Investering i tidligfaseselskaper som strategi for vekst og innovasjon

Tatjana Halle Roppen
Sprint Consulting
Published in
4 min readJun 15, 2021
Dette er artikkel 1 i vår serie om investeringer i tidligfaseselskaper.

Oppkjøp og investering i mindre, innovative aktører i markedet er en kjent innovasjons- og vekststrategi for større og mer etablerte selskaper. Dette har fått en oppsving de siste årene ettersom etablerte aktører har blitt utfordret av digitale og lettbeinte aktører. Investering i tidligfaseselskaper, også kalt corporate venturing, har derfor blitt en viktig måte for de etablerte selskapene å møte denne konkurransen på — både for å oppnå vekst, få tilgang til nye innovative produkter, teknologi og tjenester, og å sikre ny kompetanse.

De fleste etablerte og større selskaper har egne avdelinger som vurderer nye investeringsmuligheter, som strategiteam eller dedikerte M&A-team. Det er ofte nærliggende å plassere ansvaret for investeringer i tidligfaseselskaper til slike team. Det er imidlertid viktig å være klar over at denne typen investeringer skiller seg vesentlig fra de mer tradisjonelle selskapsinvesteringer som slike team er trent i å utføre.

Investeringssyklus og kilder til finansiering for selskaper i ulike modningsfaser

Investeringer i tidligfaseselskaper skiller seg fra tradisjonelle investeringer på flere områder, i alt fra pre-deal (søk, screening, verdsettelse, DD) til post-deal (hvordan selskapene følges opp). Dette setter en del føringer for hvordan man skal arbeide rundt prising av selskaper. Det er derfor anbefalt å tilnærme å seg denne typen investeringer ved å enten;

a) Justere modeller og benytte egne metoder for vurdering av investeringer i tidligfaseselskaper

eller

b) Etablere et eget Corporate Venture Capital (CVC) team og eget fond som benytter rammer og metode på lik linje som et VC-selskap, for deretter å tilpasse investeringsstrategien for fondet etter hva morselskapet ønsker å oppnå med satsingen.

Corporate Venture Capital-team (CVCer) har på mange måter samme mål og agerer på samme måte som Venture Capital-selskaper (VCer), men tilpasser tilnærmingen sin noe gitt at de er underlagt et større morselskap, eller et konsern. Corporate Ventures kan oppnå stor suksess for morselskapet, men denne «mellom-posisjonen», der man modellerer et rendyrket, avkastningsoptimerende VC-selskap samtidig som man har mål som støtter en forretningsstrategi, kan by på utfordringer uten riktig tilnærming og investeringsstrategi.

Flere norske konsern har gått for en CVC-modell. Kjente eksempler er DNB Venture, Agder Energi Venture, Equinor Tech Venture, TV2 Ventures og Statkraft Ventures.

Den viktigste grunnen til at etablerte selskaper bør investere i startups er at dette kan være en viktig del av selskapets lærings- og innovasjonsarbeid. Investeringer bør stå på de fleste selskapers liste over eksperimenter for å lete etter fremtidens forretningsmodeller, fremhever Partner i Sprint og Styreleder i Skyfall Ventures, Preben Songe-Møller.

Preben Songe-Møller, Partner i Sprint Consulting, og Styreleder i Skyfall Ventures

Basert på vår erfaring har vi oppsummert hovedgrunnene for hvorfor større selskaper bør investere i og inngå strategiske partnerskap med tidligfaseselskaper her:

1) Akselerere fart og innsikt i nye ideer og nye forretningsmodeller som kan brukes til å innovere eksisterende produkter og tjenester

2) Gjøre en god finansiell investering ved å komme tidlig inn i et selskap med stort potensial, men det bør gjøres flere mindre investeringer for å spre risiko

3) Vokse som selskap og øke markedsandel gjennom oppkjøp, og dermed nå ut til flere kundegrupper eller flere geografiske områder

4) Tilegne seg helt ny teknologi, nye tjenester eller nye produkter som inngår i konsernets portefølje

5) Tilegne seg ny kompetanse, f.eks. overta ansatte som er spesialister på nye fagområder som AI, blockchain osv.

6) Og sist, men ikke minst, minimere konkurranse («if you can’t beat’em, eat’em»)

Gründer- og venturemiljøet i Norge er i sterk vekst, og med mye som skjer i parallell tror Espen Malmo fra Skyfall Ventures, et investeringsselskap Sprint er deleier av, at det kun er snakk om tid før vi har virkelig store selskaper som spinner ut av Norge i tiden fremover. Vi mener derfor tiden for å vurdere tidligfaseinvesteringer og CVC som en satsing for etablerte selskaper kan være riktig, noe som også underbygges av Espen her:

Det har kommet mange suksessfulle selskaper ut av Norden som helhet så langt, men det er primært svenskene som har dratt lasset med Spotify og Klarna i spissen. Med likt utdanningsnivå, et gryende gründerøkosystem, noen tidlige suksesshistorier (som Kahoot, Kolonial, Remarkable og Otovo) og det at flere og flere nyutdannede ønsker å starte i voksende teknologiselskaper fremfor big corporates, så tror vi at Norge har en god mulighet til å bygge noen virkelig store selskaper fremover.

Espen Malmo, Managing Partner i Skyfall Ventures

Ønsker du å høre mer om investering i tidligfaseselskaper som kilde for vekst og innovasjon? Vi tar gjerne en prat.

💌 Synes du det er interessant å lese det vi skriver om? Meld deg på nyhetsbrevet vårt og motta spennende lesning og invitasjoner til relevante webinarer rett i innboksen din.

--

--