Innovasjon i mediebransjen: Et innblikk i Egmont Publishing

Emilie Orlien
Sprint Consulting
Published in
8 min readNov 20, 2020

Det siste året har Egmont hatt et økende fokus på vekst og innovasjon, og bruker lean innovasjonsmetodikken for å sette nye idéer ut i live. Knitknit er deres nyeste satsning — et strikkekonsept som skal inspirere og tilby det nyeste innenfor strikk basert på strikkerens egne preferanser. I denne artikkelen har vi intervjuet leder for innovasjon og forretningsutvikling i Egmont, Hanna Unelsrød, for å høre mer om hvordan de jobber strukturert med innovasjon i selskapet og hvordan de gikk frem for å lansere Knitknit.

HANNA UNELSRØD

🚀👩‍💼 Leder for Innovasjon og forretningsutvikling i Egmont.

💡📊 Bruker lean innovasjonsmetodikk i utvikling av nye idéer og forretningsmuligheter i Egmont.

🎓💼 Utdannet siviløkonom fra NHH. Har tidligere vært konsulent i EY og rådgiver for Europasjefen i Circle K.

Egmont er et selskap med lang fartstid i mediebransjen, men har de senere årene blitt utfordret av et stadig mer krevende mediemarked. For et års tid siden opprettet Egmont et eget dedikert innovasjonsteam for å drive frem nye konsepter. Kort fortalt dreier innovasjonsarbeidet i Egmont seg om å omsette nye trender til tjenester og produkter som oppfyller kundebehov som tradisjonelt har blitt dekket gjennom Egmonts magasiner. Hanna Unelsrød har vært leder for innovasjon og forretningsutvikling siden innovasjonsteamet ble opprettet, og i denne artikkelen får du et innblikk i hvordan de har jobbet målrettet med innovasjon det siste året.

Hva slags selskap er Egmont?

Egmont har over 100 års historie i mediebransjen, men det har skjedd mye i både selskapet og bransjen siden vi ble stiftet i 1911. I dag består konsernet av fire deler; Nordisk Film, TV2, Egmont Bøker og Egmont Publishing. Egmont Publishing, som jeg tilhører, forvalter rundt 40 merkevarer og når rundt 3,6 millioner nordmenn i uken sammen med TV2. I tillegg har vi en halv million unike abonnenter og når ut til svært mange på sosiale medier gjennom våre influencere.

Egmont Publishing forvalter rundt 40 merkevarer og når ut til 3,6 millioner nordmenn gjennom sine kanaler.

Hva er bakgrunnen for innovasjonsarbeidet i Egmont?

De siste årene har vi jobbet beinhardt for å opprettholde lønnsomhet i et stadig mer utfordrende og fallende mediemarked. Tidligere har Egmont jobbet veldig sporadisk med innovasjon, men det siste året har vi fått mandat til å etablere et eget dedikert innovasjonsteam som kan drive nye konsepter fra idé til skalering. Det har vært helt avgjørende for oss å sette av dedikerte ressurser til å jobbe med innovasjon for å få fart på nye idéer og konsepter.

For å forankre innovasjonsarbeidet har vi laget en innovasjonstese som oppsummerer hva vi ønsker å innovere på. Innovasjonstesen vår sier at vi skal omsette nye trender til tjenester og produkter som imøtekommer behov hos konsumenter som tradisjonelt har blitt dekket gjennom våre magasiner. Egmont har lang tradisjon for å levere spennende innhold innenfor mange ulike nisjeområder, som for eksempel hage, hytte, interiør, håndarbeid og reise, og vi bruker derfor disse områdene som utgangspunkt for å fokusere innovasjonsarbeidet vårt.

Hvordan ser teamet deres ut?

Innovasjon og forretningsutviklingsteamet er et tverrfaglig inkubatorteam som jobber med de strategiske satsningsområdene til Egmont Publishing. Teamet består av fire personer med erfaring fra innovasjon, konseptutvikling, M&A og innholdsproduksjon/marketing. Det siste året har vi også sett at det er behov for fullstack utviklere, og vi jobber nå med denne rekrutteringen. En fordel med å jobbe i et stort konsern er at vi har muligheten til å trekke på ressurser fra resten av konsernet der det er nødvendig, noe som har vært veldig verdifullt når konseptene skal inn i skaleringsfasen.

