9 koronaoppfinnelser til inspirasjon

Eirik Berg Mero
Sprint Consulting
Published in
7 min readOct 19, 2020

Tidligere har vi skrevet om hvordan kriser skaper stort rom for innovasjon og hvorfor innovasjonsmetodikk blir ekstra aktuelt når usikkerheten i samfunnet er høy. Dette har vi sett mange eksempler på det siste halvåret, og det er ganske imponerende hvordan (først og fremst vi mennesker, og dermed også) mange selskaper har klart å tilpasse seg den nye hverdagen.

En tysk kafe har tatt i bruk utradisjonelle metoder for å overholde én-meteren (Bilde: Cafe & Konditorei Rothe)

Nye behov har skapt et stort tomrom i markedet og et hav av muligheter for nye produkter, tjenester og forretningsmodeller. Et spesielt relevant behov som har oppstått er behovet for å redusere smitte, noe som har skapt en helt ny, stor trend i markedet: «Low touch». Stikkord er minimering av berøringsflater, nærkontakt og store forsamlinger. Det vil fremover komme mange nye innovasjoner på dette feltet, og listen er allerede lang (alt fra bassengnuddelhatter til smart-munnbind som kobles til mobilen og skriver ned det du sier). Noen vil dekke midlertidige behov, mens andre vil være relevante i lang tid også etter pandemien. Vi har samlet sammen et lite knippe nyskapninger til inspirasjon for våre lesere.

1. Selvrensende håndtak

For å begrense smitte stanset Wheels, som mange andre bysykkel-aktører, tjenesten sin i starten av pandemien. Men, de trodde på mikromobilitet som et glimrende alternativ til kollektivtransport, benyttet tiden godt og har nå installert selvrensende(!) håndtak på bysyklene sine. Håndtakene er laget i et materiale som kontinuerlig skal oksidere bort virus og bakterier uten bruk av verken antibac eller forurensende kjemikalier. Dette er sannsynligvis ikke bare en redning ut av krisen for Wheels, men også noe som gir dem et forsprang på konkurrentene sine! Materialet, som leveres av NanoSeptic, kan også være spennende å benytte for å minimere smitte på andre kontaktflater i busser, trikk eller t-bane, eller helt nye områder.

Selvrensende materiale høres genialt ut, her fra Wheels sine bysykler (Bilde: Tech Crunch)

2. Personlig mikro-klima

Som et alternativ til «meteren» og vanlige munnbind har MicroClimate laget den heldekkende hjelmen AIR. Den har eget batteridrevet ventilasjonssystem som filtrerer både luften du puster inn og luften du puster ut — og lar deg bruke airpods og vise frem dine raskeste solbriller. Julegaveforslag til både mormor på 80 og Team Ingebrigtsen på flytur til neste treningssamling — også ser det særdeles kult ut (her er det uenigheter internt i redaksjonen i Sprint…)!

Med AIR kan du føle deg trygg takket være to elektriske vifter og HEPA-filter (Bilde: MicroClimate)

3. Minikontor levert på døren

De som har plass i hagen og trenger et stille hjemmekontor kan nå også bestille minikontor som blir levert på døren innen et par måneder. Leverandøren Dwellito, som tidligere spesialiserte seg på mikrohus, klarte å snu seg raskt om da folk ble nødt til å jobbe hjemmefra. Minikontorene de nå selger kan tilpasses brukerens ønsker og kan til og med romme et treningshjørne.

Alltid lurt på hva du skal bruke hageflekken til etter at barna har vokst fra trampolinen? (Bilde: Dwellito)

4. Helt kontaktløs betaling

Amazon har nylig lansert en helt ny kontaktløs betalingsløsning, som ikke krever fysisk kontakt med verken kort eller mobil. Det eneste du trenger å gjøre er å la håndflaten bli scannet av «betalingsterminalen», så gjenkjenner maskinen ditt unike avtrykk og kobler betalingen til kortet ditt. Dette skal ifølge Amazon ivareta personvern bedre enn alternative former for biometrisk identifisering (for eksempel ansiktsgjenkjenning) som har møtt en del motstand. Ved å bruke håndflaten sin har man i større grad kontroll over når den kan bli avlest, samtidig som det er vanskeligere å misbruke dersom bildene havner i feile hender.

Det kan nesten virke litt magisk å betale med bare håndflaten (Bilde: Amazon)

5. Nærkontaktløst restaurantbesøk

Ved hjelp av en QR-kode kan du bla i menyen, bestille og betale med din egen mobiltelefon, uten nærkontakt med personalet eller andre gjester i kø (Bilde: Ordr)

Et spennende norsk eksempel er Ordr. De hadde allerede før korona en mobilløsning som kunne brukes av restaurantgjester for å unngå lange køer ved bestilling. Da restaurantene ble pålagt strenge smitteverntiltak, tilpasset de likevel løsningen og forretningsmodellen sin og utnyttet fortrinnet med å ha en digital plattform til det fulle. Nå brukes løsningen i over 300 restauranter som hjelp til å redusere nærkontakt. Ordr planlegger internasjonal skalering, så det blir spennende å følge med videre.

