De laatste spijker in het hout

Ties Otten
Spijker Studenten
Published in
7 min readJun 23, 2021

ARNHEM — Alweer het einde van ons avontuur. Het is werkelijk waar voorbij gevlogen en wat hebben we ervan genoten. Het Spijkerkwartier heeft ons zeker positief verrast en we komen er zeker nog vaak terug. Dit is helaas alweer ons laatste verhaal. We gaan jullie nu een samenvatting geven van ons proces. Wat we allemaal hebben meegemaakt, waarover we hebben geschreven én nog veel meer.

We begonnen het proces door de wijk in te trekken. Velen van ons waren nog niet in het Spijkerkwartier geweest, dus dit was een mooie kans om iedereen een goede indruk te geven. De ene helft ging de buurt in en de anderen gingen lekker bijspijkeren over de wijk. We leerden bijvoorbeeld veel over de bijzondere geschiedenis van de wijk. Er was namelijk sprake van raam- en tippelprostitutie. Tegenwoordig is het een hippe en multiculturele wijk vol met studenten.

De subculturen in de wijk maken echt het Spijkerkwartier. Vooral als je door de welbekende Steenstraat (denk aan Monopoly natuurlijk) loopt, ervaar je allemaal verschillende culturen. Bakkertjes, supermarkten en kruidenwinkels; heerlijke geuren en verse producten kan je hier zeker vinden.

De wijk ligt vlak bij het centrum en er staan prachtige panden. De huizen zijn erg groot en maken dus perfecte studentenwoningen. Toen we in de wijk liepen, viel dat ons ook gelijk op. Overal stonden fietsen en waren jongvolwassen. Ook zagen we op elke hoek wel een hip tentje waar je lekker een koffietje kon halen.

Wat gelijk onze de aandacht trok, hoe groen de wijk was. Een buurt naast het centrum, maar toch zoveel natuur. Er staan overal bomen en struiken. Ook zijn er verschillende verborgen tuinen. Wij besloten dus ook om die te bekijken. We waren echt verrast door vijvers en bloemen in de tuinen, maar het weer zat ons die dag helaas niet mee.

In het begin van dit blok hebben wij het Spijkerkwartier uitgebreid besproken in ons wijkportret: ‘Bijspijkeren over het Spijkerkwartier’ op onze Medium pagina.

Beatblog en publiek trekken

Wij hebben gekozen om een Instagram account aan te maken voor onze beatblog. Hier deelden we foto’s en berichten. Zo plaatsten wij bijvoorbeeld Instagram Story’s over onze net geplaatste artikelen op Medium zodat onze artikelen meer exposure zouden krijgen. Ook kreeg je hier te horen over onze publicaties op Medium en de links naar de artikelen hiervan. Instagram heeft ons erg geholpen om met mensen uit de buurt te communiceren en te leren kennen. Veel cafétjes en restaurants begonnen ons te volgen en zo kwamen wij dus in contact met bijvoorbeeld de eigenaar van Syrisch eethuis Moushmoush, waar we een portretinterview mee hebben gehouden. Ook hebben we met Bart Lucassen een kunstenaar uit het Spijkerkwartier geïnterviewd. Hij kwam ons tegen op Instagram en stuurde ons een Direct Message (DM) en zo kwamen wij met hem in contact.

Daarnaast hebben wij geflyerd en op een aantal websites verzoeken geplaatst om zo verhalen van mensen uit het Spijkerkwartier te ontdekken. De flyers hebben helaas niks opgeleverd. De verzoeken gelukkig wel. Op mijnspijkerkwartier.nl plaatste wij een oproep om zo verhalen te horen door mensen vanuit het Spijkerkwartier. Dit leverde ons een erg interessant verhaal op van Maaike Kalkhoven.

Voor en door studenten

Wij hebben gekozen om over studenten te schrijven, omdat we zelf ook studenten zijn en het Spijkerkwartier een echte hippe studenten wijk aan het worden is. De kamerverhuur voor studenten in het Spijkerkwartier is de afgelopen jaren flink gestegen en dit soms tot overlast aan toe. Dit geeft wel aan dat de wijk bij studenten in trek is. Eén van de redenen waarom de studenten hier zo graag willen wonen is omdat de wijk dicht bij het centrum van Arnhem ligt. Daarnaast is de wijk makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De komst van deze groep jongvolwassenen is echter niet geliefd bij iedereen. Sinds 2006 is de prostitutie uit de wijk verdwenen. Daarvoor was het Spijkerkwartier een rosse buurt waar veel criminaliteit omheen hing. Dit zorgde voor veel overlast in de buurt die ook nu nog soms merkbaar is.

In de explainer (‘Van seks naar studenten’ op onze Medium pagina) leggen wij meer over dit thema uit.

Tussenpublicaties
Eind mei was het tijd voor onze eerste vrije tussenpublicatie. Voor onze artikelen was het van belang om mensen te benaderen die iets doen in het Spijkerkwartier voor de studenten of studenten die zelf een interessant verhaal hebben.

Zo kwam Ties in contact met Yasmin Gökmen. Zij is communicatiemedewerker bij bibliotheek Rozet in het Spijkerkwartier. De Rozet heeft drie keer de deuren moeten sluiten, maar toen ze weer open mochten was de gezelligheid gelijk weer terug: “Ik zie alleen maar vrolijke bezoekers en medewerkers!” Daarnaast is de bibliotheek een bekende plek voor jongeren om in rust te studeren. “De eerste dag waren we meteen helemaal volgeboekt!”

