Süper Lig’in Facebook karnesi

Kulüplerimizin dijitalde en görünür olduğu alan olan Facebook sayfalarının tasarımına bir göz attık

Sportup
Sportup
Published in
5 min readSep 15, 2017

--

Spor kulüplerinin resmi sitelerinden çok artık sosyal medya sayfaları ziyaret ediliyor. Hâl böyle olunca da sosyal medya hesapları o kulübün kartviziti, kimlik kartı oluyor.

Futbol taraftarının çoğunlukla iyi bir Facebook kullanıcısı olduğunu göz önünde bulundurursak bir futbol kulübünün sosyal medyadaki en önemli vitrinlerinden biri Facebook’taki kapak fotoğrafları oluyor.

Peki ideal bir Facebook kapak fotoğrafı nasıl olmalı?

Kapak fotoğrafları bilgisayarlarda 820 piksel genişliğinde ve 312 piksel yükseliğinde görünüyor. Akıllı telefonlarda ise 640x150 piksel boyutlarında oluyor. En hızlı çalışması içi sRGB .jpg en iyi görüntü kalitesi için .png formatında yüklenmesi tavsiye ediliyor.

En boy oranı masaüstü, tablet ve mobil cihazlarda farklı oranlarda olduğu için bunların tamamına uygun boyutun 820x462 piksel olduğunu söyleyebiliriz. Dikkat edilmesi gereken önemli detay ise bu ebatlarda bir görsel oluğturduğunuzda üst ve altta kalacak olan 75'er piksellik alanların mobilde görünürken masaüstünde görünmeyeceğidir.

Duygu: İnsanları aksiyon almaya itmeli

Alaka: Takipçinin ilgisi ve beklentisine uyan bir görsel olmalı

Renkler: Elbette bir kulübün simgesi olan renkler çok önemli

Mesaj: Verdiğiniz mesaj Facebook kapak fotoğrafında büyük önem taşıyor. Çünkü görsel olarak bir Facebook sayfasında ilk bakılan yer orası. Unutmayın ki ilk izlenim son izlenimdir

Tipografi: Kullanmanız gereken fontu iyi seçin. Verdiğiniz mesaj kadar seçtiğiniz font ve tipografi tasarımı da bazen ne yazdığınız kadar önemli olabilir

Facebook kapak fotoğraflarını en iyi kullananlar neler mi yapıyor?

DEVLERİN FACEBOOK KAPAKLARI

Real Madrid

Beş yıldızın bir arada bulunduğu sade bir fotoğraf. Kulübün beyaz rengi sadeliği getiriyor. Mesaja çok gerek yok. Real Madrid diye bağırıyor.

Barcelona

Burada futbolcuları pek seçemiyoruz. Ama Barça yazısı ve takım oyunu mesajı veriliyor. Real Madrid’in aksine yıldızlar yok takım var. O da Barça.

Manchester United

Kulübün kırmızı rengi öne çıkıyor. Oyuncuların asimetrisi görsel bir farklılık oluşturmuş diğer tasarımlara göre.

Bayern Münih

Manzara olarak iyi bir fotoğraf karesi tercih edilmiş.

Paris Saint Germain

Kulüp artık kimlikleri haline gelmiş olan astronomik ücretli transferleri vurguluyor.

Juventus

Retro bir hava ile sıradaki maçın anonsu yapılıyor. Göze hoş gelen bir tasarım.

TÜRKİYE’DE DURUM

Türkiye’deki spor kulüpleri bu işi nasıl yapıyor diye bakalım. Ancak öncesinde şunu belirtmek isteriz ki amacımız “Avrupa’da çok iyi, Türkiye’de işler çok amatör bir şekilde yürüyor” mesajıyla kulüpleri ve çalışanlar kötülemek değil. Sosyal medya iletişiminde ve tasarımında neredeyiz bunu bir gözden geçirmek istedik.

