Intervju med inzpire.me: Hvordan jobber et vekstteam i praksis?

Inzpire.me ble etablert i 2016 og jobber med å bygge en digital markedsplass for å matche influensere med annonsører. Vi har tatt en prat med gründer og COO Marie Mostad om deres spennende reise og hvordan inzpire.me har organisert seg for å sikre vekst.

Jenny Gørvell-Dahll
Sprint Consulting
8 min readDec 10, 2020

--

Artikkel skrevet av Oliver Os & Jenny Gørvell-Dahll

Inzpire.me består i dag av et team på 32 personer som jobber med å utvikle en digital plattform som fungerer som en markedsplass for å matche influensere med annonsører. Selskapet bygger teknologi for å koble merkevarer sammen med riktige influensere i sosiale medier, gjøre samarbeid enklere, tilgjengeliggjøre godt innhold og muliggjøre måling av resultater for kampanjer. De ønsker å samle alle aktører innen influenser-marketing på én plattform, deriblant selvstendige influensere, talentbyråer, merkevarer og mediebyråer. Målsetningen er å tjene penger på å formidle reklameoppdrag til den nye generasjonen små og store internettkjendiser: youtubere, instagrammere, bloggere, Snapchat-, Facebook- og Twitter-profiler.

Skjermdump fra inzpire.me

Siden oppstarten i 2016 har inzpire.me vært gjennom en imponerende reise. De har hatt internasjonale ambisjoner fra dag én, og det er liten tvil om at det dedikerte vekstarbeidet har gitt god avkastning når de allerede opererer i flere land. I fjor fikk de til og med Schibsted Growth med på laget.

På sikt er målet å levere en salg- og service-plattform globalt for influensere, og de har nå søkelys på å få et godt fotfeste i Europa. For å lære mer om hvordan Inzpire.me jobber med vekst tok vi en prat med COO og co-founder i inzpire.me, Marie Mostad.

Vekst handler til syvende og sist om beinhard prioritering. Hvordan jobber dere med vekst?

For å vokse effektivt tror jeg det er viktig å klare å bryte ned visjonen og våre overordnede mål ned til mer konkrete, nærliggende mål. Dette gjør vi gjennom såkalte OKRs (Objectives and Key Results), som er helt konkrete mål for både selskapet og de ulike teamene.

Les mer om OKRs her.

På selskapsnivå har vi klare og tydelige mål for det neste året, og basert på disse lager hvert enkelt team sine egne OKRs med tilhørende nøkkelresultater for det neste kvartalet. På den måten planlegger vi kun et kvartal av gangen, og kan raskt og effektivt finne ut hva som fungerer godt, samt justere kurs underveis dersom noe ikke skulle fungere.

Vi vurderer regelmessig om prosjekter er off-track eller blir blokkert av noe, og er hele tiden åpne for å forkaste OKRs dersom vi ser at det ikke gir resultater. Det er viktig at det er takhøyde for å stille spørsmål underveis til effekten av ulike tiltak.

Dere har et eget team dedikert til vekst. Kan du fortelle litt om det?

Vekstteamet er veldig viktig for inzpire.me og en av de første nøkkelrollene vi ansatte var en «head of growth». I dag har vi syv forskjellige roller i vekstteamet, hvor alle har ansvar for hvert sitt vekstområde. Målet til teamet er hele tiden å generere leads, og de jobber tett med produktteamet for å finne ut hvordan produktet kan endres for å konvertere flere brukere. For eksempel er hele nettsiden vår designet med dette i bakhodet. Hvis du tar en titt på den og tenker over hvordan den er bygget opp vil du sannsynligvis legge merke til at alt innhold er laget med en intensjon om at det skal skape flere leads.

Vekstteamet til inzpire.me består av syv personer som har ansvar for hvert sitt område

Hvordan har det vært å få tak i den rette kompetansen for å bygge et tverrfaglig vekstteam?

Det er viktig å ha i bakhodet at dette er ny kompetanse i Norge som man ikke kommer over hver dag. Jobben handler om å gå inn, eksperimentere og prøve mange forskjellige løsninger, analysere data, og prioritere det som fungerer bra. Denne måten å jobbe på er det veldig få som har erfaring med i Norge. Derfor fokuserer vi på å finne de riktige personlighetene som kan lære ferdighetene. Dette er typisk folk som ønsker å jobbe hardt, som har en god strategiforståelse og som er villige til å endre seg basert på input. De som er veldig «satt» og typisk kun har én måte å gjøre ting på passer dårlig inn i et vekstteam. I tillegg tror jeg det er fornuftig å se etter personer som har jobbet i en start-up da de ofte er vant med å jobbe på denne måten.

Et vekstteam bør være tverrfaglig. Her er et generelt eksempel på typiske roller og kompetanser som kan være lurt å ha med i et vekstteam.

Det er lett å tenke at man skal jobbe systematisk med vekst, men kanskje ikke så lett å komme i gang. Har du noen konkrete tips til hvordan man kan starte arbeidet med å etablere et velfungerende vekstteam?