Daarnaast is Tessa voor de eerste tussenpublicatie in contact gekomen met Judith de Looff. Zij is eigenaresse van koffiebar Bomboca in het Spijkerkwartier. Zij beweert dat Bomboca een goeie afspiegeling is van deze “hippe” studentenwijk: “Iedereen komt hier. Ik denk dat de bezoekers van onze koffiebar een goeie afspiegeling zijn van de wijk. Er wonen opa’s, oma’s, volwassenen en studenten, het is een erg gemengde wijk.” Voor de lockdown kwamen er erg veel studenten langs om te studeren in de koffiebar, helaas was dat dit schooljaar niet het geval. Ze heeft ook nog een erg leuke herinnering van vorig jaar:” Er kwam toen een groepje meiden van ArtEZ (kunstacademie Arnhem) lekker knippen en plakken bij ons. Dit zorgde voor een huiskamer gevoel. Dat vond ik erg leuk om te zien!”

Begin juni was het tijd voor onze tweede individuele tussenpublicatie. Voor deze tweede tussenpublicatie van dit blok gingen we opnieuw naar mensen opzoek die iets betekenen voor de mensen in deze mooie studentenwijk. Ties en Julia pakten het anders aan en zijn de terrassen opgegaan. Hier gaven zij tips voor de studenten over welke terrassen erg gezellig zijn die ze een keer moeten bezoeken.

Ties en Julia pakten het anders aan en zijn de terrassen opgegaan. Hier gaven zij tips voor de studenten over welke terrassen erg gezellig zijn en die ze een keer moeten bezoeken. Ze kwamen tot de conclusie dat het Spijkerkwartier een mooie plek is om even rustig te gaan zitten en wat lekkers te drinken. Je kan er op verschillende manieren zitten. De ene plek is wat drukker en sfeervoller, terwijl een ander terras juist op een lekker rustige plek zit in de wijk.

Daarnaast hebben we op het laatste moment nog een reactie gekregen op mijnspijkerkwartier.nl van Maaike. Zij woont nu drie jaar in het Spijkerkwartier en het heeft een speciaal plekje in haar hart gekregen. Ze is studente aan de kunstacademie ArtEZ. Maaike had nooit verwacht dat ze hier zou gaan wonen. Toen ze werd aangenomen bij de kunstacademie moest opzoek gaan kijken voor een kamer: “Ik fietste samen met mijn ouders door Arnhem, toen we langs de Parkstraat kwamen zagen we allemaal mooie huizen. Ik wist toen nog niet dat ik later die dag ging kijken voor een kamer in deze prachtige wijk.”

Portretinterviews

Toen kwamen de portretinterviews. Wat ons betreft de leukste opdracht van het blok. Femke en Julia gingen op bezoek bij Iraj Hagverdy, eigenaar van de Perzische winkel Aria. Ties en Timo bezochten Mohamad Hendi, eigenaar en chef-kok van Syrisch eethuis Moushmoush en Lizan en Tessa gingen een middagje op pad met Bart Lucassen, vrije kunstenaar en oprichter van Maak-Lab Arnhem.

Ons eerste verhaal was met Mohamad. Hij vluchtte in 2002 weg uit zijn geboorteland Syrië om een beter bestaan op te bouwen in Europa. Het Instagram account van zijn restaurant was een van de eerste die ons gingen volgen. Wanneer je kijkt op de Instagram pagina van het eethuis, dan spat het enthousiasme ervan af. Helaas was het gesprek wat wij met Mohamad hadden iets minder leuk, maar daardoor wel des te interessant. “We hebben er alles ingestopt, financieel en lichamelijk. Ik zeg je heel eerlijk, ik stop liever vandaag dan morgen”, aldus Mohamad.

Het tweede verhaal ging over Iraj. Ook hij komt oorspronkelijk niet uit Nederland, hij is in 1993 weggegaan uit Iran. Na de eerste twee jaar in een asielzoekerscentrum gezeten te hebben en lange tijd hard te hebben gewerkt kwam hij uiteindelijk in zijn geliefde winkeltje uit. En daar is hij maar wat blij mee. “Ik hou hier heel erg veel van. Ik wil altijd blijven werken, ook boven de 67 jaar wil ik niet stoppen”, vertelt Iraj.

Het laatste portretinterview was met Bart Lucassen. Een enorme enthousiasteling en een echte bewoner van het Spijkerkwartier. Hij is een vrije kunstenaar en wij quoten: “De oude Velperpoort is dé plek waar ik geïnspireerd raak, het is de voedingsbodem van mij ideeën.” Na zijn carrière als onderwijzer begon hij met vele projecten in het Spijkerkwartier om deze zo te verbeteren en te vernieuwen. Helaas wilde Bart zijn verhaal niet gepubliceerd hebben waardoor het niet te vinden is op onze Medium pagina.

En dit was het dan alweer voor ons blok. Het is enorm snel gegaan. Wij hebben in ieder geval genoten van het Spijkerkwartier, haar bewoners, haar terrassen en haar ondernemingen! Het idee dat wij begin mei nog weinig wisten van de wijk en dat we nu toch redelijk bekend zijn met de buurt vinden wij vrij verwonderlijk, maar natuurlijk wel hartstikke leuk. Dit was ons laatste artikel. Namens Lizan, Tessa, Femke, Julia, Timo en Ties, bedankt aan iedereen die wij gesproken hebben en misschien wel tot snel!

--

--