6. Digital gjesteliste

I samme (restaurant)gate kan vi også nevne Loyall, som på få dager snudde seg rundt da serveringssteder ble pålagt å registrere besøkende som et ledd i smittesporing. Til vanlig leverer de løsninger innen stordataanalyse for både restauranter, hoteller og butikker. Denne programvaren justerte de relativt lett og har nå en løsning som gjør det mulig å registrere besøkende både enklere og mer GDPR-vennlig enn den alternative løsningen penn-og-papir. Loyall gir foreløpig bort løsningen gratis til over 50 spisesteder — og oppnår både samfunnsnytte og markedsføring i en bransje de ønsker å posisjonere seg bedre i!

7. Hjemmetrening 2.0

I treningsbransjen har minimering av fysiske møteplasser ført til et voksende marked for hjemmetrening og treningsteknologi. Tjenesten Mirror er et kreativt eksempel på dette. Det er et speil, eller egentlig en stor skjerm til ca. 15 000 kroner hvor man kan streame live og betale for on-demand treningstimer hjemmefra, og speile det en “personlig” trener gjør. Andre spennende selskaper på dette feltet er Peloton og Tonal, samt Zwift som i sommer arrangerte historiens første virtuelle Tour de France. Alle disse selskapene var godt i gang allerede før pandemien, men har virkelig skutt fart da det meste av treningssentre stengte ned.

Dersom du vil vite mer om hvordan et selskap som Peloton kan endre sportsbransjen så anbefaler vi deg å lese denne artikkelen skrevet av to av mine kolleger.

Smittevernstiltak og økt fokus på personlig helse gjør at stadig flere tar i bruk ny treningsteknologi som Mirror (Bilde: Mirror)

8. Livekonsert for hele verden

Også konsertindustrien har måttet tenke digitalt, og i utlandet har dette tatt helt av. I Sør-Korea har K-pop-band store konserter med hundretusenvis av betalende publikum. Fantastisk produksjon med ny teknologi og effekter som Augmented Reality gjør dette til mer enn en vanlig konsert. Et av bandene hadde i juni konsert for over 750.000 mennesker fra over 100 land, og med det store inntekter! Et volum man ikke har mulighet til i en fysisk verden.

Selv med betydelig lavere billettpriser sammenliknet med fysiske konserter, har det store volumet gitt både to- og tresifrede millionbeløp (i NOK) i omsetning for enkelte virtuelle konserter (Bilde: Soundvenue / V Live)

9. Flymat uten turbulens

Til slutt et eksempel som strengt tatt ikke har noe med smittereduksjon å gjøre — men et selskap som har blitt hardt rammet av smittevernstiltak. Thai Airways er et eksempel på noen som har slitt veldig i utgangspunktet, men har klart å utnytte situasjonen til å gjøre noe nytt og vinne på det (eller i alle fall redusere tapet). De har åpnet restauranter for reiseglade som savner smaken av flymat. Restaurantene er dekorert med flyseter og flydeler fra fabrikkenes overskuddslagre, fullt uniformert flymannskap tar seg av gjestene, og maten er enda ferskere og bedre enn i luften. På denne måten beholder de kunder, holder ansatte i jobb, bygger brand — og tjener penger.

Pop-up restauranten på Thai Airways sitt hovedkontor i Bangkok er en fargerik og uventet nyskapning som følge av pandemien. Kanskje genererer den også nye kunder og økt etterspørsel når vi igjen kan fly som normalt? (Bilde: AFP / dailysabah.com)

Nyskapning kan være et godt verktøy for alle ut av krisen

Det kan av og til virke som at man må ha ekstremt flaks eller tilfeldigvis være posisjonert i riktig bransje for å kunne vokse av en krise. De fleste har det siste halvåret derimot hatt nok med å holde hodet over vannet, og innovasjon er det siste man har overskudd til. Men, nytenkning kan i mange tilfeller være en del av redningen, og det er ikke alle nyvinninger som er like forventet — bare se på Thai Airways. Det er inspirerende å se hva bedrifter har klart å få ut av en veldig vanskelig tid, og det er ingen tvil om at det blir spennende å se hvilke varige nyskapninger som vil komme ut av denne rare tiden!

Vi ser også at det ikke bare er nye trender som skyter fart — også megatrender som var i vinden før pandemien har fått enda mer løft i seilene. Hvilke trender dette gjelder og hvorfor de påvirkes positivt av korona-pandemien ønsker vi å skrive litt om i en ny artikkel om ikke alt for lenge — følg med.

🚀 Dersom du vil lære mer om innovasjon, eller jobber i et selskap som trenger veiledning eller en liten dytt i ryggen for å komme i gang, anbefaler vi å ta en titt på nettkursene våre, eller lese mer om hvordan vi kan bistå din virksomhet her.

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--