günümüzün en önemli sorunudur ve veri hırsızlığı artmaktadır. Uygulama geliştiricileri, kimlik doğrulamasına odaklanıyor. İleride daha fazla biyometrik kilit ve sağlam veri şifreleme araçlarının UX tasarımlarında önem kazanacağını öngörebiliriz. Kimlik doğrulaması güven oluşturmaya da yardımcı olacaktır.

Kişiselleştirilmiş Tasarım

Kullanıcılar genellikle ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir deneyim yaşamak isterler. Bu durum UX tasarımlar için de geçerlidir. Kullanıcı arayüzünüzün her kullanıcıyı etkilemesi gerekmektedir. Bu sebeple UX tasarımında yapılan kişiselleştirme, bir markanın elde edilen bilgilere dayanarak her kullanıcı için bireysel içerik ve öneriler oluşturduğu bir yaklaşımdır. Doğum tarihi, medeni durum, görüntüleme ve sipariş geçmişi gibi bilgiler ele alınır. Kişiselleştirilmiş tasarımın ana amacı, kullanıcıyı web sitenize çekebilmektir. Gelecekte, arayüzler daha da kişiselleşmesi beklenmektedir. Arayüzlerin görünüşlerini, öğelerin konumlarını, tonlarını ve genel olarak davranışlarını değiştirmek çok daha kolay bir hale gelecektir.

Spectailor Hakkında

Spectailor, değer yaratmak için çözümler tasarlayan bir deneyim tasarımı stüdyosudur.

Karmaşık süreçleri kolaylaştırarak kullanıcı deneyimini geliştirmek için çözümlerimize göz atabilir ya da 30 dakikalık ücretsiz bir strateji oturumu talep edebilirsiniz.

Farklı projelerimize göz atmak için ise aşağıdaki yönlendirmeyi kullanabilirsiniz.

--

--