5 kule produkter og tjenester du bør få med deg denne uken!

Nora Lade Gjørvad
Sprint Consulting
Published in
5 min readJun 25, 2021

For noen uker siden publiserte vi en artikkel der vi samlet opp fem nye forretningskonsepter innenfor ulike områder, og spekulerte i hvilke norske aktører vi tror kunne prøvd seg med lignende ideer. Responsen var god, og vi kjører derfor på med en ny artikkel denne uken!

I denne versjonen tar vi for oss mulighetsområder vi tror eksempelvis Swix, Brav, Finn, Orkla, Livly, Volvat og Kry kan ta en posisjon innenfor eller utforske nærmere. Stikkord for konseptene er trening, sirkulære forretningsmodeller, food service, helse og “the creator economy” 💡

  1. Peloton for boksing

Det dukker stadig opp nye “Peloton”-varianter, og til og med i Norge ser vi at SATS utforsker sin egen vri på konseptet gjennom Mentra. I utlandet tilpasses produktene mer og mer nisjeområder innenfor trening, der blant annet Liteboxer og Fight Camp har posisjonert seg innenfor at-home boksing. Peloton-effekten sprer seg raskt, og vi lurer på hvor mange flere connected-fitness løsninger vi kommer til å se på det norske markedet fremover. “Langrenns-maskiner” er jo dyrt og dermed kun tilgjengelig for noen få, men kanskje det er noe Swix og Brav kan satse på?

Liteboxer

2. Utleie as-a-service

Vi heier på konsepter som kan bidra til sirkulærøkonomien. Lizee og Little Black Door er to selskaper som tilbyr utleie as-a-service på hver sin måte, og muliggjør deltagelse i delingsøkonomien for henholdsvis større virksomheter og forbrukere. Lizee fasiliterer utleieprosessen til virksomheter gjennom å tilby en løsning som håndterer det tekniske ved utleie, og som kan tilpasses aktørers eksisterende netthandels- og logistikkløsninger. Little Black Door har lansert en app der kvinner kan dele garderoben sin i en feed lignende Instagram, lage look books og både selge og leie ut egne klær. Forrige uke nevnte vi både Tise og Bookis som to eksempler på unbundling av FINN, og vi tror det kommer flere aktører på banen her i nisjeområder som kan tilby spennende brukerdesign og muliggjøre nye inntektsmodeller for delingsløsninger (som eksempelvis abonnement eller utleie direkte fra forbrukeren). Kan løsninger som det Lizee tilbyr også muliggjøre at vi kan lage våre egne personlige utleie-hubs, slik at vi kan tjene på alt det vi har liggende rundt, men kun bruker én gang i året? Gjenstår å se!

Lizee

3. “Foodora” for hjemmelaget mat

Vi er alle kjent med Foodora, Wolt og Just Eat, og under pandemien har vi økt forbruket vårt på take away. Shef er en markedsplass som kobler “hjemmekokker” med kunder, og som muliggjør bestilling og levering av hjemmelaget mat. Dette ville i utgangspunktet ikke blitt støttet i Norge med hensyn til Mattilsynets regler, men nå som Ghost Kitchens virkelig har fått fotfeste her også, kan hjemmelaget mat være noe vi vil se mer av og som vi får muligheter til å bestille via kjente (eller helt nye) apper? Kan Ghost Kitchens skape nye arbeidsplasser for innvandrere med helt rå kokkeskills, eller kan det gjøre at bestemor kan dyrke lidenskapen for mat som pensjonist og samtidig tjene på det? Her kan godt etablerte aktører som TINE og Orkla, eller ferske som Livly (som allerede har erfaring med Ghost Kitchens) utforske markedet nærmere.

Shef

4. Nisjeplattformer og unbundling av helsetjenesten

Digitale løsninger har revolusjonert helsetjenesten de siste årene, og i dag foretrekker mange å benytte seg av videokonsultasjoner ved behov for profesjonell bistand. I utlandet ser vi at de digitale helsetjenestene fokuseres mer og mer mot nisjeområder, der blant annet Thirty Madison har startet egne (separate) plattformer for problemstillinger som hårtap, allergier, magesmerter og migrene, og Allara for PCOS. Trender viser til at vi generelt ønsker mer personaliserte løsninger fremover som bedre treffer personlige behov, og det å samle og tilgjengeliggjøre eksperter digitalt som kan bistå innenfor akkurat det problemområdet vi kjenner oss igjen i er ikke en dum tilnærming til dette. Her kan vi spesielt trekke frem oppmerksomheten kvinnehelse har fått i media det siste året grunnet mangelen på forskning og tilgang til kunnskap, og kanskje er akkurat en slik nisjeplattform noe som kan løse problemet? Vi tror selskaper som Dr.Dropin, Eyr, Volvat og Kry, som allerede har digitale profiler, har gode muligheter til å utforske dette området.

Thirty Madison

5. Innholdsproduksjon On-Demand

"The Creator Economy” har blitt en definisjon på den voksende økonomien av innholdsskapere, og muliggjør helt nye måter å tjene til livets opphold. Innholdsproduksjonsplattformer for spesielt skriving er i sterk vekst (som eksempelvis Substack). Et nytt tilskudd i kategorien er plattformen Content Fly som har samlet dyktige skapere og skribenter, og tilbyr “content on-demand" for bedrifter som ønsker å øke frekvensen av blogginnlegg, SoMe-poster, nyhetsbrev eller annet innhold. Journalister, bloggere, forfattere eller influencere kan skape inntekter på nye måter. Vi i Sprint er jo selv en pådriver for å bruke innhold som en del av vår vekststrategi, og vi ser også at alt fra banker (DNB) til matbutikker (Meny) gjør det samme. Det er ikke sikkert at alle som skal være med å skape dette innholdet må være in-house 😊

ContentFly

Følg med de neste ukene for enda mer updates og spennende konsepter, og kontakt gjerne Øistein Haraldstad dersom du er interessert i å vite mer om nye produkter og tjenester innenfor et mer spisset område eller om du har lyst til å bare ha litt uformell sparring rundt noen av de konseptene vi har beskrevet her.

💌 Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante webinarer rett i innboksen din.

--

--