I tillegg har vi fått på plass et vekstpanel som er vårt beslutningsorgan og godkjenner nødvendig finansiering. Vekstpanelet ble etablert for å sikre strategisk forankring og en enkel finansieringsprosess av nye prosjekter. Panelet består av CEO, operasjonelt ansvarlig i e-commerce, relevante ledere fra ledergruppen og en ekstern innovasjonsrådgiver. Det har vært veldig viktig for oss å få på plass en slik struktur, da vi mener at langsiktig og forutsigbar oppfølging og finansiering er viktig for å lykkes med innovasjonsarbeid.

Hvordan ser den overordnede prosessen deres for innovasjon ut?

Idéene vi jobber med følger en tydelig lean innovasjonsprosess med ulike milepæler som må nås for videre finansiering. Vi forsøker å jobbe med flere konsepter av gangen for å spre risiko og ikke legge alle eggene i en kurv. Da vi satt i gang arbeidet med innovasjon for et års tid siden var dette ukjent farvann for ledelsen, og det har vært avgjørende å få på plass en strukturert tilnærming til innovasjonsarbeidet. Dette har hjulpet oss med å sikre at alle er omforent om hvor vi er, i tillegg til at det blir enklere å unngå å forelske seg i løsninger uten å avdekke kundebehov og markedsstørrelse i tidlig fase.

Idéene Egmont jobber med følger en tydelig lean innovasjonsprosess.

I arbeidet med å skape en forankring i resten av organisasjonen og opprette en mer strukturert tilnærming til innovasjon, har det vært viktig for oss å skape en felles forståelse for at idéer kan falle bort i prosessen og at de først trenger betydelig investering etter at de er testet på kunder.

Innovasjonsporteføljen tydeliggjør hvordan idéer prioriteres frem til skalering.

Dere startet å jobbe strukturert med innovasjon for kort tid siden, har dere rukket å lansere noen konsepter enda?

Vi har nettopp lansert et minimumsprodukt (MVP) på et bryllupskonsept, og tidligere i høst lanserte vi strikkekonseptet Knitknit. Dette er begge konsepter som knytter seg til kjernevirksomheten og nisjeområdene våre. Før koronakrisen inntraff hadde vi også prioritert reise som et satsningsområde og utarbeidet et reisekonsept som skulle testes. Dette ble naturlig nok lagt på is i mars, men heldigvis hadde vi andre idéer på blokka som vi ønsket å teste, og en av disse var idéen om Knitknit.

Vi så et potensiale for et strikkekonsept da markedet for strikking er stort og voksende, hvor stadig flere yngre også har kastet seg på strikkebølgen de senere årene. I tillegg er dette noe som ligger nær vår kjernekompetanse som er å skape godt innhold, noe vi allerede gjør innenfor tradisjonell strikk i blant annet Hjemmet. I tillegg har vi fordelen av å være majoritetseier i Garnius (Norges største e-handelsaktør for garn og strikkeutstyr). Basert på dette vurderte vi strikkekonseptet som noe vi hadde gode forutsetninger for å kunne teste raskt ved bruk av lean innovasjonsmetodikken. Resultatet ble Knitknit, som er en plattform for moderne strikkere der du kan finne inspirasjon til ditt neste strikkeprosjekt fra dine favoritt Instagram-designere og kjøpe oppskrifter og garn uten å måtte gå til forskjellige nettsteder.

Knitknit er Egmonts nyeste satsning.

Kan du fortelle hvordan dere brukte lean innovasjon for å utvikle Knitknit-konseptet?

I problem/løsnings-fasen intervjuet vi 10 strikkere og avdekket en rekke kundebehov. Vi fant ut at markedet for strikking er fragmentert, og at innholdet for tradisjonell strikking er lite inspirerende og lite brukervennlig. Kundebehovet vi ønsker å dekke med Knitknit er altså å samle inspirasjon til nye strikkeprosjekter sammen med tilhørende oppskrifter og garn.

