Alles wat je moet weten over veiligheidsglas
Wat hebben bushokjes, tramhaltes, binnendeuren en glazen wanden met elkaar gemeen? Op het eerste zicht niet meteen iets. Maar het gebruikte glas vraagt een speciaal type: veiligheidsglas. Je ziet het verschil amper, maar merkt het zeker op als het nodig is. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over veiligheidsglas.
Wie zegt dat het ene glas zoals het andere is, die heeft het mis. Hoe gelijk het er soms kan uitzien, zo verschillend kan het zijn. Veiligheidsglas wordt vaker gebruikt dan je zou denken, en dat zowel op plaatsen in huis, op kantoor maar ook buiten zoals voor stadsmeubilair of complete gevels van gebouwen. Publiciteitspanelen, vitrines en bushokjes bijvoorbeeld. Of het glazen scherm van onze smart-devices, glas van autodeuren en keukenkasten? Ook dat is veiligheidsglas.
Veiligheidsglas in je interieur
De toepassingen van veiligheidsglas zijn werkelijk eindeloos. Ook als het over interieurelementen gaat. Dan denken we aan trappen, deuren, glazen vloeren enzovoort. Dan gelden er niet enkel strenge veiligheidsvoorschriften, maar ook het oog wil wel wat. Dan is het een kwestie van te kijken met de producent wat de creatieve mogelijkheden zijn.
Veiligheid boven alles
Wanneer veiligheidsglas toch breekt, dan barst het in heel kleine stukjes. Dit komt door een drukverschil in de binnenste laag. Deze kleine stukjes zorgen voor een kleinere kans op verwondingen. Daarom wordt het glas vaak nog gelamineerd zodat een extra film op de glasplaten de kleine brokjes samenhoudt en het glas dus niet uit mekaar valt.
Onze smart-devices? Ook daar zit veiligheidsglas rond.
Glazen trap
Steeds een eye-catcher in ieder interieur: de glazen trap. Het benadrukt de openheid van de ruimte en zorgt bovendien voor een speciale ervaring.
Binnendeuren
Glazen binnendeuren zorgen voor meer helderheid, licht en strakheid in je interieur
Wanden en gevels
Bekijk samen met de producent de creatieve mogelijkheden.
Hoe wordt SPRIMOSECURE gemaakt?
Glas dat een verhardingsproces heeft doorlopen, noemen we gehard glas. Door deze behandeling zijn de mechanische eigenschappen van het glas verbeterd, waardoor het kan dienen als zogenaamd veiligheidsglas.
Eerst brengen we het glas in een oven. Afhankelijk van de samenstelling van het glas, varieert de temperatuur tussen de 600° C tot 700° C.
Vervolgens laten we het snel afkoelen aan de oppervlakte, door middel van luchtblazers. Het resultaat is een gehard glas dat tot vijfmaal meer weerstand biedt dan een gewoon glas.