Ble gründere for å fylle ekstra (korona)fritid

De siste ukene har flere av oss har hatt en del ekstra fritid til rådighet ettersom det har vært uaktuelt å bruke kvelder og helger på sosiale og familiære sammenkomster. Ekstra fritid betyr for noen tid til å sette seg ned og jobbe frem kule ideer. Og for noen av dem igjen, betyr dette starten på en gründerreise. Vi tok en prat med to som representerer nettopp denne gruppen.

Jenny Gørvell-Dahll
Sprint Consulting
6 min readMay 8, 2020

--

Et mer ergonomisk (og oppreist!) hjemmekontor

Etter noen uker på hjemmekontor merket våre kolleger her i Sprint hvor lite gunstig de nye arbeidsposisjonene er for både rygg og nakke, da det ergonomisk utstyrte kontoret brått ble en drøm i det fjerne.

Det er en kjent sak at mye stillesitting ikke er bra for kroppen. Dette forsøker Oppreist nå å gjøre noe med.

Marinius Skaar, Niklas Barre og Øistein Haraldstad lanserte derfor «Oppreist» et «ståbord» i resirkulert papp som kan settes oppå eksisterende skrivebord slik at man kan stå å jobbe i noen timer selv om man er på hjemmekontor. Rett og slett et genialt alternativ til hev-senk pult.

Marinius forteller at ideen var en av flere som ble diskutert i slack-kanalene til Sprint.

Vi har flere kolleger som er opptatt av de store trendene og som hyppig deler informasjon om kule tjenester og produkter som lanseres rundt om. I dette tilfellet drodlet vi litt rundt muligheter knyttet til korona, og da dukket det opp internasjonale eksempler på pulter i papp.

Dette kickstartet diskusjonen. Arbeidshypotesen deres var en norsk-produsert og miljøvennlig skrivepult i bølgepapp etter å ha sett utallige provisoriske hjemmekontor rigget på alt fra små stuebord til familiens kjøkkenbord. Målet var å lage en god pult som kunne pakkes bort etter bruk.

Lynrask pivotering

Etter en innledende kartleggingsrunde oppdaget dog trioen at mange allerede hadde ordnet seg brukbart på hjemmebane med stoler og bord. Det viste seg at problemet de ønsket å løse ikke var like prekært lenger.

I Sprint jobber vi mye med innovasjon og vet viktigheten av å starte med å identifisere problemer det faktisk er verdt å løse. Det som derimot viste seg å være et problem var vondter og ryggproblemer som følge av hjemmekontor. Vi så eksempler på bruk av strykebrett som arbeidsstasjon, og hørte at flere savnet hev-senk funksjonalitet.

På dette tidspunktet hadde de kommet i kontakt med Norsk Emballasje AS på Støren som hadde kastet seg rundt for å produsere og fin-tegne pulten de opprinnelig hadde i tankene.

Det gjorde at vi veldig raskt kunne bruke eksisterende dimensjoner og funksjonalitet til å tegne en mindre forhøyningspult som kunne settes på toppen av en pult eller et kjøkkenbord for å simulere en hev-senk pult, og som kunne tilpasses ulik høyde og foretrukket arbeidsstilling.

Oppreist.com er nå live og har åpnet for bestillinger.

Etter litt prototying og tilpasning klarte de raskt å få opp et produkt som de mente ville gi et nytt verdiforslag til hjemmekontorene. Parallelt med prototypingen jobbet de med logistikk og betalingsløsninger, samarbeidsavtale, merkevarebygging, markedsføring, prognose og skaleringsplan. Oppreist.com er nå live og har åpnet for bestillinger.

Vi er på mange måter et team som gjenspeiler bredden i Sprint Consulting, fra strategi, merkevarebygging og forretningsutvikling i den ene enden, til smarte teknologiske løsninger og effektiv drift og logistikk i den andre. Det er alltid betryggende å se at metodene og verktøyene vi bruker sammen med kundene våre i hverdagen også fungerer i en svært akselerert kontekst hvor vi snakker om dager og ikke uker fra idé til lansering. Påskedagene ble flittig brukt for å komme opp i fart.

Oppreist er laget av resirkulert materiale og kan gjenvinnes når du ikke lenger har behov for det.

