Fremtidens varehandel er sirkulær: Tre eksempler til inspirasjon

Som følge av ny teknologi, endrede kundepreferanser og klimakrisen er varehandelen under sterkt press. Heldigvis finnes gode eksempler på selskaper som ser muligheter i disse endringene. I en sirkulær økonomi kan varehandelen finne nye måter å skape verdi der de reduserer materialbruk og -kostnader og samtidig kommer enda tettere på kunden ved hjelp av nye forretningsmodeller.

Christina Lund
Sprint Consulting
5 min readOct 8, 2019

--

I sirkulære foretningsmodeller holdes verdien av materialer og produkter så høy som mulig, så lenge som mulig. Dette skjer eksempelvis gjennom delingsplattformer som Fjong og Too good to go, eller gjennom forretningsmodeller som tilbyr produkter som tjeneste, slik som Signifys light-as-a-service. Disse forretningsmodellene gjør det mulig for varehandelen å tilby mer attraktive verdiforslag, skape økt kundelojalitet og samtidig bidra til reduserte klima- og miljøutslipp.

For å forstå litt mer om hvordan dette kan se ut i praksis, har vi sett litt nærmere på tre spennende eksempler på selskaper som leverer varer på en ny måte til sine kunder innen dagligvare, mote og husholdningselektronikk.

Dagligvare i flerbruksemballasje

Loop er en tjeneste lansert av avfalls- og gjenvinningselskapet Terracycle. Dette har de gjort i partnerskap med flere av de største internasjonale aktørene innen FMCG, som Unilever, Proctor & Gamble, Mondelez og Nestlé. Konseptet handler om å tilby forbrukerne en moderne versjon av “melkemannen”, som leverte melk i glassflasker på døren til husholdningene hver morgen. I Loops nettbutikk kan kunden bestille dagligvarer som leveres i flerbruksemballasje. Etter bruk vil emballasjen hentes hjemme på døren hos kundene, før de vaskes av Loop og returneres til merkevareprodusentene for påfyll. Kjente merkevareprodukter har fått et nytt utseende, med emballasje som er designet for å kunne brukes opptil 100 ganger. På denne måten kan bruken av engangsplast fra emballasje reduseres kraftig, fra dagens nivå der emballasjen står for 40% av den totale plastproduksjonen.

Det er merkevarene selv som har stått for emballasjeinnovasjonen, i tett samarbeid med Loop. Gjennom sin gjenbrukbare aluminiumemballasje gjør Häagen-Dazs det også mulig for kunder å nyte den medbrakte isen kald i parken!

I nettbutikken til Loop finner du eksempelvis Häagen-Dazs iskrem i aluminiumemballasje. Når iskremen er spist blir emballasjen hentet i en Loop-bag, vasket og returnert til produsenten, før aluminiumsboksen igjen fylles med ny, deilig iskrem som kan selges på nytt. I løpet av høsten 2019 vil kunder få mulighet til å kjøpe og levere Loops produkter hos utvalgte dagligvarekjeder i landene de har lansert tjenesten. Loop har nemlig sikret seg en fast partner per land, slik som Kroger i USA og Carrefour i Frankrike. Dermed kan den gjenbrukbare emballasjen skape lojalitet til tjenesten, merkevarene og dagligvarekjeden.

Loop fikk stor oppmerksomhet da konseptet ble lansert på World Economic Forum i januar 2019, og hadde over 60 000 kunder på venteliste i USA. I dag leverer Loop til kunder på østkysten av USA og i Paris, med en ambisiøs ekspansjonsplan til Japan, Storbritannia og Tyskland i løpet av 2020. Fremover blir det interessant å se om Loop evner å skalere tjenesten, hente ut de ønskede klimagevinstene, og hvorvidt en bred kundemasse ønsker å handle dagligvarer på denne måten.

