Innovasjon: Et innblikk i Hafslund E-CO og deres innovasjonsrigg

I Hafslund E-CO bruker de Lean innovasjon som metode for Ä fÄ raske svar pÄ om et konsept er levedyktig eller ikke, og for Ä sikre at ideene er skalerbare. Det har de lykkes godt med.

Carl Christian Ellingsen
Sprint Consulting
6 min readSep 17, 2019

--

VICTORIA LERVIK

đŸš€đŸ‘©â€đŸ’Œ Leder for strategi- og forretningsutvikling i Hafslund E-CO

💡📊 Bruker Lean innovasjons-metodikk i utvikling av nye ideer og forretningsmuligheter i Hafslund E-CO

đŸŽ“đŸ’Œ Utdannet sivilingeniĂžr fra NTNU. Har tidligere vĂŠrt konsulent i KPMG og rĂ„dgiver for konsernsjefen i Hafslund.

Hva slags selskap er Hafslund E-CO?

Hafslund E-CO er et energiselskap med over 125 Är gammel historie innen vannkraft og nettvirksomhet. Vi er Norges nest stÞrste vannkraftprodusent og Norges stÞrste nettselskap. Samtidig ser vi nÄ at hele energisystemet er i en formidabel endring, primÊrt som fÞlge av klimakrisen. Vi fÄr mer uregulerbar fornybar kraft inn i systemet, mer lokal energiproduksjon og samtidig et annet energiforbruk gjennom elektrifiseringen. Husholdninger fÄr behov for mye energi i veldig korte tidsperioder til f.eks induksjonstopper og elbillading. Samtidig skal bÄter, busser og etterhvert tungtransport ogsÄ lades, og det blir ikke lenger like forutsigbart hvor behov for elektrisitet oppstÄr. Det er derfor behov for mer fleksibilitet i energisystemet, og mer elektrisk infrastruktur.

Vi er ogsÄ eid av Oslo kommune som har veldig ambisiÞse mÄl med tanke pÄ nullutslipp. I det bildet skal Hafslund E-CO vÊre en muliggjÞrer og pÄdriver for elektrifisering gjennom innovative og kostnadseffektive lÞsninger basert pÄ ny teknologi. VÄr visjon er «For en fornybar og fullelektrisk fremtid».

Var det kanskje visjonen til Hafslund E-CO som trigget deg til Ă„ jobbe for konsernet?

Ja, selv om jeg jobbet som konsulent i noen Är fÞr jeg kom til Hafslund E-CO, sÄ har jeg lenge hatt interesse for energimarkedet. Jeg skrev faktisk om handel i fleksibilitetsmarkedet i masteroppgaven min. Personlig Þnsker jeg ogsÄ at kloden skal bli sÄ grÞnn som mulig, noe som gjÞr jobben enda mer givende for meg. Det opplever jeg ogsÄ blant de som har sÞkt til teamet vÄrt. De fleste jeg har intervjuet sÄ langt har faktisk trukket frem dette som en av hovedgrunnene til at de sÞkte jobben. Det synes jeg er gÞy.

Kan du fortelle litt om hvordan dere jobber med innovasjon i deres konsern?

Rent metodisk jobber vi etter Lean Innovasjon/Lean Startup-metodikken nÄr vi jobber med nye ideer og forretningsmuligheter. Dette er en metodikk som hjelper oss i Ä fÄ raske svar pÄ om et konsept er levedyktig eller ikke. PÄ den mÄten har vi kapasitet til Ä teste flere konsepter pÄ kort tid og dermed Þke sannsynligheten for at vi ender opp med en forretningsmodell som viser seg Ä vÊre bÊrekraftig. Vi vet at majoriteten av nye satsinger feiler, og da er det viktig Ä legge til rette for Ä teste mange konsepter pÄ kort tid.

Innovasjonsarbeidet vÄrt er per i dag delt opp i fire faser, etter hvor langt konseptet har kommet i utviklingen. De fire fasene ser slik ut:

Kan du eksemplifisere hvordan dere har brukt metodikken til Ä realisere en spesifikk idé?

I februar 2019 hadde vi en hypotese om at borettslag og sameier hadde en del utfordringer relatert til lading av elbiler. Basert pÄ denne hypotesen satte vi opp en rekke underhypoteser om hva som faktisk er problemet. Fordi vi visste at dette var et omrÄde vi Þnsket Ä innovere i, kunne vi raskt gÄ fra fase 1: scope og visjon til fase 2: problem/lÞsning. Det var da pÄ tide Ä finne ut om antagelsene vÄre om forretningsmodellen var korrekte eller ikke. Etter en rekke intervjuer av styremedlemmer og beboere i boligselskap i Oslo endte vi opp med to svar fra majoriteten av intervjukandidatene:

1. Markedet er uoversiktlig, og det er vanskelig Ä vite hvilke aktÞrer vi skal forholde oss til nÄr vi skal etablere elbillading i vÄrt boligselskap

2. Det er vanskelig Ä finansiere utbygging av ladeinfrastruktur, bÄde fordi det er dyrt og fordi det ofte er uenighet innad i boligselskapet relatert til hvem som faktisk skal betale.