For å teste hypotesene våre ringte vi rundt til ulike strikkedesignere for å høre hvor mange som kunne tenke seg å gjøre designet sitt tilgjengelig på våre sider. Over sommeren fikk vi ivrige teststrikkere til å teste designene for oss med Garnius-garn. For å teste etterspørselen etter konseptet i markedet lagde vi en Instagramprofil og brukte typeform til å sende ut ulike spørsmål. Til sammen fikk vi 250 svar som ga inspirasjon til utvikling og utforming av MVPen som vi soft launchet i august.

På 6 uker fikk vi inn svært mange bestillinger, men kun et fåtall av disse var garnpakker. Det så ut til at hypotesen vi hadde med kjøp av oppskrifter med tilhørende garnpakker var feil. Vi gravde mer i dette og spurte blant annet følgerne våre på Instagram om de foretrekker å kjøpe garnpakker eller garn og oppskrifter hver for seg. Svaret viste seg å være at kundene ønsker å kjøpe oppskrifter og selv velge garntype. Denne oppdagelsen førte til at vi trengte å besøke lean canvaset vårt igjen, og finne ut av om det var noen elementer vi kunne justere. Fordelen med å bruke lean innovasjon er at man raskt får testet ut hypoteser uten store kostnader, og at man enkelt kan justere løsningen underveis som man lærer mer i prosessen.

Instagram er en enkel måte å teste hypoteser om kundebehov.

Hva vil du si er den største utfordringen med å jobbe med innovasjon i Egmont?

Den største utfordringen er nok å bygge en struktur og kultur for innovasjon i hele organisasjonen. Mediebransjen har vært preget av fallende lønnsomhet de senere årene, noe vi naturligvis også har vært preget av. Som et resultat av dette har hele organisasjonen vært veldig operasjonelt drillet og hatt fokus på kortsiktige resultater. I en slik situasjon er det vanskelig å tenke visjonært og innovativt. Heldigvis har vi nå fått på plass en mer strukturert tilnærming til innovasjon, noe som har hjulpet oss til å tenke større og finne nye områder å innovere på for å skape bra innhold for kundene våre!

Hva er din viktigste læring fra å jobbe med innovasjon i et etablert selskap?

Som den utålmodige sjelen jeg er har jeg lært at det er viktig å ha forståelse for at ting tar tid — kanskje spesielt i etablerte organisasjoner. Men det er svært tilfredsstillende når ting endelig løsner, og det er noe jeg får energi av! Jeg har kun jobbet med innovasjon i et etablert selskap, og opplever at fordelen er at vi kan jobbe fokusert med å løse kundeproblemer og at vi har en rigg rundt oss som gjør skalering enklere, samt at man har noen strategiske fordeler som kan gi en head start ut i markedet. På den andre siden er det mange interessenter som må håndteres, og det er viktig at teamet som jobber dedikert med et konsept får rom og frihet til å fokusere på kundens problemer i stedet for å fokusere på internpolitikk. Vi har heller ikke samme press til å lykkes som når man sitter i en startup og finansieringen nærmer seg slutt, noe som kan gjøre at eierskapet blir noe lavere og at det tar litt lenger tid før man lanserer.

Har du noen gode råd til andre som skal gjennom en tilsvarende reise?

Vi har lært mye det siste året, og jeg vil trekke frem spesielt fire læringspunkter som kan være nyttige for andre som ønsker å jobbe mer strukturert med innovasjon i et etablert selskap:

  1. En etablert innovasjonsrigg med tilhørende finansieringsmodell gir grunnlag for fart.
  2. Det er avgjørende å skille mellom drift og innovasjon, samt å ha 100% dedikerte ressurser til innovasjonsarbeidet.
  3. Lean innovasjon legger til rette for rask lansering og tilbakemelding fra kunder til en lav kostnad.
  4. Lean innovasjon er bare en metodikk/hjelp på veien — hardt arbeid, et bra team og stå-på-vilje er like viktig som før for å lykkes!

Ta gjerne kontakt med Carl Christian dersomdu ønsker å ta en prat om hvordan ditt selskap kan jobbe strukturert med innovasjon.

✉ Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante seminarer rett i innboksen din.

--

--