Merkevareplattform for bruktsalg av klær

Markedet for salg av brukte klær, eller “recommerce”, har vokst kraftig, og veksten ser ikke ut til å avta i nærmeste fremtid. Tall fra USA anslår at markedet vil dobles i størrelse innen 2023. Et godt eksempel innen bruktsalg er Yerdle Recommerce. De tilbyr en tjeneste til klesmerker som muliggjør at klesmerket selv kan kapre verdien av egne produkter i bruktmarkedet, uten å gjøre større investeringer og endringer i sin eksisterende verdikjede. Yerdle håndterer plattformen, logistikken og systemene for å gjøre bruktsalg tilgjengelig på merkevarens egne nettsider.

Når en kunde har vokst ut av sin Patagonia-fleece, kan hun besøke Patagonias egne recommerce-nettsider (Patagonia Worn Wear), sende fleecen inn og få rabatt på nye kjøp. På denne måten sikrer Patagonia inntekten fra bruktsalget, samtidig som de får lojale kunder som returnerer til Patagonia for å få rabatt på nye kjøp. Ved å tilby kundene sine en enkel og trygg måte å selge og kjøpe brukte produkter, gjør Patagonia sin merkevare mer attraktiv.

På bakrommet har Yerdle et velfungerende logistikksystem, der de renser, reparerer, oppgraderer, fotograferer og legger ut varene på merkevarenes egne nettsider. Yerdle ønsker også å tilby merkevarene relevant kundedata for å forstå mer om hvordan kundene bruker produktene og hvordan de kan skape enda bedre produkter.

Skjermdump fra Patagonias nettbutikk for bruktsalg (Worn Wear), som drives av Yerdle Recommerce.

Det finnes lignende selskaper som tilbyr utleie-as-a-service, eksempelvis amerikanske CaaStle og danske Continued, som samarbeider med merkevarer som Ganni og By Malene Birger. I Norge leverer Repairable reparasjonstjenester til merkevarer og kjeder (blant annet Helly Hansen og H&M) og merkevarer som Bergans utforsker hvordan de kan drive bruktsalg i sine egne butikker.

Rene klær som tjeneste

Bundles er et nederlansk selskap som tilbyr husholdningselektronikk som en abonnementstjeneste. Selskapet startet med å levere vaskemaskiner, der kunden ikke betaler for selve maskinen, men i stedet betaler for hver gang maskinen brukes. Bundles har nå utvidet sin tjeneste til å inkludere tørketrommel, oppvaskmaskin og kaffemaskiner.

Abonnementstjenesten fungerer tilnærmet likt som ditt mobilabonnement. Du velger ønskede maskiner og antatt bruksmønster på nett, og betaler et depositum for å få maskinene installert hjemme hos deg. Bundles kobler sine maskiner til internett og abonnementsprisen er basert på ditt faktiske bruksmønster av kaffemaskinen eller tørketrommelen. At maskinene er koblet til internett, muliggjør uthenting av bruksdata som kan hjelpe kunden å optimalisere bruk av maskinen, og slik for eksempel redusere strømregningen.

Skjermdump fra Bundles sine nettsider

I dag produserer ikke Bundles maskiner selv, men har partnerskap med ulike merkevarer. Et viktig bærekraftaspekt er at Bundles blir insentivert til å velge kvalitetsmaskiner for å oppnå en lønnsom forretningsmodell og sikrer en god avhending av maskinene. For kunden gir denne modellen en rekke fordeler:

  • Den store investeringen spres utover månedlige innbetalinger
  • De unngår å håndtere maskinen gjennom dens livsløp (reparasjoner, bruktsalg m.m.)
  • Ingen flytting eller montering selv (færre ødelagte rygger?)
  • Større fleksibilitet ved endring i livssituasjon (barn og flytting)
  • De får tilgang til kvalitetsmaskiner som tidligere var utenfor budsjettet (renere klær og lavere strømregning)

Når får vi se denne løsningen hos Power, Elkjøp eller fra en av merkevarene i Norge? Jeg venter i alle fall ivrig på at tjenesten kommer hit, slik at jeg slipper å eie min egen vaskemaskin!

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--