Jeg tror det er lurt å begynne med å dedikere en person eller sette opp et prosjekt. Det ligger i naturen til et vekstteam at man skal bygge på det etter hvert. Start gjerne med en prosjektleder som har erfaring fra å jobbe med vekst, inkluder folk med ulik bakgrunn for å få en tverrfaglig sammensetning, og gi dem frihet til å «røske» litt opp i det etablerte. Dette er viktig fordi selv om metodene man bruker i dag fungerer greit, vet man ikke om det potensielt kan fungere 10x bedre. Jeg tenker det er lurt å gi denne gruppen mulighet til å designe eksperimenter for å teste og sammenligne nye ideer. Det er viktig at dette er forankret høyt oppe i selskapet, og at dette teamet får mulighet til å kjøre på med antakelser uten at det foreligger beviser på at det kommer til å funke. Bevisene kommer etter hvert når man får testet ideene skikkelig og opparbeider et godt datagrunnlag.

Dette er noe av mantraet til et vekstteam: Man skal hele tiden måle, se på data, og vurdere fortløpende hvilke tiltak det er verdt å gå videre med.

Men, man vet ikke hvordan ting vil gå, og det er viktig at det ikke er en forventning om at alt man prøver på vil fungere. Vårt vekstteam har hovedfokus på salg og markedsføring, men det finnes andre suksessfulle vekstteam som jobber mer mot produktutvikling. Disse har typisk designere, ingeniører og dataanalytikere med på laget. Vi har i stedet valgt å ha et produktteam som jobber veldig tett med vekstteamet.

Hvordan måler dere resultatene og effekten av ulike veksttiltak?

I Hubspot har vi noen nydelige dashboards som vi følger med på. Vi ønsker at grafene helst skal peke oppover, men når de ikke gjør det har vi fokus på å adressere det også. I tillegg bruker vi en programvare som heter Monday, der vi setter OKRs både på selskapsnivå og på teamnivå, og gjennomgår hvordan vi ligger an på disse regelmessig.

For å lykkes med vekst er det viktig å prøve og feile. Er det noen konkrete feil dere har begått som du har lyst til å trekke frem?

Vi har gjort veldig mange feil, og det er bra! Dersom man ikke gjør feil i et vekstteam, tror jeg man tar for lite risiko. Vi har gjort en haug med antakelser som har vist seg å være gale, både på tekniske løsninger og innhold. Et eksempel på en skikkelig blemme vi har gjort er at vi ved en feil klarte å sende 10–20 e-poster til alle brukerne våre. Det fløt over i alle kanaler, på Instagram, Facebook, Twitter, support, og folk var rasende for at vi hadde spammet ned innboksen deres. Det vi så gjorde, var at en i vekstteamet sendte ut en e-post hvor hun skrev at hun hadde gjort en kjempetabbe, la seg helt flat og beklaget på det sterkeste. Responsen på dette ble veldig god, og hun fikk masse støttende e-poster og hyggelige tilbakemeldinger for at hun var såpass ærlig om det. Lærdommen med det er at det er viktig å skape en kontakt mellom selskapet og brukeren, og det kan være lurt å vise at det er mennesker som gjør feil bak et teknologiselskap der brukeren stort sett interagerer med et software.

Prøving og feiling: Vekstteam ofte jobber i raske sprintsykler der de genererer ideer, bygger produkt, måler og analyserer data og lærer fra funnene, før de bruker innsikten inn i neste iterasjon. På denne måten kan man effektivt finne gode løsninger og muligheter for å skape vekst.

Dere bistår jo sånn sett også selskaper med vekst gjennom å tilby influenser-marketing. Hvem passer dette egentlig for?

Da vi startet, hadde vi klare antakelser om hvem kunden vår var. Vi antok at kunden hadde en sterk online-tilstedeværelse med produkter eller tjenester på nett, og at det ofte var snakk om fysiske produkter til rundt 50 dollar. Dette viste seg å bare være tull. Vi jobber i dag med veldig mange ulike kunder. Kundene våre tilbyr alt fra fysiske produkter til telekom, regnskapssystemer og forsikring til veldedighetsorganisasjoner og non-profits som Unicef. Bredden er stor, og vi jobber med både små og store selskaper, både internasjonalt og nasjonalt. Det viser seg at influenser-marketing passer for veldig mange, men hvordan kampanjen designes varierer veldig ut ifra hvilket selskap du er og hva du ønsker å oppnå. Det er her vår software forhåpentligvis er til god hjelp.

Hvordan har Covid-19 påvirket influenser-marketing?

I midten av mars ble budsjettene skrudd helt av over natten og det merket vi godt. Noe som påvirket influenser-marketing og markedsføring generelt, var at det ble ansett som litt «dårlig stil» å drive med markedsføring midt oppi en global pandemi. All kommunikasjon skulle omhandle Covid-19 og viktige budskap rundt det. Mange merkevarer valgte å stoppe med å pushe ut varer og tjenester fordi det føltes feil gitt situasjonen. Men i begynnelsen av mai snudde ting, og det ble mer fokus på viktigheten av å holde økonomien i gang, parallelt med å bekjempe pandemien. Det førte til at selskaper kom tilbake og begynte å kjøre på med markedsføring igjen. I tillegg har Covid-19 vært en tøff påkjenning for mange selskaper, som gjør at man har fått et større kostnadsfokus og økt bevissthet rundt ROI på markedsføringstiltak. Samtidig ser vi at Covid-19 gjør at vi lever livene mer for oss selv, som fører til at inntrykk fra sosiale medier og influensere blir viktigere for å få underholdning, tips og inspirasjon i hverdagen. Dette har nok gitt oss en liten boost etter knekken vi fikk i mars.

--

--