Muligheter må gripes — også i krisetid

Fra arbeidet med Oppreist, tar trioen med seg et dette er et godt eksempel på at endring også gir mange muligheter.

— Det er viktig å tørre å gripe disse mulighetene. Enten det er et initiativ internt i et selskap eller det er å starte noe eget. Det finnes gode verktøy og metoder, som gjør at du kan bekrefte eller avkrefte hypotesene dine lenge før du må å påta deg spesielt høy risiko.

Oppreist er fortsatt i en oppstartsfase, men allerede dag to etter lansering hadde de nok interesse til å sette i gang den første større produksjonsordren og få dekket kostnadene sine.

Vi får mange positive tilbakemeldinger på produktet, og synes det har vært en utrolig spennende reise så langt. Først og fremst er jo dette et sideprosjekt for å gjøre noe vi synes er lærerikt og spennende i tillegg til vår daglige jobb. Hvis vi samtidig kan gjøre bidra til at noen får litt mindre vondt i ryggen og en litt bedre hverdag på hjemmekontor, så har det vært et vellykket prosjekt.

Hvordan gjennomføre en dugnad under en pandemi?

Det er ikke bare våre kolleger i Sprint som har hatt litt ekstra tid til rådighet. Utvikler Kristofer Giltvedt Selbekk i IT-konsulentselskapet Bekk, lanserte nylig det digitale verktøyet «Sjau» som har som mål å gjøre det enklere å koordinere dugnader. Sjau gjør det enkelt for borettslag å få unnagjort den årlige «vårpussen» uten å bryte nasjonale retningslinjer knyttet til sosial distansering

Korona-tiltakene og krav om at folk skal holde større avstand til hverandre gjorde at mange planlagte dugnader måttet utsettes. Jeg er selv leder for et aksjelag, og dette ønsket jeg å gjøre noe med uten at det skulle gå på bekostning av dugnadsånden.

Kristofer har brukt både påsken og deler av pappapermen til å utvikle Sjau, samt fått god hjelp av Bekk kolleger. Marthe Dahlin har laget alle illustrasjonene, og Erik Mathisen er mannen bak navnet.

Kristofer Giltvedt Selbekk er mannen bak tjenesten, Marthe Dahlin har laget illustrasjonene, og Erik Mathisen fant på navnet.

En digital dugnadsrevolusjon

Sjau er et verktøy som legger til rette for at flere personer kan jobbe sammen om et dugnadsprosjekt, selv om ikke alle jobber samtidig. Alle som er invitert til sjauen kan selv velge hvilke oppgaver de ønsker å gjøre, og tjenesten viser til enhver tid hvem som jobber med hvilke oppgaver, og hvilke oppgaver som er ledige. Du kan dessuten opprette så mange «sjauer» du vil, og fordele arbeidet utover en gitt periode.

Det viktigste for meg er at så mange som mulig benytter tjenesten, og det er derfor den er gratis per nå. Dette vil føre til at vi får mange flotte bakgårder og fellesområder rundt omkring i vårt landstrakte land, men også at vi sikrer at vi får tilbakemelding fra et betydelig antall brukere slik at vi kan fortsette å optimalisere tjenesten. På sikt har vi flere spennende planer, men dette kan jeg ikke gå nærmere inn på nå.

Alle som er invitert til sjauen kan velge de oppgavene de har lyst til å gjøre, og Sjau viser til enhver tid hvem som jobber med hvilke oppgaver, og hvilke oppgaver som er ledige.

Livets rett

I starten av mai talte Sjau 1350 dedikerte brukere, så dette virker absolutt til å være en tjeneste som dugnads-Norge har omfavnet. Tjenesten har allerede blitt omtalt av både Huseierne og digi.no. Dette er en tjeneste vi i Sprint ser for oss at fint kan overleve utover koronakrisen vi nå står midt oppi. Det er vel flere som kjenner seg igjen i at oppsatt dugnadstidspunkt ikke passer, og at det påfallende ofte er de samme som bidrar? Det blir uansett veldig spennende å følge Sjau fremover. Dugnadstjenesten er foreløpig gratis, og du kan teste den ut på Sjau.no.

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--