Not: Kulüplerin sıralaması 2016–17 sezonun sıralamasına göre yapılmıştır. Darılmaca gücenmece olmasın.

Beşiktaş

Çok sık değişmiyor ve güncellenmiyor. Ama tasarımı sade bir şekilde hazırlanmış. Yıllarca değiştirmeseniz gider.

Fenerbahçe

Kulüp logosu için oldukça hoş bir tasarım. Bilenler görür görmez çubuklu formayı tanıyor.

Galatasaray

Fenerbahçe’nin tasarımı ile çok benziyor. Ya da Fenerbahçe’nin tasarımı Galatasaray’a benziyor. Ancak forma üzerinde arma temalı bu fotoğrafı Galatasaray, Fenerbahçe’den bir ay önce yüklemiş. Facebook’ta da böyle rekabetleri görmek güzel.

Antalyaspor

Hashtag ile bir aksiyon çağrısı veren Antalyaspor diğer kulüplerden ayrılıyor. Fikir ilgi çekse de iki görseli iç içe kullanmak biraz karışık bir algı oluşturmuş. Daha iyi tasarlanabilirmiş.

Trabzonspor

Kapak fotoğrafında yeni statlarını kutlamaya devam ediyorlar. Kulübün renklerinden biraz uzakta diyebiliriz. Şuraya biraz daha bordo-mavi iyi olurdu.

Akhisar Belediyespor

Futbolda pek rastlamadığımız bir estetik ile hazırlanmış olan logoyu 3 boyutlu yapıp, yanar döner bir arka plan üzerine lunapark fontuyla verilen mesaj bizi tatmin etmedi.

Gençlerbirliği

Kulübün efsane ismi İlhan Cavcav olmalıydı tabii. Ama cenaze fotoğrafı yerine, Cavcav’ın sağlığındayken çekilmiş fiyakalı bir fotoğrafı daha tutkulu olurdu. Tabii nacizane düşüncem.

Konyaspor

UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele etmelerinin hevesini ve heyecanını gösteriyorlar. Avrupai, hedef odaklı ve modern.

Kasımpaşa

Yorum yapmak zor. Basit, sade, üzerine pek yorum yapmaya gerek yok gibi görünüyor. Facebook kapak fotoğrafını bir iletişim kanalından çok bir tabela gibi kullanmayı tercih etmişler.

Kardemir Karabükspor

Açıkçası ben beğendim. Ama tartışılır. Forma üzerinde arma anlaşılan Türkiye’de tercih edilen bir kapak fotoğrafı.

Aytemiz Alanyaspor

Açıkçası tasarım olarak logo ilk bakışta bir stock fotoğraf sitesinden alınmış da etrafında sitenin logoları varmış gibi görünüyor. Daha yaşayan bir resme ihtiyaç var. Devlet kurumu gibi olmuş.

Bursaspor

Güncel bir kampanyadan haberdar ediyor. Güncel olayları buradan veren Türkiye’de pek bir kulüp yok.

Kayserispor

Eğer yanında mavi tik varsa artık “Resmi Facebook Sayfası” yazmaya gerek yok diye uyarma ihtiyacı duyuyoruz. Coşkusuz, sıradan bir antrenman fotoğrafı ise enteresan bir tercih olmuş.

Sivasspor

Yazının neredeyse sayfanın dışında kalmasının yanı sıra Birinci Lig Şampiyonluğu kutlaması fotoğrafını koymak da çok iyi bir seçenek olarak görünmüyor.

Evkur Yeni Malatyaspor

Bana nedense futbolcu çıkartmaları topladığımız günleri hatırlattı. Öyle bir tasarıma sahip.

Göztepe

Yıllar sonra Süper Lig’e çıkan ve taraftarının bağlılığı kulübün marka değerlerinden bir tanesi haline gelmiş bir kulüpten daha coşkulu bir kapak beklerdik.

--

--