Startup’lar için (6 adımda) dönüşüm oranı optimizasyonu

Fırat Karatuğ
Spectailor
Published in
4 min readApr 20, 2020

İnsanların, ilk kez karşılaştıkları bir ürünü satın alma konusunda tereddütleri olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu tereddütü ortadan kaldırmak ve dönüşüm oranını artırabilmek adına, bazı araştırma sonuçlarından da faydalanarak, kullanıcıların düşünce yolculuğunu içeren bir rehber hazırladım.

Öncelikle, bu girişimlerin dönüşüm oranlarını yüksek tutabilmeleri için hedef kitleleriyle alakalı araştırmalar yapmaları ve stratejilerini bu araştırmaların sonuçlarına göre belirlemeleri gerektiğini hatırlatayım.

Başka yerlerde gördükleri UX çözümlerini uygulayan şirketler, son kullanıcıları için yanlış kararlar verirler.

1- Tanımlama (Nedir?)

Açılış sayfasında ürününüzün ne işe yaradığını basit bir şekilde anlatmanız gerekir. Yapılan araştırmalara göre, kullanıcıların %86'sı, bir sayfayı ziyaret ettiklerinde, ilk olarak ürün/servis açıklamasını görmek istiyorlar.

Bazı komplike ürünlerin ne işe yaradığını anlatmak kolay olmayabilir. Videolar, ürün tanıtımlarında potansiyel müşterilerinize rehberlik eder. Ayrıca, video kullanımı Google sıralamanızı diğer ortamlardan 53 kat daha fazla artırmanıza yardımcı olabilir.

Video, kullanıcıların %73'ünü bir ürün veya hizmet satın almaya ikna etmeye yardımcı olur. (Finances Online)

Kullanıcıların %72'si kötü kullanıcı deneyimi nedeniyle satın alma işlemlerinden vazgeçiyor. (Digital River)

2- Uyumluluk (Benim için uygun mu?)

Kullanıcılar, ziyaret ettikleri bir ürün/hizmet sayfasında, o ürünün kendileri için uygun olup olmadığını anlamaya çalışırlar. Bu, karar verme süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla, ürününüzün kimler için iyi olduğunu anlaşılır bir biçimde belirtmeniz, potansiyel müşterilerinizin satın alma kararı vermelerini destekler. Ürününüzü bu alanda geliştirmek için persona çalıştayları yapmak faydalı olacaktır.

Tüketicilerin %76'sı, şirketlerin, beklentilerini ve ihtiyaçlarını anlamaları gerektiğini düşünüyor. (Sales Force)

3- Güvenilirlik (Yasal mı?)

Ürününüz yasal mı? Potansiyel müşterilerinizin kafalarında oluşan üçüncü soru budur. Örneğin; evlere temizlik hizmeti veren bir girişiminiz varsa, çalışanlarınız sigortalı mı? evimdeki eşyaları sigortalıyor musunuz? gibi soruları olabildiğince net bir şekilde cevaplamalısınız. Hedef kitlenizin bunun gibi olası sorularını öğrenebilmek için kullanıcı araştırmaları yapmanız gerekir.

Çalışmalar, persona çalışması yapan şirketlerin yatırım getirisini 4 kat artırabildiğini göstermiştir. (Forrester Research)

4- Gerçeklik (Başka kimler kullanıyor?)

Ürününüzün gerçek kişi ya da kurumlar tarafından kullanıldığını bilmek kullanıcılar için önemlidir. Yalnız olmadıklarının farkında olmalı, daha önceki olumlu referanslara erişebilmelidirler. Bunun için, sayfanıza testimonial videoları ve/veya metinleri eklemelisiniz.

Tüketicilerin %89'u, satın almadan önce ürünler, hizmetler veya şirketler hakkında bilgi edinmek için interneti kullanıyor.(Fleishman-Hillard)

5- Fiyat (Ne kadar?)

Bugüne kadar fiyatına bakmadan herhangi bir ürün/hizmet satın aldığınız oldu mu? Direkt olarak satın al butonuna tıklayıp kredi kartı bilgilerinizi verdiniz mi? Kulağa pek gerçekçi gelmiyor. Potansiyel müşterileriniz de sizler gibi düşünür. Ürününüz/hizmetiniz hakkında yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra fiyatı öğrenmek isteyeceklerdir. Bu bilgiyi onlardan saklamamalısınız. Ürününüzün birden fazla varyasyonu varsa, aradaki özellik ve fiyat farkını net bir şekilde ifade etmeniz gerek.

Fiyatlarınızın ne kadar kabul edilebilir olduğunu öğrenmek için pazar, kullanıcı araştırması ve rekabet analizi yapabilirsiniz.

6- Destek (Nasıl yardım alabilirim?)

Gerekli olan tüm bilgileri potansiyel müşterilerinize vermiş olabilirsiniz. Fakat, bu bazen yeterli olmaz. Bazı kullanıcıların çok farklı soruları olabilir. İleride ürün/hizmet ile ilgili herhangi bir sorun yaşadıklarında direkt olarak size ulaşabileceklerini bilmek isterler. Bunun için iletişim formu kullanıyor olabilirsiniz ancak yeterli olmayacaktır. Kullanıcılar basit birkaç soru sormak için kişisel verilerini sizinle paylaşmak istemezler.

Kullanıcıların vermekten çekindikleri bilgilerin oranları. (Komarketing)

Ayrıca kullanıcılar, sorularına cevap bulmadan satın alım yapmayacakları için, belki de kaybedilmiş birer müşteri olacaklardır. Çünkü, form doldurup gönderecek, cevabını bekleyecek ve belki bu süre zarfında fikirlerini değiştireceklerdir. Hatta rakiplerinizi bile tercih edebilirler. Bu yüzden, anlık mesajlaşma eklentileri veya chatbot kullanmanız faydalı olacaktır.

Tüketicilerin %55'i, bir sorunu çözmek için mesajlaşma uygulamalarını kullanan bir işletme ile etkileşim kurmak istiyor. (HubSpot)

Kullanıcıların en hızlı dönüş almayı bekledikleri platformlar. (Drift, 2018)

İyi tasarlanmış bir kullanıcı arayüzü, web sitenizin dönüşüm oranını %200'e kadar yükseltebilir. Daha iyi bir UX tasarımı %400'e kadar dönüşüm oranını artırabilir.

Sonuç

Hedef kitlenizin beklentilerini ve ihtiyaçlarını anlayabilirseniz, dönüşüm oranınızı artıracak çözümler geliştirebilirsiniz.

Bu yüzden, ürününüzün güçlü ve zayıf yönlerini keşfedip dönüşüm oranınızı artırabilmek için periyodik olarak tasarım denetimi ve bunun sonuçlarına göre gereken geliştirmeleri yapmanızı öneririm.

--

--

Fırat Karatuğ
Spectailor

UI/UX & Product Design Manager | User-Centric Design | UX Optimization