I intervjurunden vÄr hÞrte vi faktisk om en generalforsamling som hadde endt i slagsmÄl pÄ grunn av denne problemstillingen. En klarere bekreftelse pÄ en problemhypotese finner man vel ikke?

Basert pĂ„ de ovennevnte problemene bestemte vi oss for Ă„ teste en lĂžsning i markedet som rettet seg mot nettopp disse boligselskapene. Denne lĂžsningen var i fĂžrste omgang kun en MVP-nettside (les mer om MVP-er her) laget for Ă„ teste etterspĂžrselen etter produktet. Siden satte vi opp pĂ„ kun et par dager, og aktiverte Google ads/Facebook ads for Ă„ sjekke om det var interesse blant reelle kunder. Testingen viste at det var interesse for konseptet, og vi tok raskt kontakt med “leads” for Ă„ fĂ„ ytterligere svar pĂ„ hvordan den ideelle ville vĂŠrt i deres Ăžyne.

Konseptet er i dag i full fart. Navnet er “Ladeklar” (sjekk nettsiden her) og vi har solgt over 800 ladere til boligselskap i Oslo. Det er gĂžy Ă„ se hvordan en idĂ© kan bli realisert i et sĂ„ raskt tempo nĂ„r man bare benytter metodikken riktig og har det rette teamet pĂ„ plass. Vi er for Ăžyeblikket i fase 3: produkt/marked, fordi vi fremdeles jobber med Ă„ kontinuerlig forbedre tjenesten vĂ„r og vurdere forretningspotensialet basert pĂ„ feedback fra kunder og reelle tall pĂ„ inntekts- og kostnadssiden. Hvis vi fĂ„r de resultatene vi hĂ„per pĂ„ i tiden fremover, vil vi gĂ„ over i fase 4: skalering. FĂžr vi gĂ„r over i skalering, er det viktig at vi er trygge pĂ„ distribusjonsstrategien vĂ„r, og at vi er sikre pĂ„ at vi kan skaffe oss kunder til en lavere kostnad enn kundens livstidsverdi. Det er fĂžrst da vi kan vĂŠre sikre pĂ„ at forretningsmodellen er skalerbar slik vi Ăžnsker at den skal vĂŠre.

Hvordan ser deres innovasjonsrigg ut pÄ et mer overordnet nivÄ?

MĂ„let vĂ„rt er Ă„ etablere et tredje ben for konsernet (ved siden av nett- og kraftselskapet), nemlig Ny Energi. Mens vi i forretningsutviklingsenheten til Hafslund E-CO fĂžrst og fremst skal teste om det er et reelt kundebehov for produktet/tjenesten, skal Ny Energi viderefĂžre konseptet dersom det viser seg Ă„ vĂŠre bĂŠrekraftig og deretter ta det videre til fase 4: skalering. Vi tester og validerer sĂ„ mange forretningsmuligheter som mulig, og Ny Energi stĂ„r for vekst og drift av konsepter som har vist seg bĂŠrekraftige. Denne strukturen har forelĂžpig vist seg Ă„ fungere godt for oss, men det betyr ikke at den er satt. Vi behandler ogsĂ„ denne riggen som et eget “eksperiment” som mĂ„ testes gjennom flere faktiske prosjekter og forbedres basert pĂ„ tilbakemelding fra alle involverte.

Til slutt: Hva er din viktigste lÊring sÄ langt som leder for forretningsutviklingsenheten til Hafslund E-CO?

Det er spesielt fire ting jeg vil trekke frem:

  1. Det er viktig Ä tÞrre Ä fokusere pÄ én og én mulighet. Man har ofte lyst til Ä gjÞre masse pÄ en gang, men her mÄ vi vÊre fokusert og vÊre villige til Ä velge bort noe for noe annet.
  2. Jeg har lĂŠrt at det er viktig Ă„ gi mandat til de som skal drive konseptene. Ikke forvente for hyppig rapportering og leveranser, men heller sĂžrge for Ă„ vĂŠre stĂžtte for teamet.
  3. Det er tungt Ä vÊre avhengig av store aktÞrer/partnere, fordi ting da kan ta ekstremt lang tid. Det var blant annet derfor vi valgte Ä gÄ for Ladeklar-konseptet, fordi vi da slapp Ä vente pÄ noen og kunne sette vÄr egen fart.
  4. Det er en stor fordel Ă„ ha et konsern i ryggen. Da har du tilgang pĂ„ mye ressurser i form av kompetanse og kapital, og ikke minst har det vĂŠrt veldig viktig for oss at Hafslund har en sĂ„ tydelig og stĂžttende visjon — vi skal vĂŠre en pĂ„driver innen elektrifisering og overgangen til det fossilfrie.

✉ Synes du det er interessant Ă„ lese det vi skriver om? Meld deg pĂ„ nyhetsbrevet vĂ„rt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--